Házi gyógymódok

Műfogsor okozta panaszok: 14 ötlet a magabiztos mosolyhoz

Köztudott, hogy George Washingtonnak ragyogó műfogsora volt. De tud­ta-e, hogy az amerikai polgárháború hőse, a később elnökké választott Ulysses S. Grant világ körüli útját a rosszul illeszkedő műfogsora tette tönkre? A sza­kállas hadvezér és államférfi a hajó korlátján kihajolva a fehér tarajú hullámok játékát csodálta éppen, amikor protézise önállósította magát és a mélybe zuhant.

A régi időkben sokkal több bajt okoztak a műfogsorok. A szuper erős ra­gasztók feltalálása előtt a protézis olyan lazán volt rögzítve, hogy étkezés köz­ben sokan inkább kivették a szájukból.

Hála az égnek, a dolgok azóta megváltoztak. Vagy mégsem?

Ha valaki műfogsort kénytelen viselni, a kor előrehaladtával egyre több kellemetlenséggel számolhat: a pállott száj, az étkezés és a beszéd nehézségei, a protézis elcsú­szása mind megkeseríthetik az életét, arról nem is beszélve, hogy mindenkit iz­gat, észre veszik-e, hogy ez már nem a saját foga.

Mint minden mesterséges testrészhez, a műfogsorhoz is hozzá kell szok­ni, állítja a kaliforniai George A. Murrell, a fogpótlások szakembere. Neki és orvostársainak is van néhány javaslata a protézissel való együttélés megkönnyítésére.

Nézzen a tükörbe!

Mosolyogjon, grimaszoljon, vágjon vidám, szomorú és komoly képet, egyszóval tanulmányozza az arcjátékát, hogy ne ve­szítse el az önbizalmát, javasolja dr. Murrell.

Gyakorolja a beszédet!

Gyakorolja külön-külön a magán- és a mássalhangzókat, tanácsolja Jerry F. Taintor, a Tennessee-i Egyetem fogásza­ti tanszékének az implantátumokért felelős igazgatója. A rendszeres gyakorlás megkönnyíti a helyes artikuláció elsajátítását a műfogsorral a szájában.

Készítsen Videofelvételt!

Dr. Murrell szerint a videó több ok­ból is hasznos. A külső szemlélő helyzetéből is megvizsgálhatja magát, a kazetta pedig a fogorvosnak segíthet abban, hogy felfedje az állkapocsizmok és az ajakmozgások rendellenességeit.

A fogpiszkáló ártalmai

Dr. Taintor különösen óvja a protézist viselőket a vékony, kis fa- és műanyag rudacskáktól, mert a műfogsor érzéket­lensége miatt az ember észre sem veszi, amikor szétharap egyet, a szilánkok pe­dig könnyen a torkába juthatnak.

Olvasson hangosan!

A protézis olyan, mint egy művégtag. Na­gyon fontos, hogy használatát begyakorolja, fejti ki dr. Taintor. A hangos olva­sás jó megoldás a hangképzés és a kiejtés ellenőrzéséhez.

Használjon ragasztót!

Ha mégsem illeszkedik tökéletesen az új műfogsor, a beállítás és a hozzászokás ideje alatt a ragasztó jó szolgálatot tesz, oszlatja el az ettől idegenkedők kétségeit dr. Taintor. Paszták és krémek nagy választéka kapható a szaküzletekben. A szerek valójában vákuumot ké­peznek az íny és a műfogak között, így a rögzítés, legalábbis időlegesen, megoldott.

Eleinte egyen lassan és válasszon puhább étele­ket!

Ez nem jelenti azt, hogy egész életében pépes bébiételek fogyasztására ítéltetett, de kezdetben legalábbis célszerű dr. Taintor tanácsainak megfogadása. Később, ha az ínye megedződött és már megszokta a fogsort, a fokozatos­ság elvének betartása mellett áttérhet a keményebb állagú falatokra.

Tisztítsa a műfogsorát szappanos vízzel!

Étkezés után vegye ki a protézisét és mossa meg alaposan langyos szappanos vízzel.

Mosson fogat!

A napi kétszeri fogmosás a protézist viselők számára legalább annyira fontos, mint egyébként. A fogászat ma már csodákra képes, a műfogsor azonban hamar tönkremehet, ha ápolását elmulasztja, int elővigyá­zatosságra dr. Murrell. A fogkefék talán mások egy kicsit, de az alapelv ugyan­az – mosson fogat!

Dörzsölje át az ínyét is!

Eric Shapira kaliforniai fogorvos pár­huzamot von a csecsemők és a műfogsort viselők között. Tudvalévő, hogy a ki­csik fog nélkül születnek, ínyükön azonban már szinte születésükkor megjelen­nek a lerakódások és plakkok, ezért tisztítani kell, ugyanúgy, ahogy a protézist hordókét is. Finom, puha sörtéjű kefével könnyedén masszírozza meg az ínyét, vigyázva nehogy sebesülést okozzon, javasolja a szakember. Ilyen módon a kellemetlen szájszag is elkerülhető.

Szopogasson cukorkát!

Az új műfogsort viselők gyakori pa­nasza a fokozott nyáltermelés okozta kényelmetlenség. Dr. Murrell erre is tud gyógyírt: az első pár nap nehézségeit cukorkaszopogatással lehet áthidalni, mert ez gyakoribb nyelésre késztet, és segít megszabadulni a nyáltöbblettől.

Ínymasszázs

Hüvelyk- és mutatóujját helyezze az ínyére (a muta­tóujja legyen kívül) és alaposan masszírozza át. Ezt a jó tanácsot Richárd Shepard fogszakorvos fogalmazta meg, aki szerint ezáltal javul a vérkeringés, és egészségesebb marad az íny.

Öblítse ínyét sós vízzel!

Az íny tisztán tartása érdekében old­jon fel egy kiskanálnyi sót egy pohár langyos vízben, és öblögessen vele na­ponta, ad újabb hasznos útmutatást dr. Taintor.

Hagyja az ínyét pihenni!

A szakorvos javallata szerint a fog­sort, amikor csak lehet, célszerű kivenni, hogy az íny terhelése csökkenjen.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.