Babaápolás

Emlőgyulladás (mastitis) kismamáknál

„Kisfiam buzgón szopik, és bár a mellbimbóm egy kicsit fájt és berepedt, azt hittem, egész jól megy a dolog. Most azonban az egyik mellem hirtelen nagyon érzékeny lett és megkeményedett – rosszabb, mint amikor a tejem megjött.”

A kezdeti nehézségek után a nők több­ségének viszonylag könnyen megy a szop­tatás. Sajnos néha komplikáció is közbe­jöhet, mint az ebben az esetben valószí­nűsíthető emlőgyulladás. Bár a fertőzés lehetősége a szoptatás egyetlen szakaszá­ból sem zárható ki, jellemzően a szülés utáni második és hatodik hét között szo­kott előfordulni.

Mi okozza az emlőgyulladást?

Az emlőgyulladást rendszerint az okozza, hogy a mellbimbó bőrének re­pedésein keresztül baktérium kerül a tejcsatornába, gyakran a csecsemő szájából. Mivel a berepedezés főleg az első gyere­kes anyákra jellemző, akiknek a mellbim­bója még nem edződött hozzá a szopas­sál járó igénybevételhez, az emlőgyulladás veszélye is elsősorban őket fenyegeti.

Melyek a tünetei?

Az emlőgyulladás jellemző tünete a gyul­ladt tejcsatorna fölött érezhető heves fájdalom, keménység, pír, forróság, fe­szülés, továbbá a hidegrázás és a láz (37,9 – 38,5 °C), bár néha a lázon és fá­radtságon kívül nincs más tünet. Igen fontos a gyors orvosi kezelés, úgyhogy ha ilyen tünetek jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Gyógyítására rend­szerint antibiotikumot, esetleg fekvést, fájdalomcsillapítót és hűtőborogatást ír­nak elő.

Gyulladt mellből fájdalmas szoptat­ni, mégis muszáj?

Sőt minél gyakrabban rá kell szánnunk magunkat, mert a gye­rek szopása áramlásban tartja a tejet, és nem engedi eldugulni a tej csatornákat. Ha a baba nem végezett alapos munkát, kézzel vagy mellszívóval óvatosan fejjük le a maradékot. Attól nem kell félni, hogy a gyermek elkapja a fertőzést: az ezt okozó baktériumok nagy valószínűséggel éppen az ő szájából származnak.

Fontos az azonnali kezelés!

Az emlőgyulladás kezelésével nem szabad késlekedni, mert a mellben tályog alakulhat ki, olyan kínzó tüneteket okozva, mint a tűrhetetlen fájdalom és a magas, 37,4-39 °C-os láz. A terápia rendszerint antibiotikum adásából és sok esetben a tályog helyi érzéstelenítés alatt, sebészeti úton történő leszívásából áll.

Ha tályog keletkezett, a beteg mellel egy időre fel kell függeszteni a szoptatást, de mellszívóval továbbra is rendszeresen ki kell üríteni mindaddig, amíg meg nem gyógyul, és ismét alkalmas nem lesz a szoptatásra. Ezalatt az egészséges mellel lehet folytatni a szoptatást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.