Babaápolás

Hangos zene és az újszülött

„A párom hangosan szereti hallgatni a rockzenét. Attól félek, hogy károsíthatja a kislányom fülét.”

A fül károsodig a hangos  zenétől!

A fiatal vagy idős fül egyaránt megadja az árát, ha hosszú időn át hangos zenét hallgat (függetlenül attól, hogy rock, klasszikus vagy másmilyen), nevezetesen, a hallás bizonyos mértékben károsodik. Bár egyesek füle születéstől kényesebb és hajlamosabb a károsodásra, mint má­soké, általánosságban elmondható, hogy a kisbabák és kisgyerekek hallása a legér­zékenyebb a túlságosan hangos zajok káros hatásaira.

Jegyezzük meg! A fül károsodása lehet átmeneti vagy maradandó, a zaj szintjé­től, az időtartamától és a gyakoriságától függően.

Milyen hangos az, ami már veszé­lyes?

Ha a baba felsír, a zene (vagy bár­milyen zaj) bizonyára túl hangos a szá­mára, de ne várjunk a jelre, anélkül is halkítsuk le a zenét, a zajnak ugyanis nem kell szükségszerűen zavarnia a cse­csemőt ahhoz, hogy hallása kárt szenved­jen.

Általános nézet szerint a maximális, de még biztonságos zajszint felnőttek számára 90 decibel, ám ezt a szintet egy sztereó lejátszóval könnyű túllépni. Ha nincs olyan készülékünk, amely a baba mellett kiadott decibeleket méri, úgy állít­hatjuk be biztonságosra a hangerőt, hogy még tudjunk beszélgetni mellette: ha kia­bálni kell, akkor már túl hangos a zene.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.