Babaápolás

Rh-inkompatibilitás – mi ez?

Mi ez?

Ez az állapot akkor alakul ki, ha a gyerek az apjától olyan vércsoportot örökölt, amely inkompatibilis az anyáé­val. Ha az anyában a baba vérével szem­ben ellenanyagok termelődtek (előző ter­hességből, vetélésből, abortuszból vagy vértranszfúzióból adódóan), ezek az el­lenanyagok megtámadhatják a baba vö­rösvértestjeit.

Mennyire gyakori?

A megelőzésnek kö­szönhetően a korábbinál sokkal kevés­bé gyakori, az Egyesült Államokban mégis körülbelül 7000 csecsemőt érint évente.

Ki hajlamos rá?

Azok a babák, akik Rh-pozitív vércsoportantigéneket örö­kölnek az apjuktól, és az anyjuk Rh-negatív.

Mi okozza?

Az anya vérében jelen lé­vő ellenanyagok megtámadják a baba vérsejtjeit, mivel idegenként ismerik fel őket.

Társuló problémák

Súlyos anémia (vérszegénység) és sárgaság, amely ká­rosíthatja az agyat, vagy akár halált is okozhat a születés előtt vagy közvetlenül születés után.

Kezelés

Gyakran teljes vércsere (“csere-transzfuzió”). Egyes babáknál nincs szük­ség azonnali transzfúzióra, de 4-6 hetes korban a súlyos anémia miatt az mégis szükségessé válhat.

Megelőzés

A legjobb módszer a jövendő terhességeknél je­lentkező problémák kivédésére anti-Rh-immunglobulin beadása az Rh-negatív anyáknak a szülést (abortuszt vagy tehéntej vagy rendsze­res tehéntej tápszer és hússzegény diéta) azonnali elkezdése és életfogytig tartó folytatása révén a PKU-ban szenvedő gyerek normális életet élhet.

Kilátások

Kezeléssel általában jók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.