Babaápolás

Hazamegy a baba – Mikor jön el ez a pillanat?

(Koraszülöttek esetén… )

Nagy a va­lószínűsége, hogy a nevezetes pillanat körülbelül akkor következik be, ami­kor megérkezett volna a baba, ha teljes időre született volna, a 40. Héten – bár lehet, hogy akár két-négy héttel a várt dátum előtt már elbocsátják. A legtöbb kórházban nincs specifikus követelmény a súlyra vonatkozóan. Inkább akkor en­gedik el a babákat, amikor a következő feltételeket teljesítik:

  • A normál testhőmérsékletüket nyitott bölcsőben is megtartják
  • Elég fejlettek, hogy csak szoptatással vagy cumiztatással táplálni lehessen őket
  • Szoptatás vagy cumiztatás mellett gya­rapszik a súlyuk
  • Saját maguktól lélegeznek
  • Apnoé (légzésszünet) nem tapasztal­ható náluk.

Hetekben a kórházban részt vegyen a baba ápolásában (és ehhez ragaszkodni kell), akkor máris előrébb jutott ebben a feladatban. Ami egyébként nem mond­ható könnyűnek – ritka az az újdonsült szülő (akár koraszülötté, akár teljes időre születetté), aki annak találja.

Ne aggódjon, miként fognak boldo­gulni, amikor nővér vagy szakorvos nem felügyel, készen állva, hogy közbelépjen, ha valami rosszul sikerül. Biztos lehet benne, hogy a kórházak nem bocsátják haza azokat a babákat, akik még állan­dó, professzionális gondozásra szorulnak. Néhány PIC-ben (a koraszülöttek és a beteg újszülöttek ellátására felkészült osztály) lehetősége van a szü­lőknek az éjszakát a kisbabájukkal töl­teni egy családi szobában a kórteremhez közel, de nővéri felügyelet nélkül.

Egyes szülők, főleg azok, akik olyan kelengyé­vel érkeznek haza, mint légzési monitor vagy oxigéncsövek, megnyugtatónak ta­lálják, ha alkalmaznak egy nővért, akinek tapasztalata van koraszülöttek ápolásá­ban, és átsegíti őket az első egy-két héten. Fontolja meg ezt a lehetőséget, ha ag­gasztja, hogyan fog egyedül boldogulni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.