Gyógyító természet

A fejfájás (migrén) természetes gyógymódja

A fejfájás a legritkább esetben önálló betegség, leginkább sok más betegségnek egy tünetét képezi, mégis oly gyakori és annyira kínzó, hogy külön fejezetben kell természetes gyógymódjával foglalkozni, nem is beszélve a migrénről, ami gyakran teljes munkaképtelenségre és pokoli kínokra vezet, munkaidőnk kellős közepén, hirtelenül és alattomosan támadva meg szervezetünket.

Migrén

Fejfájást kiváltó okok

A fejfájást sok ok idézheti elő, miért is igen fontos az alapokat megfejteni és nemcsak tünetileg befolyásolni. Végzetes hiba és könnyelműség, hogy sajnos a leggyakrabban azt tesszük, hogy fejfájás esetén orvos helyett patikushoz megyünk, ahol felelőtlenül aszpirint, kombinált port, piramidot kérünk és kapunk. Először is szívre is ható, veszélyes gyógyszerekről van szó, amelyek legtöbbnyire csak időlegesen hatnak, azonfelül időt veszthetünk, ha elodázzuk az orvosi tanácsot, és későn vesszük igénybe azt a segítséget, ami késetten már nem képes olyan gyökeresen és gyorsan segítem, mintha időben vesszük igénybe.

Az agyvelő és agyburok komoly szervi megbetegedésének első tünete a fejfájás. Ha az agyvelő vérellátása túl bő, a fejben lüktető fájdalom lép fel, ha lehajtjuk fejünket, a fájdalom csak fokozódik, azt hisszük, hogy a fejünk szétpattan. Sok-sok baj jár fejfájással, hogy csak egyeseket említsünk: a vér egyenlőtlen elosztása a fejben, görbe testtartás, szellemi túlerőltetés, csonthártyagyulladás, meghűlések alkalmából, amelyeket hasogató, nyilalló fájások jellemeznek.

Betegségekhez köthető fejfájások

Minden lázas betegség fejfájást is kiválthat. Rendetlen gyomor- és bélműködés, erjedések, mérgezések fejfájással járnak. A vesegyulladás elégtelenségi stádiumának fenyegető tünete a fejfájás. Vérszegénységnél, tüdőbajnál ugyancsak gyakori a fejfájás. A nők altesti bántalmai, fiatal leányok havibajos zavarai, különösen a vérzés előtt, de ugyanúgy asszonyok is a változás korában, sokat szenvednek kínzó fejfájással.

Migrén, tünetek

A migrén a féloldali fejzsába, a fejfájások egy egészen különleges formája, amely a nőkön gyakoribb, mint a férfiak közt. Ez rohamokban jelentkező féloldali fejfájás gyakran hányingerrel, sőt hányással is jár, és a roham csúcspontján olyan kínzó mértéket ölt, hogy a beteget szellemi és testi vonatkozásban is munkaképtelenné teszi. E rohamok, hol ritkábban, hol gyakrabban éveken át is eltarthatnak, enyhébb esetben egy óráig, súlyosabbakban hosszú órákon át is elhúzódhatnak.

A legkülönbözőbb okok válthatják ki, lelki izgalmak, diétahiba, megfázás stb. Néha a rohamnak bizonyos jellegzetes egyéni előjelei árulják el a betegnek a migrént. (Szemkáprázás, fülzúgás, fáradtság, ásítás, émelygés, lüktetés.) A betegség hirtelen, egyenesen leveri a beteget a lábáról, a szörnyű fájdalom megbénítja munkáját, a fény és hangok ellen olyan nagyfokú érzékenység jelentkezhet, hogy a beteg egy elsötétített szobába menekül, ahol nyugalom után vágyódik, de aludni képtelen.

Migrén okai

A betegség lényegét máig sem ismerjük, csak azt tudjuk, hogy az agy bizonyos erei görcsösen összehúzódnak, öröklésnek is lehet szerepe, nőknél különösen havibaj előtt lépnek fel a rohamok, gyakran a havibaj elmaradásával a migrén is szűnik. A gyógyításnál a legfontosabb a kiváltó okok felfedezése és befolyásolása.

Fejfájás természetes kezelése

A különböző fejfájások kezelésénél vegyi gyógyszerek helyett a természetes gyógymódok nagy jelentőséggel bírnak. A vízkúrák, a lég- és napfürdő, a masszázs és a diéta kombinált alkalmazása a legmakacsabb fejfájásokat is gyógyítani képes. A vízkúra alkalmazásánál egyénileg járunk el, és az esetnek megfelelő módokat adjuk. A hideg lábfürdő kitűnően levezeti a fejbe tóduló vért, ami a fejfájást szünteti. Ideges fejfájásnál nagyszerű a mezítláb járás, amit kiváló orvosok ajánlanak.

A zuhanyok alkalmazása is előnyös, ezek javítják és élénkítik a vérkeringést. Némely esetben a beteg jobban tűri a meleg vizet. Strasser tanár meleg lábfürdőben a hideg zuhanyozást ajánlotta. Hűvös félfürdők, ugyanakkor a fejre hideg borogatás. Migrénes roham kitörésénél nagyon jó eredménnyel adjuk a citromos feketekávét mint háziszert. Egy órás nyugalom után elsötétített, csendes szobában egész lemosást alkalmazunk, amit később megismételhetünk, este lábszárpakolással. A fejfájás kezelésénél a már higiénés rendszabályok betartása mellett igen fontos a helyes diéta, ami egyebek mellett a gyomor- és bélműködést szabályozza (gyümölcs, főzelék, tej és tejtermék).

Csökkentsük a húsfogyasztást, kerüljük az alkoholt és egyéb izgatókat. Bő reggeli mellett ebédünk közepes, vacsoránk kevés és könnyű legyen. Minden fejfájós betegnél végezzünk vizeletvizsgálatot! Reumás fejfájás esetén a fejmasszázs is bevált gyógymód. Tartózkodjon a beteg sokat szabad levegőn.

Gyógynövények fejfájásra

Ami a felhasználható gyógynövényeket illeti, úgy a következő keveréket alkalmazhatjuk: üröm, kankalin, fodormenta és valeriána. Előnyös minden este egy csésze valeriánateát inni, amikor is szárított valeriánagyökerekből egy maréknyit veszünk és egy csésze forró vízzel leforrázzuk, nem főzzük, és langyosan itatjuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.