Babaápolás

Jobbkezesség, balkezesség babáknál

Olyan világban élünk, amely a jobbke­zesekkel jobban bánik: gondoskodik a jobbkezesekről, a balkezeseket sorsukra hagyva. A legtöbb ajtót, tollat, krumpli­hámozót, ollót és evőeszközt jobbkezesek­nek tervezték. A balkezesek arra vannak ítélve, hogy beüssék a könyöküket az ebédlőasztalba, a „rossz” kezükkel fogja­nak kezet és a „rossznak” tekintett csukló­jukon viseljék a karórát.

A múltban egyes szülők, akik vonakodtak erre a kisebbségi állapotra ítélni gyereküket, rutinosan megpróbálták jobbkezességre kénysze­ríteni balkezességre hajlamos utódjukat.

A szakértők nemrég úgy gondolták, hogy az ilyen szülői nyomás, amely egy valószínűleg genetikailag meghatározott jellemvonás megváltoztatására irányul, dadogáshoz és számos más, változatos tanulási problémához vezethet.

Nem kell erőltetni a jobbkezességet, ha nem jobbkezes a baba!

Most sem javasolják, hogy egy gyerek természetes, veleszületett hajlamát a jobb- vagy bal­kezességre megváltoztassák, azonban fel­tételezik, hogy a balkezességgel együtt jár néhány jellegzetesség, amely genetikailag kapcsolódik a balkezességhez. Ügy tű­nik, hogy ezek a jobb- és balkezeseknél a jobb és a bal agyfélteke fejlődésével vannak összefüggésben.

A balkezeseknél a jobb félteke a meghatározó, aminek következtében kiemelkedően jó a térérzé­kelésük, ezért lehet az, hogy a balkeze­seknél nagyobb arányban vannak a spor­tolók, az építészek és a művészek. Több a balkezes fiú, mint lány, feltételezések szerint a tesztoszteron, egy férfihormon szintje miatt, amely valamilyen módon hatással van az agy fejlődésére és a jobb­ vagy balkezességre.

A legtöbb baba először egyformán használja mindkét kezét

Egyesek kezdik előnyben részesíteni egyiket vagy másikat néhány hónapon belül, mások csak az első születésnapjuk után. Némelyek ké­sőbb váltanak. A fontos az, hogy hagyjuk, a baba azt a kezét használja, amelyik job­ban esik, nem azt, amelyiket mi szeret­nénk, ha használná.

Mivel a népesség­nek körülbelül 70%-a biztos jobbkezes (10% balkezes és 20% kétkezes), felté­telezhetjük tehát, hogy a gyerekünk jobb­kezes, amíg nem bizonyítja az ellenke­zőjét. Kínáljuk a tárgyakat a jobb kezébe. Ha a bal kezével nyúl érte és fogja meg, vagy jobb kézzel veszi el, és átteszi a bal kezébe, jó úton halad abban az irányban, hogy bedobja a győztes gólt húsz év múlva a vízilabda-világbajnokságon, vagy megtervezze a világ leghosszabb hídját.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.