Babaápolás

Féltékenység az apai szeretet miatt?

“Bármilyen rémesen hangzik, szinte féltékeny vagyok, mikor a férjem a kislányunkkal foglalkozik. Azt szeretném, ha rám legalább feleannyi időt fordítana.”

Amilyen szívmelengető látvány az apa és gyereke között bontakozó szeretet egy kí­vülálló számára, annyira ijesztő is lehet annak a nőnek, aki nem szokott hozzá, hogy a férje érzelmein másokkal osztoz­zon, különösen ha a terhesség kilenc hónapja alatt gyöngéden törődött vele.

Bár a féltékenység valószínűleg ma­gától is el fog múlni a családi élet stabi­lizálódásával…

…enyhítésére addig is tudunk ajánlani néhány módszert:

Nyugodjon meg: Ha meg akar szaba­dulni a gyötrő érzésektől, elsősorban azt kell tudomásul vennie, hogy sűrűn elő­forduló, normális jelenségről van szó, tehát semmi köze a kicsinyességhez, önzéshez, és nincs benne semmi szé­gyenletes. Ne legyen bűntudata miatta.

Legyen hálás: Gondolja meg, mekkora szerencse egy olyan férj, aki hajlandó a csecsemővel foglalkozni. Használja ki az időt a teendőire vagy saját céljaira, amíg a papa és a baba együtt vannak. Figyelje jóindulattal, és bátorítsa a kettejük között kivirágzó szeretetet. A most kialakuló kö­tődés egy életre szól, a rettenetes kétéves és a nehéz tizenéves életkort is magában foglalja, emellett a gyerek is értékesebb ember lesz tőle.

Hármasban: Apa és gyereke nyilván sok­szor kettesben akarnak lenni, de néha egy harmadik is jól jöhet. Szálljon be ön is a bunyóba (a férjéé a pocak, öné a lábacs­ka), vesse le magát ön is az ágyra, mikor olvasnak, üljön be cicának, hogy ne csak két, hanem három irányban fogócskázzanak a szőnyegen.

Legyen őszinte: Ne érje be azzal, hogy visszavonul duzzogni a kulisszák mögé, mikor apa és baba édes kettesben vannak.

Az újabb csodálatos kis társ felfedezésé­nek izgalmai közepette a férje talán észre se vette, hogy a (viszonylag) régi társát elhanyagolja, még úgy is vélheti, hogy tevékenysége segítségnek számít. Mond­ja el neki szépen, bántó él és minden szemrehányás nélkül, hogy mi bántja és mit szeretne elérni (például ha a férj haza­jön, önhöz is legyen egy kedves szava, ön­nek is járjon egy csók és ölelés, néha egy­szerre mindkettőjüket szorítsa magához). Néma gyereknek anyja se érti a szavát.

Legyen jó feleség: Egy kapcsolat akkor jó, ha mindkét irányban jó. Nem várhat a férjétől több törődést, ha ön se törő­dik vele. Ön is vigyázzon, nehogy min­den idejét, erejét, szeretetét a babának szentelje, mert akkor akaratán kívül sem­mit nem ad a partnerének. Legyen vele kedves, hogy legyen mit viszonoznia.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.