Egészséges étrend

Hogyan tette tönkre a koleszterinfóbia a csecsemőtápszert?

Logikusan azt gondolhatnánk, hogy a csecsemőtápszerek kifejlesztői megpróbálják a lehető legpontosabban lemásolni az emberi anyatej összetételét — ám sajnos ez nem így van.

A tápszerekben ugyanis nincs elég koleszterin: egy átlagos tápszer literenként 10-30 ing koleszterint tartalmaz, ami az anyatejben lévő mennyiségnek csupán egytizede. Márpedig ennek a hiányosságnak következményei vannak: az anyatejjel táplált csecsemők szérum-koleszterinszintje hat hónapos korra eléri a normális mértéket, miközben a tápszeres gyerekek ugyanebben az életkorban súlyos koleszterinhiánnyal küzdenek.

A koleszterin fontos szerepet játszik az ideg- és az immunműködésben, ezért elképzelhető, hogy ez az oka a tápszeres babák alacsonyabb IQ-jának, illetve a fertőzéses betegségben való elhalálozásuk nagyobb számának.

Gyerek táplálálása

A koleszterint évtizedeken keresztül démonizálták, annak a — ma már kétségbe vont — elméletnek az alapján, hogy a táplálkozással bevitt koleszterin hozzájárul a szívbetegségek kialakulásához. Legjobb lett volna figyelmen kívül hagyni a szakértőket, és engedni, hogy a természetes szelekció mutassa meg nekünk, mi az egészséges.

A csecsemők és a felnőttek közötti különbségek

Mielőtt belekezdenénk annak a magyarázatába, hogy milyen következtetést vonhatunk le az anyatej összetételéből a saját táplálkozásunkra nézve, gondoljuk át, hogy mennyiben térnek el egy csecsemő táplálkozási igényei egy felnőttétől.

A legnagyobb különbség a csecsemők és a felnőttek között az, hogy a babáknak nagy agyuk van. Születésekor egy kisbaba teste csak 5%-a egy felnőtt méretének, az agya viszont teljes 28%-a a felnőttkori tömegének. Egyéves korára a kisbaba agya már 75%-a a felnőttkori méretének, míg hatéves korára eléri a 90%-át.

A csecsemők agya tehát nemcsak a testükhöz képest nagyon nagy, de az első életév során gyorsabban is nő, mint a test többi része.

A babák agya rengeteg energiát használ fel: születéskor az agy a testtömeg 11%-át teszi ki, ám az energiafogyasztás 74%-áért „felelős”. Összehasonlításképpen: a felnőtt agy a testtömeg 2%-át teszi ki, és az energiafogyasztás 23%-áért felel.

Az agynak azonban más típusú energiára van szüksége, mint a test többi részének: nem használ fel sok zsírból származó energiát, mert a zsír túl lassan jut el az agyba ahhoz, hogy ez legyen a szokásos energiaforrás.

Miért nem zsírt használ az agy energiaforrásként?

Azt a speciális módot, amellyel a vérerek ellátják az agyat, „vér-agy gát”-nak nevezzük. Az erek általában megkönnyítik a tápanyagok — köztük a zsír — eljutását a körülöttük lévő szövetekbe, az agy esetében azonban sokkal elővigyázatosabbak.

Ennek az az egyik oka, hogy a test meg akarja előzni az agyi fertőzéseket.

A legtöbb kórokozó sejtfala zsírból áll: még a vírusokat is — amelyek nem is sejtek — zsíros burok veszi körül. Á kórokozók általában sejtről sejtre terjeszkednek, és a zsíros részecskék útvonalát követik. A vér-agy gát megnehezíti a kórokozók számára az agyba való bejutást azzal, hogy korlátozza az agy tápanyagfelvételét ezekről az útvonalakról. (Ezért van az, hogy az agyi fertőzéseket gyakran valamilyen sérülés előzi meg, amely áttöri a vér-agy gátat.)

Amennyiben a gyermekek agya arányaiban sokkal több energiát használ fel, mint a felnőtteké, és amennyiben az agy glükózzal, illetve ketonokkal táplálkozik, akkor ez azt jelenti, hogy a csecsemők glükóz- és keton szükséglete sokkal nagyobb, mint a felnőtteké. A csecsemőknek:

  • több szénhidrátra van szükségük, mint a felnőtteknek
  • sokkal több rövid és közepes láncú zsírsavra — a ketonok prekurzoraira — van szükségük, mint a felnőtteknek.

Ha jól gondoljuk, hogy a paleolit táplálkozás és a „kannibál” étrend megfelelő mintát jelentenek a felnőttek optimális táplálkozásához, akkor nem lepődünk meg az anyatej összetételén.

Íme az összehasonlítás:

MakrotápanyagPaleolit / "Kannibál"étrendAnyatej
Szénhidrátok13-20%39%
Rövid és közepes láncú zsírsavak~3%8,7%
Más zsírok-60%46%
Fehérje15-25%7%

Az anyatej több szénhidrátot, illetve rövid és közepes láncú zsírsavat tartalmaz, viszont kevesebb hosszú láncú zsírt és fehérjét. A tej oligoszacharid-tartalma — amelyből a szervezet a bélbaktériumok által történő emésztés után még 3%-nyi energiát nyer rövid láncú zsírsavak formájában — alátámasztja a ketogén zsírok fontosságát a csecsemők táplálkozásában.

Szoptatás
Az egészséges anyatej

A kórokozók távoltartásának azonban megvan az ára: az agy nem képes olyan gyorsan zsírt felvenni. Mivel a zsírok csak lassan jutnak be az agyba, így az elvesztésük kockázatos volna, tehát nem ezek jelentik a szokásos energiaforrást. Helyettük az agy glükózt és ketonokat használ a működéséhez.

Milyen összefüggés lehet az anyatej és az emberi táplálkozás között?

Az anyatej összetétele mindent elmond a csecsemők optimális táplálkozásáról, sokat elárul a gyermekek Optimális Étrendjéről, és alátámasztja a mi elképzeléseinket: a felnőttek étrendjéről.

A szénhidrátok tekintetében azt mutatja meg, hogy míg csecsemőknél ezek a táplálkozás 39%-át teszik ki, addig a gyermekeknél, majd a felnőtteknél is fokozatosan csökken az arányuk. Nem tudjuk pontosan, hogy felnőtteknél hány százalék is legyen ez az arány — ehhez más bizonyítékokra lesz szükségünk —, de az meglehetősen biztosra vehető, hogy a koplalás „kannibál” étrendjének szénhidrátbevitele túl alacsony, a paleo étrendé pedig valószínűsíthetően túl alacsony. Ebből következtethetünk arra, hogy a felnőttek optimális szénhidrátbevitele a teljes energiabevitel 20%-ánál magasabb, de a 35%-ánál feltehetőleg nem több.

Jegyezzük meg! Az anyatej azt is megmutatja, hogy minden életkorban az volna a legideálisabb, ha a legnagyobb mennyiségű energiához a telített és az egyszeresen telítetlen zsírokból jutnánk hozzá. Nincs okunk arra, hogy féljünk a zsíroktól!
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.