Babaápolás

Tanácsok a babakelengye összeállításához

Mielőtt használni kezdjük, az összes kis ruhát ki kell mosni, mert a baba bőrét bármi könnyen irritálhatja. Használjunk finom babamosóport és -öblítőt. Válasszunk kényelmes és nem túl szűk vagy bő ruhákat, amelyek szabad moz­gást engednek a babának. Kerüljük a fűzős, gombos, pántos ruhadarabokat, amelyek amellett, hogy zavarják a babát, még veszélyesek is lehetnek. Inkább válasszunk hátul vagy oldalt kapcsolódó ruhákat, amiket könnyebb feladni, és a pelenkázáskor egyszerűbb a kezelésük.

Mit adjunk a babára, amikor a kórházat elhagyjuk? Kis pulóvert, vastagságát az évszak szerint válasszuk meg rugdalóázót, kombidresszt vagy ingecskét, zoknit; lepedő, takaró is szükséges lehet. Jó megoldás lehet télre az a felső, ami kívül gyapjú, belül pamut.

Lehetőleg természetes anyagokból készült ruhákat vásároljunk, amik lágyak és puhák. Ilyen például a pamut a gyapjú, a selyem és a len. A selyem a babának is kellemes érzetet nyújt, nem tapadnak rá a baktériumok, és minden évszak­ban viselhető. A gyapjú télen és nyáron is jó, mert légáteresztő tulajdonságú. A pamut és a lenszövet ruhák a legpuhább érzetet nyújtják, és jó nedvszívó képességűek. A szintetikus anyagokat (pl. műszál) nem javasoljuk, mert ezekben a bőr nem szellőzik, és bőrirritációt okozhatnak.

Zoknik és kiscipők

Minthogy az újszülött nem jár, a cipőcskék hasz­nálata felesleges, hacsak nem esztétikai szempontokat veszünk figyelembe. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy ne legyen túlságosan szűk, hiszen elszoríthatja a vérkeringést. Ha a rugdalódzónak nincs lábfeje, használhatunk zoknit.

Sapka

A baba öltözékének legfontosabb kelléke. Az újszülöttre enyhe időben is célszerű egy vékony sapkát húzni, sildes változata pedig minden korosztálynál jó szolgálatot tesz nyári évszakban a tűző napsütéssel szemben.

Kesztyű

Újszülöttekre általában azért adják, hogy ne karmolja meg magát, annak ellenére, hogy akadályozhatja a vérkeringést, és gátolja a normális tapintást. Télen a hideg ellen használhatjuk, bár sok kisgyermek nehezen viseli.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.