Babaápolás

Apának alkalmatlan? Újdonsült apák

„Szeretném, ha a párom bevonna a baba gondozásába, szeretném kisegíteni őt. De sohasem volt újszülöttel dolgom, és teljesen alkalmatlannak érzem magam.”

Az újdonsült apák és anyák többsége ugyanígy érez a szülői állapot első né­hány hetében. Ez azért van, mert kevés szülő érkezik a feladathoz tapasztalattal, így kevésnek van túl sok önbizalma. Míg a legtöbb foglalkozáshoz képzés, gyakor­lat és felügyelői irányítás dukál, a szülői szakmához semmi ilyesmi nem jár – az új­donsült anyukáknak és apukáknak a mes­terségüket munka közben kell elsajátítani.

A tanulás legjobb módja az, hogy csinálni kell.

Valójában nincs szükség ko­rábbi gyakorlatra a gyereknevelésben: nem kell más, csak akarat, próbálkozás és sok szeretet. Bár azok, akiknek a tarsolyá­ban van gondozási gyakorlat, gyorsabb rajtot vehetnek, néhány hónap múlva azonban még egy önhöz hasonló újonc is fej-fej mellett fog futni (és ringatni, fürdetni, tisztába tenni) a profikkal. Ne aggódjon amiatt, hogy a baba esetleg megszenvedi az apja tapasztalatlanságát. A babák rugalmasak, és sokkal kemé­nyebbek, mint gondolná.

A kisbabája nem törik el, ha az érintése nem elég gya­korlott vagy ügyetlen. A gyerek jó sport­eszköznek fog bizonyulni, ha gyakorolni kezd rajta. Neki nincs összehasonlítási alapja, nincs „tökéletes” apa, akivel a lé­tező apját összemérhetné. Mindaddig, amíg közvetlen szükségleteit kielégítik, és érzi a jó szándékot, kénytelen érté­kelni a vele foglalkozó felnőtt tökélet­lenségét és gyakorlatlanságát, az elron­tott pelenkákat… Mindent. (Különben is, olyan nem létezik, hogy „tökéletes” apa vagy anya; még a legtapasztaltabbak is sok hibát követnek el.)

Csupán mert férfinak született, ne becsülje le az intuícióit sem!

Tanulmá­nyok szerint az apák ugyanolyan fizio­lógiai választ adnak egy baba sírására, mint az anyák, és éppolyan érzékenyek a baba hangulatára (bár sajnálatos mó­don nem töltenek ugyanannyi időt a babával, mint az anya, így kisebb az esé­lye, hogy ez az érzékenység tovább élese­dik). Néhány apuka a kezdeti bizonyta­lanságot levetkőzve a gyerekgondozási képességek terén több természetes tehet­ségről ad tanúságot, mint nő partnere.

Az apai érintés

Gondolja, hogy különleges érintést csak egy anya tud nyújtani a babá­nak? Gondolja meg újra. Kutatások bizonyítják, hogy az apa érintése ugyanolyan pozitív hatással van a ba­ba egészségére, jó közérzetére és fejlődésére – a masszírozást például össze­függésbe hozták a jobb alvással és a jobb emésztéssel és számos egyéb fizikális és érzelmi előnnyel.

És nem csak a baba profitál ebből: azok az apák, akik megtanulják masszázzsal nyugtatni a gyereküket, tapasztalják, hogy saját stressz-szintjük esik, szü­lőként fokozódó önbizalmat éreznek, valamint újszülöttjükkel meleg, po­zitív kapcsolatot alakítanak, amely a gyerekkorban folytatódik.

A babák ezt jól látják: első születésnap­jukon éppoly gyakorisággal tiltakoznak, ha az apjuktól el kell válniuk, mint ha az anyjuktól, és összesen 25 százalékuk inkább az apjához megy, mint az anyjá­hoz, ha választhat.

Ha a párjának vannak korábbi gye­rekgondozási tapasztalatai, vagy jobban kezére esik egy-egy feladat, hagyja, hogy megmutassa a teendőket, ha pedig épp­olyan kezdő, mint ön, tanuljanak együtt menet közben.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.