Babaápolás

Gyermekkori migrén tünetei, kezelése

A gyermekkori migrén a gyermek és a szülő szá­mára is kellemetlenségekkel, komolyabb nehéz­ségekkel jár. Tünetei eltérnek a felnőttkori mig­réntől: legfőbb tünet a hasi fájdalom, bár a gyer­mek növekedésével előtérbe kerül a fejfájás és más, felnőttekre jellemző tünet is. (Migrén kezelése felnőttkorban.)

Már kétéves kor táján jelentkezhet, és kiújuló jellegű. Valódi okát nem ismerjük, de gyakran olyan gyerekeknél jelentkezik, akiknél a család­ban is előfordult migrénes megbetegedés. A sta­tisztikák szerint lányoknál gyakrabban fordul elő.

Tünetek és jelek

A kisgyermekkori migrén sok tekintet­ben eltér a felnőttkori betegségtől.

Jellemző tünetei a következők:

  • hasi fájdalom;
  • hányinger, hányás;
  • zavart beszéd;
  • sápadt bőr.

Nagyobb gyermekeknél jellemzőbbek a következő tünetek:

  • egyoldali fejfájás;
  • hányinger, hányás;
  • látászavarok, villózó fények, szikralátás;
  • éles fény kerülése;
  • végtaggyengeség érzése.

A tünetek jelentkezése előtt lehet egy figyelmeztető bevezető periódus, amikor már a gyermek nem érzi jól magát, és a szülő idejében felismerheti, hogy migrénes roham várható.

15 éves koráig minden 20. gyermek szen­ved migrénben, és már kétéves kor körül kezdődhetnek a tünetek. A migrén kiala­kulásának pontos oka nem ismeretes, de összefügghet az agyi keringés változásai­val. Az agy kémiai anyagainak változásai, eltérései is okozhatnak ilyen panaszokat.

Jegyezzük meg! Ha gyermekünk migrénes, érdemes meg­néznünk a napi étrendjét. Az egyik jellemző provokáló tényező lehet ugyanis éppen a cso­koládé!

A tüneteket szorongás, stresszhelyzet is kiválthatja, vagy egyes élelmiszerek: így banán, csokoládé, citrusfélék, sajtok. Erősebb illatok, szagok (parfümök, benzin, dohányfüst, inhalált anyagok) is okozhat­nak rohamot. A felnőttekhez hasonlóan a tünetek fo­kozatosan, órák alatt alakulnak ki, és a már kialakult roham napokig tarthat. Jel­lemzően visszatérnek a migrénes pana­szok.

Mit tehet az orvos?

A gyermekorvos a tünetek alapján megál­lapítja a diagnózist, és csak ritkán szüksé­gesek további vizsgálatok. De ha mégis, akkor koponya-CT vagy -MR vizsgálat történik, és ezekkel az esetleges neuroló­giai betegségek kizárhatók. Kisgyerme­keken hasi ultrahangvizsgálatot is vé­geznek.

Rövid ideig tartó rohamok esetén ele­gendő lehet egyszerű fájdalomcsillapítók adása, főleg ha elég korán tudjuk már, hogy migrén várható. Sokat segít a gyer­mek elkülönítése egy csendes, elsötétített szobában.

Ha gyakrabban jelentkeznek a roha­mok, az orvos migrénellenes szert rendel­het, amelyek rendszeres szedése a roha­mok kialakulását is megelőzi. Az esetek mintegy 10%-ában az étrend is lényeges, ezért érdemes ezt a szülőnek egy dietetikussal is megbeszélni. Itt kide­rülhet a már említett élelmiszerek esetle­ges oki szerepe, és akkor nyilvánvalóan ki kell iktatni azokat gyermekünk étrendjé­ből.

A gyermekkori migrén felnőttkorra ál­talában megszűnik, de ez nem törvénysze­rű; fennmaradhat később is, sőt végigkí­sérheti életünket.

Már egyszerűbb fájdalomcsillapító szirup is hatásos lehet a tünetek elmulasztásában, főleg, ha azt a roham minél korábbi stádiumá­ban vagy előtte be tudjuk adni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.