Babaápolás

Kismamadivat, öltözési tanácsok

“Mikor terhes voltam, alig vártam, hogy újra rendes ruhában járhas­sak. Most látom, hogy egy szoptatós mama sem viselhet akármit.”

Ez nem igazság! Végre látszik, hogy az embernek dereka is van (lenne), erre megint nem tud mit felvenni. Szeren­csére a divatos öltözködésnek szoptatós kismamaként már jóval kevesebb az aka­dálya, mint áldott állapotban. Az viszont tagadhatatlan, hogy ilyenkor a ruhatár némi átalakításra szorul, főleg derékban. Ennek ellenére néhány ügyesen megvá­lasztott darab egyszerre kielégítheti a tejecskére szomjazó baba és az eleganciára szomjazó mama vágyait.

Jó melltartó

Nem túl meglepő hír: a ruhatárnak ez az a darabja, amit a baba és a szülők is a legtöbbször fognak látni. Feltétlenül szüksége lesz egy vagy több jó melltartóra. Az volna az ideális, ha már szülés előtt beszerezne egy alapdarabot, hogy a baba születése után már a kórház­ban kéznél legyen. Mivel azonban a leg­több anya melle megnő, amikor megin­dul a teje, nem biztos, hogy érdemes elő­re megvenni.

A szoptatós kismama sokféle melltar­tóból válogathat

Vehet merevítőst vagy merevítő nélkülit, józanul egyszerűt vagy bolondos csipkéset (csak a bőrét ki ne csipkézze!), vállon vagy elöl középen kap­csolhatót, félrehúzhatót. Próbáljon meg többféle fazont, elsősorban a kényelmes, praktikus szabást nézze, hiszen gyakran kell majd fél kézzel kikapcsolnia, mi­közben a másik kezében az éhesen síró gyereket tartja.

A lényeg, hogy a mell­tartó erős, lélegző pamutból készüljön, és a kosara táguljon, követve a mell duz­zadását. A szűk melltartó a tej csatornák elzáródásához vezethet, továbbá rendkí­vül kényelmetlen a felduzzadt emlőnek, az érzékeny mellbimbónak.

Kétrészes

Szoptatós kismamának a leg­jobb divattanács a kétrészes szerelés, kü­lönös tekintettel az olyan felsőre, amit szoptatáshoz csak fel kell húzni (a szo­rosan testhez álló páncélburok nyilván alkalmatlan a célra). Az elöl cipzáras vagy gombolt blúzfélék is jól beválnak (bár ha szoptatáshoz le kell húzni a cipzárt, többet kell közszemlére tenni, ezzel szem­ben a blúznak csak az alsó gombjait kell kigombolni). Kismamatop rejtett ele­fántfülekkel is kapható, így a szoptatást, fejést diszkrét takarásban lehet lebonyo­lítani. A kismamaruhák óriási előnye az eleve nagy mellbőség.

Ne egyszínűt

Fehéren, egyszínűn és minden vékony anyagon sokkal jobban meglátszik a tejfolt, mint a sötétebb mintáson, ami az árulkodó foltokon kívül a dudorodó melltartóbetétet is tudja rejteni.

Mosható darabok

A tejcsorgások és büfizések után örülni fog a mosodás, hogy baba van a háznál. Persze csak ak­kor, ha a kismamaruha gépben mosha­tó-szárítható anyagból van. Akinek ked­venc selyemblúzait érte már néhány bal­eset, azt nem kell külön meggyőzni a mosható ruha előnyeiről.

Bélelt melltartó

A melltartóbetét a szop­tatós mama legfontosabb kelléke. Függet­lenül a toalett egyéb darabjaitól a mell­tartóba mindig kerüljön egy-két betét

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.