Babaápolás

Lábápolása gyermekkorban, ortopéd problémák megelőzése

Minden gyereknek a járás során fejlődik ki a lábboltozata, és veszi fel végleges alak­ját. Ezért amikor csak lehet, hagyjuk szabadon a talpát, járjon természetes talajon mezítláb (természetesen vigyázzunk, hogy ne fázzon fel). Ilyenkor tornáztatja a lábát, ha szabadon mászkál a homokon, a füvön, a kavicson, és mindenféle szabálytalan felületen. A talp izmai és inai erősödnek, kialakul a lábboltozat, a láb felépítése meg­erősödik, javul a gyermek egyensúlya, ezáltal a biztonságérzete is.

Hároméves kor: az esetleges lábfej problémák megállapítása

Hároméves korban kezd megnyilvánulni a lúdtalp, illetve a kifelé forduló nagy lábujjak és sarok megléte. Egyéves korban, ha valamilyen eltérés gyanúja felmerül, a gyermekorvos ortopédus vizsgálatát javasolhatja

A nap és a levegő

Ha napon és szabad levegőn vagyunk, akkor szervezetünkben egy biológiai folyamat során aktivizálódik a D-vitamin: a D-vitamin provitaminok formájában szívódik fel az élelmiszerekből, és azután a napsugarak hatására aktív D-vitaminná alakul a bőr­ben. Napfény hatására csökken az angolkór kockázata, és harmonikusan fejlődik a csontozatunk

A víz, lábfürdő

A hidroterápiát nem könnyű kisgyerekkorban alkalmazni, de nem lehetetlen. A hideg vizes lábáztatás nagyon hasznos székrekedés, fejfájás, esti fáradtság esetén, de a megfázás megelőzésére is. Rövid ideig kell tartania (ne tovább, mint 1-2 perc); csinálhatjuk egy kis medencében vagy fürdőkádban, de egy lavór is kiváló lehet erre a célra. A babát mezítláb járkáltassuk a hideg vízben, és utána jól masszírozzuk meg a talpát.

Gyógynövényes lábfürdők betegségekre

A gyógynövényes, meleg vizes lábfürdő is hasznos lehet néhány betegség gyógyításában. Ilyen például a torok-, a gége- vagy a mandulagyulladás. Válasszuk ki a megfelelő gyógynövényt, és készítsünk belőle főzetet, amit a kádba vagy a lavórba öntünk. A víz hőmérséklete olyan meleg legyen, amit még el tud viselni a kicsi. Ebben az esetben is, miután befejeztük a lábfürdőt, töröljük gondosan szárazra a lábát, és jól masszírozzuk meg.

A váltott vizes lábfürdő nagyon hasznos a hiperaktív, ideges, álmatlanságban szenvedő gyerekeknél. A fürdőkádba vagy egy lavórba töltsünk 35 °C-os vizet, keverjünk bele egy kiskanálnyi valeriána-gyökeret. Egy másik lavórba tegyünk hideg vizet (kb. 20°C-osat), majd mártsuk bele a lábát a meleg vízbe 30 másodpercre, utána 10 másodpercre a hidegbe. Ismételjük meg ezt 4-5-ször, majd töröljük szárazra a talpát, és jól masszírozzuk meg.

A köröm

A töredezett körmök anyagcsere-problémákra, ásványi só- és vitaminhiányra utal­nak. A körmön megjelenő fehér foltok cinkhiányt jeleznek, aminek következtében a körömben légbuborékok képződnek be. A körömápoláshoz a következő oldatok használatát javasoljuk.

Vízben és mézben feloldott, ásványi anyagok­ban gazdag növények, kénes aminosavak és vitaminok: Bambusa arundinacea willd (Bambusznád), Centinodia, Equisetum arvense (mezei zsurló) és Trigonellajoenum graecum (görög lepkeszeg). Az adagot és a bevétel rendszerességét az orvos hatá­rozza meg a gyerek súlya és egészségi állapota alapján.

Olajos fürdő

Édes mandulát keverjünk össze olívaolajjal (70% : 30%-ban), ebbe merítsük bele a kéz- vagy lábkörmöt. A keveréket melegítsük testhőmérsékletre (37 °C). Három percig áztassuk benne a kezünket minden este öt hónapon keresztül. Ha a gyerek rágja a körmét, jó szolgálatot tehet, ha aloe vera vagy ginzengoldatban áztatjuk, a keserű íz valószínűleg leszoktatja erről

A lábfej sérülései

Ha a lábfej eltörik, meghúzódik vagy megsérül, szakorvoshoz kell fordulni. Kis kiter­jedésű sérüléseknél természetes gyógymódokat alkalmazhatunk. A horzsolásokra: mossa le a felszíni sérülést a következő főzettél: Equisetum (zsurló), Hypericum (orbáncfű), Quercus (tölgyfa-) és Salix (fűzfa-) kéreg, azaz használjon körömvirág (fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és hegesítő) és mezei zsurló tinktúrát (fertőtlenít és védi a hajszálereket). A zúzódásokra a helyi borogatások jók, pl. Árnica montana (hegyi árnika) oldattal.

A bőrgyógyászat és a lábfej

A túlzott mértékű izzadás különösen gyakori az olyan gyerekeknél, akik sokszor viselnek tornacipőt, az étkezésük pedig gazdag állati eredetű fehérjékben (az izzad­ságot savassá és kellemetlen szagúvá teszi). A probléma enyhítése érdekében a láb­mosás után használjunk 15-20 csepp salvia officinalis (orvosi zsálya) tinktúrát, ami csökkenti az izzadságmirigyek kiválasztását. Masszírozzuk meg a lábát úgy, hogy körömvirágos hintőport szórunk rá. Használhatunk illatos és fertőtlenítő (babér, ciprus, rozmaring, kakukkfű), valamint nyugtató hatású gyógynövényeket (citromfű, golgotavirág, valeriána).

A nagyobb gyerekeknél alkalmazhatunk bőrösszehúzó hatású lemosóoldatot (dió-és szederlevél, tölgyfakéreg) és fertőtlenítő hatású illatosító növényeket (levendula, menta, zsálya és citromfű). Figyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba az izzadásgátló módszereket, mert a testnek a toxinokat valahogy ki kell juttatnia magából. Inkább tanítsuk a gyerekeket a rendszeres tisztálkodás, a személyes higiénia fontosságára, ellenőrizzük a táplálkozásukat, és amennyire lehet, csökkentsük (teljesen nem tudjuk megakadályozni) a gumi és műanyag cipők viselését.

A lábmasszázs

Már a kisbabáknak is megmasszírozhatjuk a lábát játékos formában. A lábmasszázs­nak nincs különleges gyógyászati szerepe, inkább a szülő-gyerek kapcsolat javítását szolgálja. Az első néhány hónapban már maga az érintés is jót tesz az újszülött fej­lődésének, kialakítja az ősi reflexeket, és fejleszti a motorikus képességeket. Amikor ezek a reflexek eltűnnek, már bonyolultabb gyakorlatok szükségesek ahhoz, hogy tudatosítsuk a láb fontosságát.

A masszázsnak az egész lábfejre ki kell terjednie: először a felszíni, majd a mélyebb pontokat masszírozva, azért, hogy minél jobban serkentsük a vérkeringést. Használjunk masszázsolajat, és az ujjainkat finoman, kívülről befelé mozgassuk a lábacskán. A gyakorlatok sokfélék lehetnek, használjuk a fantáziánkat, de soha ne erőltessük, és legyen mindig játékos.

Egy példa: fogjuk meg a gyerek vádliját, és húzzuk fel a lábát egészen a hasához. Dörzsöljük egyik lábfejét a másikhoz, majd érintse meg az orrát a lábujjával. Ugyanezt a gyakorlatot úgy is elvégezhetjük, hogy a baba lábát behajlítva a két talpat egymás felé fordítjuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.