Babaápolás

A nemi szervek felfedezése babáknál

„A lányom mostanában kezdett játszani a nemi szervével, ahány­szor csak lekerül róla a pelenka. Ez normális ilyen fiatal korban?”

Ha jólesik, akkor csinálni is fogja!

Az anya­természet épp erre épített, amikor a nemi szerveket megalkotta; ha kellemes az érin­tése, akkor megérinti valaki, először a tu­lajdonosa, aztán végül, ha az idő meg­érik, a másik nem egyik képviselője – ez­által biztosítva a fajfenntartást.

A babák szexuális lények születésük­től fogva, vagy pontosabban születésük előtt is azok – megfigyelték, hogy fiú magzatoknak erekcióik vannak az anyaméhben. Egyesek, mint ez a gye­rek, az első év közepén kezdik felfedez­ni a szexualitásukat, mások az év vége felé. Ez az érdeklődés elkerülhetetlen és egészséges része a baba fejlődésének, épp­úgy, amint az ujjak és a lábujjak iránti elragadtatottság volt korábban. Az ilyen kíváncsiság elfojtására való törekvés (amint elmúlt generációk érezték köteles­ségüknek ezt) éppannyira értelmes el­gondolás, mint az ujjai vagy lábujjai irán­ti érdeklődés elfojtása.

Ha az „öningerlést” tabuvá tesszük, ezzel csak olajat öntünk a tűzre!

Akárki akármit mond, semmi ár­talmas – sem fizikai, sem pszichológiai értelemben – nincs abban, ha a babák vagy a gyerekek a nemi szervüket meg­érintik. Azonban nagyon ártalmas és negatív hatással lehet a jövőben a szexualitásukra és az önbecsülésükre, ha a gyerekben olyan érzést keltünk, hogy „tisztátalanok” vagy „rosszak”, ha ilyen játékokkal foglalatoskodnak.

Megalapozatlan az aggodalom is, hogy a nemi szervek érintése után a ke­zecskék nem eléggé tiszták ahhoz, hogy a kicsi szájába vegye ujjait: a nemi szer­veken található mikrobák mind a saját­jai, és nem jelentenek veszélyt. Ha azon­ban azt látjuk, hogy a baba nagyon pisz­kos kézzel próbálkozik, mossuk meg a kezét, hogy elkerüljük a hüvelyi fertő­zés lehetőségét. A fiúk nemi szervei nem ennyire érzékenyek, azonban mindkét nembeli gyerek kezét meg kell mosni, ha szennyes pelenkát vagy piszkos, pelenkázott területet érintett.

Ha a gyerek elég idős ahhoz, hogy megértse, elmagyarázhatjuk neki, hogy testének ez a része magánterület, és az­zal semmi baj nincs, ha megérinti, de ne tegye ezt nyilvánosság előtt, ezenkívül senki más nem érintheti meg.

Erekció

„Amikor a babámat pelenkázom, néha erekciója van. Vajon túl gyakran érintem meg a péniszét?”

Ha annyiszor érintjük meg a péniszét, ahányszor szükséges a pelenkázáskor és fürdetéskor a tisztán tartására, az nem lesz túl sok. A kisfiú erekciója egy érzé­keny nemi szerv normális reakciója – épp­úgy, mint egy kislány klitoriszának erek­ciója, ami kevésbé szembetűnő, de való­színűleg ugyanolyan gyakori.

A babának lehet erekciója akkor is, amikor a pelenka dörzsöli őt, amikor szopik vagy amikor fürdetjük a kádban. Minden fiúcskának vannak időnként erekciói (habár a szüleik talán nincsenek tudatában), azonban egyeseknek gyakrabban, mint másoknak. Az ilyen erekciók nem igényelnek külö­nösebb figyelmet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.