Babaápolás

Érdektelenség a szopás iránt 9 hónapos babánál?

“Amikor le akarok ülni megszop­tatni a fiamat, valami mást akar csinálni, a gombommal játszik, belecsimpaszkodik a hajamba, a tévét nézi, minden mást, csak nem szopik.”

Az első hónapokban, amikor a szopós babánál a világ látszólag az anyja mell­bimbója körül forgott, valószínűtlennek tűnt, hogy eljön az az idő, amikor a gyereket a szopás nem fogja érdekelni. Bár sok baba az elválasztásig szenvedé­lyesen szopik, néhányan csökkenő ér­deklődést és koncentrációt mutatnak körülbelül a kilencedik hónap tájékán.

Egyesek egyszerűen teljesen visszauta­sítják az anyai mellet, mások komolyan szopnak egy percig vagy kettőig, majd elhúzódnak; vannak, akiknek a figyel­me szopás közben könnyen elterelődik arra, ami körülötte történik, illetve at­tól a vágytól, hogy gyakorolja újonnan felfedezett lehetőségeit. Néha a bojkott csak átmeneti.

Lehet, hogy a baba táp­lálkozási igényeinek megváltozásáról van szó, lehet, hogy az anyatej íze megválto­zott az anya menstruációs hormonvál­tozása miatt, lehet, hogy az előző este elfogyasztott fokhagymás étel a ludas. De az is lehet, hogy az átmeneti étvágy­vesztés vírusfertőzésnek vagy fogzásnak tulajdonítható.

Vagy lassan elmúlik az érdeklődés a szopás iránt

Bár a gyerekek tudják, hogy mi a legjobb a számukra, sajnos ez nem az az eset. Az orvosok közmegegye­zése szerint a legjobb, ha a baba leg­alább az egyéves születésnapjáig folytat­ja a szopást. Szóval ne hagyjuk abba a szoptatást egy kis barátságos küzdelem nélkül.

Ha a gyerek továbbra is kerüli a szopást, próbálkozzunk a következő ötletekkel:

  • Béke és nyugalom. Az egyre kíván­csibb nyolc, kilenc hónapos baba fi­gyelme szinte bármivel könnyen elterel­hető, a tévétől kezdve a kinti tűzoltó­autó-szirénákon át az elhaladó kutyáig. Szoptassunk gyenge fénynél, nyugodt környezetben, hogy a baba figyelme a kéznél lévő feladatra koncentrálódjon. Simogassuk és dajkáljuk gyengén szopás közben, hogy ellazuljon.
  • Akkor szoptassuk, amikor álmos. A szoptatás legyen az első dolog reggel, mielőtt beindul az izgő-mozgó baba. Szoptassuk éjjel egy meleg fürdő után, esetleg egy lazító masszázs után (lásd a 314. Oldalt), vagy közvetlenül szundi­kálás előtt. Ha elég fáradt, lehet, hogy nem tudja, mi vár rá, vagy lehet, hogy nem törődik vele.
  • Esetleg szoptassuk menet közben. Egyes babák szeretik érezni, hogy részesei egy cselekvésnek, ily módon biztosak lehet­nek benne, hogy nem mulasztanak el semmit. Ha ez a helyzet a mi kis ener­giabombánkkal is, szoptassuk a házban történő járkálás közben: a gyereket egy kendővel biztonságba lehet helyezni, és ez könnyít a karunkon is.

Ha a baba nyafogni látszik a szoptatás miatt, lehet, hogy valóban kész elhagyni az anyai mellet. Bár mi még valószínű­leg nem állunk készen erre, de valójában semmit nem tehetünk ellene. Előttünk már sok anyuka megtanulta, hogy a gye­reket fel lehet ugyan venni a mellre, de evésre kényszeríteni nem lehet.

Kapjon tejet? Még ne!

Azt fontolgatjuk, hogy vajon áttér­jünk-e az anyatejről vagy a tápszer­ről a tehéntejre? Érdemes még egy­szer meggondolni! A tehéntej nem megfelelő egy kilenc hónapos em­berke számára. Ezért nem javasolja az orvosok többsége, hogy az egy­éves születésnap előtt tehéntejet kap­jon a gyerek. A teljes tejből készült joghurt és a kemény sajt megfelelő kiegészítője a baba étrendjének (ha­csak az allergia családi előfordulása miatt a gyerek orvosa el nem tiltja tőlük).

Egyes orvosok megenged­nek kis mennyiségű, gabonafélével kevert teljes tejet is, vagy a tapaszta­lat kedvéért pár kortyot csészéből. De az anyatejet vagy a tápszert csak akkor cseréljük tehéntejre, ha az or­vos szabad utat ad. Ha mégis átté­rünk a tejre, a gyerek a második életévéig csak teljes tejet kapjon (ha az orvos mást nem javasol).

Esetleg folytassuk mellszívással

Hogy megvalósuljon az ideális eset, és az első év végéig anyatejjel tudjuk táplálni a babát. Ha nem érezzük alkalmasnak ma­gunkat, hogy a baba teljes igényét fejes­sel elégítsük ki, át kell térni tápszerre. Az anyatejet vagy a tápszert adjuk cumisüvegben, bár az ilyen korú babák, akik tiltakoznak a szopás ellen, tiltakoz­ni fognak a gumi mellbimbóból való szopás ellen is.

Ha a mi gyerekünk is tiltakozik, vagy ha szokott cumisüveg­ből enni (amit nincs sok értelme most elkezdeni, mivel egyéves kor körül a cumisüvegtől is el kell választani), akkor próbáljuk meg csészében adni az anya­tejet vagy a tápszert. Ezzel gyakran az a baba is elégedett lesz, aki már nem akar szopni vagy cumisüvegből enni. Azok­nak a babáknak, akik korán elkezdtek csészéből inni, ebben a korban gyakran már nagyon jól megy, akik pedig még nem kezdték el, azok hamar belejönnek.

Ha végül is a teljes elválasztásra ad­juk a fejünket, próbáljuk meg fokoza­tosan véghezvinni – a gyerek, valamint saját kényelmünk kedvéért. A fokozatos elválasztás során a babának ideje van ar­ra, hogy a tápszerből többet fogyasszon, mielőtt teljesen elmarad az anyatej. És közben az anyai mellnek is lehetősége van lassan csökkenteni a tejtermelést, így elkerülhető a fájdalmas mellfeszü­lés.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.