Veszélyes vagy biztonságos

Fluorid a fogak védelmében

Vigyázat! A palackozott vizek többsége nem tartalmaz fluoridot. Ha kizárólag fluoridmentes palackozott vizet iszunk, nagymérték­ben megnövekedhet a fogszuvasodás veszélye.

Az 1930-as évek elején a kutatók rájöttek, hogy azokon területeken, ahol az ivóvíz­nek magas a fluoridtartalma (a természetben előforduló ásvány), az ott élőknek kevesebb lyukas foguk van, mint máshol. Ekkor sok helyen fluorozták az ivóvizet. A fluorid gya­kori összetevője a fogkrémeknek, a szájöblí­tőknek és a fogászati kezelőanyagoknak is.

A fluoridadalékok széles körű használa­tának köszönhetően jelentősen csökkent a néhány évtizede még súlyos fogászati prob­lémának számító fogszuvasodás. Ennek elle­nére vitatott, hogy az ivóvízbe tegyenek-e az ásványból, mert egyes szakértők szerint nagy mennyiségben veszélyes lehet.

A fogak védelme

A fogkrémekben, szájöblítőkben és fogkezelő anyagokban alkalmazva a fluorid védi a fog külső felületét, ellenállóbbá téve a szuvasodás ellen. Elfogyasztva is jótékony hatású.

A fluorid számos élelmiszer természetes összetevője, és kiegészítő formájában is szedhető. Megerősíti a fejlődő fogakat (kisgyermekek esetében), és minden korcsoport számára védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a fluorid még a csontritkulás kezelésében is hasznos lehet.

Jegyezze meg! Ügyeljünk gyermekeink fluoridbevitelére: alkal­manként csak egy borsószemnyi fogkrémet használjanak, és figyel­meztessük Őket, hogy ne nyeljék le (mindig öblítsék ki a szájukat). Ne kapja­nak fluoridtablettát, ha lakóhelyünkön az ivóvizet fluoriddal kezelik.

A fluorid okozta károk

A túlzott fluoridfogyasztás dentális fluorózist okozhat, ami leginkább kozmetikai problé­ma, a fogak foltos elszíneződése. Emellett a fluorid káros hatással lehet a dializáit vese­betegekre. Ezért őket figyelmeztetik, hogy ne igyanak fluorral kezelt vizet.

Nagy mennyiségű fluorid elfogyasztása (ritkán fordul elő) hányingert, hányást, has­menést és alhasi fájdalmat okozhat. A kutatás tovább folyik a lehetséges hosszú távú hatá­sok tekintetében, de nincs rá adat, hogy az ivóvízben megjelenő fluorid hozzájárulna a rák vagy más súlyos betegség kialakulásá­hoz. Az ivóvíz kezelésének kérdésében még ma is megoszlanak a vélemények.

A fogyasztás ellenőrzése

Az EU-ban és Magyarországon is az elfogad­ható maximális fluoridszint a csapvízben 1,5 mg literenként vagy 1,5 részecske millión­ként. Az öt évnél idősebbek többsége bizton­ságos mennyiségű fluoridot fogyaszt – napi 17-78 ug-ot testsúly-kilogrammonként. Öt év alatti gyermekeknél előfordul, hogy többet fogyasztanak, mert fogmosás közben hajlamosak lenyelni a fogkrémet.

Annak ellenére, hogy nehéz lehet kiszámí­tani, mennyi fluoridot fogyasztunk, bizonyos módszerekkel a fluoridfogyasztást a megfele­lő keretek között lehet tartani. Íme néhány jó tanács:

  • Kérdezzük meg a helyi vízszolgáltatótól, hogy mennyi fluorid van a csapvízben. Csak akkor gondolkodjunk fluorid kiegé­szítőkön, ha az ivóvizünknek alacsony a fluoridtartalma.
  • Soha ne adjunk hat éven aluli gyermeknek fluoridos szájöblítőt, mert fennáll a veszé­lye annak, hogy lenyeli.

Ha valaki a munkája során fluoridkibocsátással járó ipari szennyezésnek van kitéve, tudnia kell, hogy a fluoriddal és más,a levegőben szálló fluoridtartalmú anyag­gal való érintkezés súlyosan irritálhatja a légzőrendszert, a bőrt és a szemet. Az illető mindenképpen beszélje meg a kérdést egy szakorvossal

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.