Babaápolás

Hogyan öltöztessük a kisbabát?

A cséphadaró karocskák, a makacsul kun­korodó lábacskák, a fejhez képest mindig szűknek tűnő ruhanyakak emberpróbáló feladattá változtatják egy olyan csemete öltöztetését, aki ráadásul utálja a mezte­lenséget.

Szerencsére van néhány mód­szer, amely megkönnyíti a feladatot:

  1. Vásárláskor fontos szempont, hogy a ruhát könnyű legyen feladni és le­venni. A nyaka lehetőleg legyen bő kivágású vagy kikapcsolható. A cipzáras vagy kapcsos fenekű ruha a könnyebb átöltöztetést és pelenkázást szolgálja. Az ujja legyen elég bő. A rugalmas vagy kötött anyagú ruhát általában könnyebb föladni, mint a rugalmatlan, te­hát nem táguló anyagból készült dara­bokat.
  2. A babát csak akkor kell átöltöztetni, ha valóban szükséges. Ha a sok bukás­tól rossz a szaga, elég törlőkendővel le­dörzsölni a nyomokat, nem muszáj min­den buggyantásra tetőtől talpig átöl­töztetni. Ilyen balesetek etetés közben és után szoktak előfordulni, és eközben a ruhát egy nagyobb élőkével meg lehet óvni.
  3. A babát sík felületen, pl. a pelenkázó asztalon, az ágyon, a kiságy matracán kell öltöztetni. Jó, ha közben van mivel szórakoznia.
  4. Az öltöztetést tekintsük közös szóra­kozásnak. Könnyed, vidám csevegéssel (pl. élő riport arról, ami éppen törté­nik) igyekezzünk elterelni a figyelmét az öltöztetéssel járó kellemetlenségekről és sérelmekről, hátha így segítőkészebb lesz. A figyelemelterelést az izgalom fo­kozásával is össze lehet kötni, ha a ruha­darabok fel- és lehúzása közben játéko­san tanítgatjuk a babát. Még nagyobb lesz a kacagás, ha minden előadás végé­re egy cuppanós puszival teszünk pon­tot (valahányszor egy kezecske, lábacska kibukkan a ruha ujjából vagy szárából, kap egy csókot).
  5. A ruha nyakát tágítsuk ki, mielőtt megpróbálnánk belebújtatni a gyereket. Fel- és lehúzáskor a ruhát erőltetés nél­kül próbáljuk átsegíteni a fején, közben a nyílást húzzuk ki olyan tágra, amennyi­re csak lehet, és vigyázzunk a baba fülére-orrára. Varázsoljuk át búj ócskává azt a töredék másodpercet, amíg az egész feje a ruha alatt van. („Hol a mama?” – „Itt a mama!”, majd amikor már feléri ésszel, hogy a mama se látja őt: „Hol a Dani?” – „Itt a Dani!”).
  6. A ruha ujját ne úgy próbáljuk felhúzni a karjára, mint egy csövet, hanem nyúl­junk át rajta, és húzzuk ki a kezecskéjét. Ez is jó alkalom a figyelemeltereléssel egybekötött játékos tanulásra. („Hol a Brigi keze?” – „Itt van a keze!”).
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.