Babaápolás

Kutacsok a baba fején, mennyire sérülékenyek?

“Ideges vagyok, amikor a gyer­mekem fejéhez nyúlok, mert azok a lágy pontok olyan sérülékenyek­nek látszanak. Néha úgy látszik, mintha lüktetnének, ami különösen aggaszt.”

Azok a „lágy pontok” – pontosan kettő van belőlük, és kutacsnak hívják – erő­sebbek, mint amilyennek látszanak. A kutacsokat borító erős hártya képes meg­védeni az újszülöttet még a legkíváncsibb testvér kutató ujjacskáitól is (bár erre azért nem kell bátorítani) és a min­dennapi élethelyzetektől.

Mik ezek a kutacsok?

Ezeken a koponyanyílásokon a cson­tok még nem nőttek össze, de nem azért vannak, hogy idegesítsék az új szülőket (bár gyakran ez a következményük), hanem két fontosabb okból. A születés­kor ezek jóvoltából idomul a magzat ko­ponyája úgy, hogy kiférjen a szülőcsa­tornán, amire egy szilárdan összecson­tosodott koponya nem lenne képes. És ez a rugalmasság teszi lehetővé első évben az agy hatalmas növekedését.

A rombusz alakú, mintegy öt centi­méter széles nagyobbik nyílás, az elülső kutacs, az újszülött feje tetején található. Összezáródása a kisbaba hat hónapos korától kezdődik, és általában tizen­nyolc hónapos korára befejeződik.

Mikor mutassuk meg az orvosnak?

A kutacs normális esetben sima, bár ha a gyerek sír, néha kidudorodik, a rit­kás, szőke hajon pedig átlátszik az agyi érverés (ami teljesen normális, nem kell aggódni miatta). A jelentősen besüllyedt elülső kutacs általában a kiszáradás intő jele, arra utal, hogy a gyermeknek azon­nal folyadékot kell adni. (Azonnal fel kell hívni a gyermekorvost, és tájékoztatni erről a tünetről.) Az állandóan kidudo­rodó kutacs (ellentétben a síráskor kicsit kidomborodóval) arra vallhat, hogy a fe­jen belül megnőtt a nyomás, és ez szin­tén azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Hátsó kutacs

A hátsó kutacs – ez egy kisebb, körül­belül egy centiméter széles, háromszög alakú nyílás a koponya hátsó részén -sokkal kevésbé látható, és nehezebben megtalálható. Általában a harmadik hó­napra teljesen összezárul. A korán bezá­ródó kutacs (ez ritkán történik meg) torz fej formát eredményezhet, és orvosi beavatkozást igényel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.