Babaápolás

Elég-e az anyatej?

“Amikor megjött a tejem, a mellem majd túlcsordult. Mostanra a feszülés elmúlt, már nem szivárog a tejem, és aggódom, hogy nem lesz elég a fiam számára.”

Mivel az emberi emlőn nincs hiteles fokbeosztás, szemmel lehetetlen meg­határozni, hogy mennyire jó a tej termelődés. Inkább a gyermeket kell útmu­tatónak használni. Ha ő boldognak, egészségesnek tűnik, és megfelelően gya­rapodik, akkor elegendő a tej.

A sikeres szoptatáshoz nem kell hogy spricceljen a mell, mint a szökőkút, vagy folyjon, mint a csap; csak az a tej számít, ami a gyermekbe kerül. Ha valaha is úgy tű­nik, hogy a gyermek nem fejlődik, gya­koribb szoptatás és a következő oldalon található ötletek segíthetnek abban, hogy több tej termelődjön.

Kérdés:

“A gyermekem minden harmadik órában szopott, és minden nagyon jól ment. Most hirtelen minden órában szopni akar. Lehet, hogy valami történt a tejemmel?”

A kutaktól, forrásoktól eltérően a tej-utánpótlás nem valószínű, hogy elapad, legalábbis ha rendszeresen igénybe ve­szik. Gyakorlatilag épp az ellenkezője az igaz. Minél többet szoptatjuk a kisbabát, annál több tej termelődik. Arra a kérdés­re, hogy a baba miért vágyik gyakrabban a mellre, sokkal valószínűbb magyarázat van: a hirtelen növekedés vagy az étvágy rohamszerű megemelkedése.

Mikor fordulhat elő?

Ez a jelen­ség általában háromhetes, hathetes és há­rom hónapos korban tapasztalható, de a csecsemő fejlődése során bármikor előfordulhat. A szülők kétségbeesésére a korábban az egész éjszakát békésen átalvó baba is felébred az éjszaka közepén egy kis etetésre. Ebben az esetben a ba­ba megnőtt étvágya természetes módon biztosítja, hogy az anyai szervezet több tejet állítson elő a növekedési igényei fe­dezésére.

Teendők

Pihenjünk és álljunk készenlétben, amíg a növekedési roham el nem mú­lik. Ne essünk kísértésbe, hogy az ét­vágy csillapítására tápszert (vagy rosszabb esetben szilárd táplálékot) adjunk a babának, mivel a szopás gyakorisá­gának csökkenésével a tejtermelődés is csökkenne, ami épp ellentétes a kis­baba óhajával. Sokan azért hagyják abba idő előtt a szoptatást, mert bekerülnek a bűvös körbe: a kisbaba többet kíván szopni, a mama aggódni kezd a megfe­lelő tej utánpótlás miatt, és pótlékot kí­nál fel, amit a tej termelődés csökkenése követ.

Amikor a baba rászokik, hogy át­aludj a az éjszakát, előfordul, hogy ideig­lenesen több etetést kér napközben, de idővel ez is el fog múlni. Ha azonban a kisbaba több mint egy héten keresztül (nagyjából) óránként kíván szopni, mér­jük meg a súlyát (lásd az alábbi feje­zetet). A jelenség arra is utalhat, hogy a gyermek nem kap eleget enni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.