Babaápolás

Fogmosás gyerekkorban, legfontosabb tudnivalók

Azért, hogy gyermekünknek szép fogsora legyen, fontos a megfelelő életvitel, a táplálkozás, a fogzománcon foltokat okozó antibiotikumok kerülése, de leg­főképpen a száj rendszeres és alapos tisztán tartása. A mindennapi fogmosás szokásának kialakításával megelőzhetjük a fogszuvasodást.

Emellett fontos, hogy rendszeresen vigyük gyermekünket fogorvoshoz, és minél korábban tanítsuk meg neki a fogkefe használatát. A kisgyermek szokjon hozzá, hogy saját maga felelős a tisztaságáért, a nagyobbakat utánozva, játékosan tanulja meg, hogy minden étkezés után fogat kell mosni, és ne tekintse mindezt elbliccelni való feladatnak.

Mikor kezdjük el a fogmosást?

Az első kis fogacskák kibújása után elkezdhetjük a rendszeres fogmosást: eleinte lágy fogkefével, fogkrém nélkül. Kezdetben mi magunk mossuk a gyerek fogát, majd később, kétéves kora körül, kezdjük el megtanítani a fogkefét használni és a rendszerességre rászoktatni a kisgyermeket. Az alapos fogmosáshoz legalább 3-4 percig kell mosni a fogat, még fogkrém nélkül is.

Fogkefe „használata”

A megfelelő technika sze­rint a fogkefét a fogra merőlegesen kell tartani, és dörzsölni, az ínytől a fog vége felé. Amikor a gyerek már kicsit nagyobb, meg lehet neki tanítani, hogyan kell körkörösen mozgatni a fogkefét. Cseréljük le a fogkefét, ha a sörték elhajolnak, de háromhavonta mindenképpen. Ne adjunk fluortartalmú fogkrémet a kis­gyereknek, mert – mivel öblíteni még nem tud – lenyeli.

Rendszeres ellenőrzés

Az első néhány évben fontos, hogy mindig ellenőrizzük, hogyan mossa a fogát a gyerek, és figyelünk arra, ne alakuljanak ki rossz szokások, mint pl.: gyümölcslét tartalmazó cumisüveggel (vagy más cukros innivalóval) fekszik le a gyerek aludni; esetleg megcukrozott vagy mézbe mártott játszócumit használ; az étkezések között túl sok édességet fogyaszt, illetve fogmosás nélkül fekszik le.

Ezek mind nagyon károsak a fogakra. A cukros ételek a szájban baktériumos erjedést okoznak, ami olyan savakat termel, ami a fogzománcra tapadva fogszuvasodást okoz. Még akkor is, ha nincs panasz, félévente vigyük el gyerme­künket a fogorvoshoz. Az első látogatás így nagy eséllyel egy fájdalommentes ellenőrzés lesz csupán, ami később nem hagy rossz emlékeket benne. Ha későn visszük el, amikor már fáj a foga, a kezelés során fellépő fájdalomból fakadó trauma egész élete során végigkísérheti.

Maradandó fogak kibújása

A fogorvosnál történő rendszeres látó­gátasok segítenek hozzászokni ahhoz, hogy ne féljen a fogorvostól, attól az embertől, aki szakértelemmel és figye­lemmel az egészségén munkálkodik. A szülők jó példát mutathatnak mind a rendszeres napi szájhigiéniával, mind a fogorvosnál való látogatásokkal. Ha magunkkal visszük a gyereket a fog­orvoshoz, akkor számára ez egy ter­mészetes dolog lesz, és valószínűleg kevesebb eséllyel lesz belőle a fogait elhanyagoló felnőtt. Gyermekünket az első vizsgálatra legkésőbb 2,5-3 éves kora körül vigyük el.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.