Babaápolás

A baba ruhatára – tippek

Az édes kis ruhácskák beszerzése a gyerekvárás legnagyobb örömei közé tarto­zik. A legtöbb kismamának minden akaraterejét össze kell szednie, hogy ké­pes legyen ellenállni a kísértésnek, és ne essen túlzásba a babaruhatár összeállí­tásánál (és hogy ne vásároljon olyan darabokat, amelyek csáberejét csak a haszontalanságuk múlja fölül).

Itt néhány alapelv következik!

Ne feledjük: más do­log, amire egy-egy darabból szükség van, és megint más, amit szeretnénk.

3-10 db ing, alsóing: újszülöttnek elöl nyíló, oldalt patentos alsóing való. Egyrészt az első hetekben ezt a leg­könnyebb feladni, másrészt amíg a köl­dökzsinór csonkja nem esett le, az ing nem lehet szoros, és nem dörzsölheti a csonkot. Ha a csonk leesett, át lehet térni az egyszerűbb és kényelmesebb pólóra. Az egybeszabott, alul patentos alsóing vagy body előnye, hogy nem csúszik fel, így a baba hasát óvja a meg­fázástól.

4-7 db talpas rugdalózó: tavasz végi vagy nyári gyerekeknek 3-4 darab is elegendő, ősszel vagy télen születettek­nek többre van szükségük. A talpas nadrág azért is hasznos, mert fölösle­gessé teszi a zoknit (hamar megtanul­juk, hogy a zoknik és cipőcskék nem maradnak fent sokáig). Alul legyen pa­tentos (vagy cipzáras), hogy könnyen hozzáférhessünk a popsihoz, mert erre gyakran lesz szükségünk – különben minden pelenkázás alkalmával tetőtől talpig át kéne öltöztetni a gyereket.

Kétrészes együttes: kevésbé prakti­kus, ezért (bár nem lesz könnyű) be ké­ne érni belőle egy-két olyan darabbal, amelyek derékban úgy simulnak a test­hez, hogy a nadrág ne essen le, a top meg ne csússzon fel.

3-6 db nyári rugdalózó (egybeszabott, rövid ujjú felsőrésszel és alul patentos bugyogóval) késő tavaszi vagy nyári cse­csemőnek.

3-6 db alul összehúzható hálóruha: bár pizsamának a rugdalózó is megfe­lel, sok szülő jobban szereti, ha a gyer­meke hálóruhában alszik, így kibontani is könnyebb a főleg az első hetekben gya­kori éjszakai pelenkázáshoz. A már moz­gékonyabb babára nem tanácsos zsinór­ral (újabban gumival) összehúzható aljú hálóruhát adni (ha kihúzzuk a zsinórt, megelőzhető az a veszély, hogy megfullad vagy magára tekeri a zsinórt, így viszont éjszaka csúszik fel rajta a hálóruha).

2-3 db hálózsák késő őszi vagy téli cse­csemőknek. A hálózsák dunyha vagy pap­lan nélkül is finom melegen tartja a babát. A dunyha, paplan egyébként is kerülen­dő, mert fulladást, bölcsőhalált okozhat. Hálózsákot csak 5 hónapos korig szabad használni.

1-3 db kardigán: nyáron egyetlen vé­kony kardigán is megteszi, de hűvös idő­ben vastagabbakra van szükség. Fontos szempont a moshatóság, száríthatóság, és hogy könnyű legyen feladni a gyerekre.

1-3 db sapka: nyári babának legalább egy karimás (napellenzős) sapka kell. A téli gyereknek vastag sapkára is szük­sége van (a test hőtermelésének jelentős része a fejen át adódik le a környezetbe, s mivel a kisgyerekek feje még arányta­lanul nagy, komolyabb hőveszteség ve­szélyének van kitéve). A sapka a fület is takarja, de ne szorosan.

1 db kezeslábas vagy anorák kesztyű­vel késő őszi vagy téli gyereknek. A ki­választásnál fontos szempont, hogy le­gyen rajta nyílás a biztonsági heveder befűzéséhez, mert így könnyebben és biztonságosabban lehet becsatolni.

2-3 pár cipőcske vagy zokni: a babák pillanatokon belül képesek lerúgni a ci­pőt (a mamák pedig csak akkor veszik észre, mikor már áttolták a kocsit a zeb­rán az út túloldalára), úgyhogy célszerű olyan fazont választani, amelytől a gyerek remélhetőleg nem tud könnyen meg­szabadulni.

3 db mosható előke: a ruhát már akkor se árt megóvni a büfizés, nyálazás követ­kezményeitől, amikor még nem jött el a pépes zöldborsó és sárgarépa ideje.

3-4 db vízhatlan nadrág, pelenkavé­dő, gumibugyi textilpelenka használa­ta esetén. Különleges alkalmakra az is vehet egy csinos bugyogót, aki eldob­ható pelenkát használ (bár ennek csak szoknyába öltöztetett kislányoknál van értelme).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.