Babaápolás

Biztonságos háti hordozót használni?

„A gyerekünk kezd túl nagy lenni a kenguruban való hurcoláshoz. Biztonságos háti hordozót használni?”

Miután a baba képes egyedül ülni, akár csak rövid időre is, készen áll a háti hor­dozóra – feltételezve, hogy anya és gye­rek számára egyaránt megfelelő. Néme­lyik szülő számára ez a babahordozás kényelmes és praktikus módja, mások számára zavaró és túlterheli az izmokat.

Némelyik baba élvezi a háti hordozó által biztosított magasságot és madártáv­lati nézőpontot, mások számára félelme­tes a kitett ülőke. Annak eldöntésére, hogy számunkra és a baba számára megfele­lő-e a háti hordozó, próbáljunk ki egy baráttól kölcsönkapott darabot vagy egy bolti bemutatópéldányt, mielőtt veszünk.

Mit ellenőrizzünk?

Ha háti hordozót használunk, min­dig ellenőrizzük, hogy a baba biztonságo­san van-e rögzítve. Vegyük figyelembe továbbá, hogy a hátunk mögötti hely­zet a nézelődésen kívül rengeteg cselek­vési lehetőséget nyújt a babának – bolt­ban dobozokat húzhat le a polcokról, feldönthet egy vázát a virágboltban, a park­ban letépheti (és megrághatja) a bokrok és fák leveleit. Arra is figyelni kell, hogy ezzel a hátizsákkal máshogy kell felbe­csülni a távolságokat – például amikor behátrálunk egy tömött liftbe vagy be­megyünk egy alacsony ajtón.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.