Babaápolás

Fájó mellbimbó? A szoptatást is lehetetlenné teszi?

“Mindig is szerettem volna szoptatni, de a mellbimbóm olyan kibírhatatlanul megfájdul, hogy attól félek, nem leszek képes tovább szoptatni a kislányomat.”

Először kérdés volt, hogy egyáltalán meg­tanul-e szopni a gyerek, azóta pedig olyan buzgón szopik, hogy a mamája mellbim­bója belefájdul. Bizony, érzékeny mell­bimbóval szoptatni elkeserítő és elkedvetlenítő dolog. Szerencsére a nők több­sége nem szenved sokáig; a mellbimbó gyorsan megedződik, a fájdalom elmúlik, és a szoptatás örömmé válik.

Előfordul azonban – főleg olyan anyák esetében, akik nem jól tartják a babát, vagy egy kis mohót etetnek, hogy ez az időszak elhúzódik, és a berepedt mellbimbó annyira fáj a szoptatástól, hogy kész tragédia minden etetés.

De van néhány mód­szer, amivel a fájdalom enyhíthető:

  • Szoptatás közben ügyelni kell a baba helyes tartására: fordítsa önmaga felé és úgy, hogy ne csak a bimbó, hanem az egész bimbóudvar a szájába kerüljön. Ha csak a bimbót szívja, azzal fájdalmat okoz, továbbá mérges lesz, mert nem sok tejet kap. Ha a mell megnagyobbo­dása miatt nem lehet az egész bimbóud­vart a szájába adni, szoptatás előtt kézzel vagy mellszívóval nyomjon ki egy kevés tejet, hogy az emlő ne legyen olyan duz­zadt, és a baba könnyebben bekaphassa.
  • A fájó, repedt mellbimbót minden szoptatás után szellőztetni kell a szabad levegőn, majd rátenni a bimbóvédő ku­pakot (ami nem azonos a csészeszerű mellvédővel), amely légpárnában tartja a mellet, és a ruhát se engedi hozzáérni. Gyakran cseréljen melltartóbetétet, ha a kicsorduló tejtől átnedvesedne. Semmiképpen ne használjon vízhatlan beté­tet, mert a bezárt nedvesség csak növeli a bajt.
  • Ha nedves az időjárás, szárogassa langymeleg mellbimbóját hajszárítóval (15-20 cm távolságból) legfeljebb két-három percen át. Száraz időben viszont a nedvesség segíthet, ezért vagy hagyja rajta megszáradni a szoptatásból ma­radt tejet, vagy nyomjon ki a szoptatás végén pár cseppet, kenje szét a mellbim­bón, és csak akkor vegye fel a melltartót, ha megszáradt.
  • A mellbimbó természetes védelmét és kenését izzadságmirigyek és a bőrben ter­melődő zsír biztosítják. A mellbimbó repedésének megelőzésére, gyógyítására a kereskedelemben kapható módosított lanolinos kenőcsök is alkalmasak. Szop­tatás után ultrasterilizált, gyógyszermi­nőségű lanolint kenhet rá, de se kőolajszármazék-alapú készítményt (vazelint), se másféle ásványiolaj-származékot nem szabad használni. A mellbimbót csak víz­zel szabad lemosni, függetlenül attól, fáj-e vagy sem. Tilos a szappan, az alkohol, a benzointinktúra, az impregnált tisztító­kendő. A csecsemő már védett a bőrön lévő baktériumokkal szemben, maga az anyatej pedig tiszta.
  • Tegyen a mellbimbóra hideg vízbe mártott filteres teát. A tea összetevői nyugtató és gyógyító hatásúak.
  • Váltogassa a szoptatási helyzetet, hogy a bimbóudvart etetésenként más-más ol­dalról érje nyomás; természetesen a gye­reknek mindig arccal felénk kell fordulnia.
  • Ne szoptasson többször abból a mel­léből, amelyik nem fáj vagy nincs bere­pedve. Lehetőleg minden alkalommal mindkét mellet használja, még ha csak néhány percig is; de jobb a kevésbé érzé­kennyel kezdeni, mivel az elsőt mohób­ban kapja be a baba. Ha egyformán fáj (vagy ha egyáltalán nem fáj), azzal a mel­lel kezdjen, amely legutóbb másodiknak került sorra és nem ürült ki eléggé.
  • Etetés előtt pihenjen néhány percet. A lazítás elősegíti a tej leadást (ami azt je­lenti, hogy a babának nem kell olyan erő­sen szívnia), a feszültség megnehezíti. Erős fájdalom esetén kérdezze meg az orvostól, hogy szedhet-e valamilyen nem receptköteles fájdalomcsillapító orvos­ságot.
  • Gyulladás. Ha berepedezett a mellbimbó, figyelni kell, hogy a mell nem mutatja-e gyulla­dás jeleit, ha ugyanis a baktériumok a repedéseken keresztül bejutnak a tej csa­tornákba, fertőzés alakulhat ki. A tej­csatornák eldugulását és az emlőgyul­ladást bővebben lásd itt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.