Babaápolás

Féltékenység az anyai érzelmekre

“Szeretem a kislányomat, de szere­tem a feleségemet is, és szégyellem bevallani, hogy féltékeny vagyok arra az időre, amit a feleségem a gyerekkel tölt Úgy tűnik, nem marad energiája számomra.”

A kéttagú család átalakult háromtagú­vá, de az nem jelenti azt, hogy hárman már sokan volnának. Féltékenység ellen (amely egyébként újdonsült apukáknál éppoly normális és gyakori, mint anyu­káknál) kövesse az alábbi tanácsokat, melyek egyúttal segítenek megtartani és javítani a párkapcsolatot is:

Tudassa az érzéseit. A felesége talán nincs tudatában, hogy a gyerekhez kö­zeledve elveszíti a kapcsolatát a férjével. Tudassa vele, hogy értékeli a hatalmas munkát, amit anyaként végez, de emlé­keztesse rá, hogy felnőtt férfiaknak is szükségük van gyengéd, szerető gondoskodásra, bár ők nem demonstrálják min­dig olyan hangosan ezt a szükségletüket, mint a babák.

Három kell hozzá

Azt hitte, hogy a szoptatás csak a mama és a baba között zajlik? Való­jában az apukák is sokat számítanak. Kutatások szerint ha az apák támogatóan lépnek fel, az anyák nagyobb valószínűséggel próbálják meg a szoptatást, és tartanak ki mellette. Másképp fogalmazva, a szoptatáshoz ketten kellenek, a szoptatás sikeréhez viszont hárman.

Alakítson ki szerető háromszöget

Csatlakozzon a baba-mama duóhoz. A kettesben eltölthető idő mindinkább elérhetetlenné válik, koncentráljon tehát arra, hogy minél több időt töltsenek együtt családként, meghitt hármasban, ami – meg fogja látni – erősíti majd a párkapcsolatot is. Ha teljesen megosztja a gyerekgondozás minden felelősségét és örömét, a feleségének több időt ad arra, hogy önnel foglalkozzon. Mindjárt csökken a féltékenység (és a rá fordítha­tó energia)!

Tegye magát hasznossá. Gyakran még azok az apukák sem veszik ki a részüket a házimunka rájuk eső feléből, akik úgy gondolják, hogy megteszik a maguk dol­gát a ház körül. Minél több nyűgöt vesz át vagy csinál együtt a párjával, a párjá­nak annál több energiája marad önre. Egyúttal kevésbé valószínű, hogy nehez­telni fog, amely érzés biztosan negatív hatással van az együtt eltöltött időre.

Kössön egyezséget. Egyezzen meg a fe­leségével némi együtt töltött privát idő­ben. Próbálja megszervezni, hogy estén­ként kapjanak egy kettesben tölthető órát (miután a baba elaludt és mielőtt a te­levíziót bekapcsolják) vacsorázni (ha nincs túl későn), lazítani, beszélgetni (lehetőleg ne csak a babáról), újra megismerni egy­mást. Alkudja ki, hogy havonta legalább egy estét (heti egy este jobb lenne, és amint a baba rendszeresebb időbeosztásra tér át, nem is irreális célkitűzés) különleges és romantikus kimaradásra szánjanak.

Mutassa ki a szeretetét. A románc két­irányú utca. Lehet, hogy a felesége a ba­ba születése óta éppúgy elhanyagoltnak érzi magát, mint ön. Ezért vegyen erőt magán, és vesse be a romantikus varázs­latot: legyen spontán (virág minden ok nélkül), flörtöljön (ölelje át hátulról, amint lehajol egy pelenkáért), ne fukar­kodjon a bókokkal (különösen amikor a legnagyobb szüksége van rájuk).

Minden erőfeszítése és jó szándéka ellené­re is előfordulhat, hogy az újdonsült anya még mindig távolinak mutatkozik. Ez a hathetes és hat hónapos kor közötti ba­bák anyukájánál nem szokatlan jelenség: a természet védekező mechanizmusa, amely az anyát visszatartja az együttlét­től (és a fogamzástól), és biztosítja, hogy minden energiája és figyelme az újszü­löttre irányuljon. Ez a viselkedés nem a partnere iránt érzett szerelem barométe­re. Legyen türelmes és segítőkész, majd elmúlik. Amennyiben azonban a szerel­mi kapcsolattal az év második felében is gond van, és a beszélgetés sem segít, szükség lehet szakképzett tanácsadóra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.