Babaápolás

A pelenka kiválasztása, a baba tisztába tétele

A pelenkát a baba súlya alapján választjuk ki, de azért jobb, ha egy mérettel nagyobbat veszünk. Jobban szellőzik, és kevésbé fog bőrpírt okozni. Ezenkívül a nagyobb pelenka könnyebben rögzíthető, nem szorítja az ágyékot, és jobban körbeér a hasán. A 9-12. hónap tájékán, amikor a baba elkezd többet mozogni, és megteszi az első lépéseket, áttérhetünk a nadrágpelenka használatára. A boltokban többféle pelenka kapható.

Az eldobható pelenka különleges anyagokat tartalmaz, ami a vizelettel érintkezve géllé alakul, és azt megköti. Illatosított változatban is kapható, és a baba finom bőréhez tervezik. Általában maximum két évig jó a gyártástól számítva.

A textilpelenka pamutból készül, és a baba derekára kell kötni. Ebbe beletesznek egy nedvszívó betétet, és az egészet egy kis bugyival rögzítik, ami lehetőleg mikroszálas, és lélegezteti a bőrt anélkül, hogy a folyadék távozna. Ez a pelenka olcsó, és a baba bőrét jobban szellőzteti, viszont minden tisztába tevés után ki kell mosni és megszárítani, ami igen idő- és költségigényes.

Tisztába tétel

Mielőtt elkezdjük tisztába tenni a babát, készítsünk min­den szükséges dolgot a kezünk ügyébe. A babát helyezzük egy stabil, lapos helyre – a pelenkázóasztalra, vagy más, 80-90 cm magasságú felületre -, ahol nincs huzat, és a hőmérséklet is megfelelő.

Ha kioldottuk a pelenkát, egy tiszta csücskével letörölhetjük a baba popsijának nagy részét, utána pedig a fürdőszoba csapjánál mossuk meg úgy, hogy a babát az egyik karunkban tartjuk hasra fordítva, miközben a másik kezünkkel leöblítjük a popsiját a csap alatt, langyos vízzel. (A víz hőmérséklete ne haladja meg a test hőmérsékletét.) Lehetőleg pH-semleges szappant használjunk, ami nem képez túl nagy habot, és nem tartalmaz illatosítószert.

Fiúgyerekeknél jól mossuk meg a fitymát, a heréket, a bőrredőket és az ágyékot. A kislányoknál alaposan tisztítsuk meg a nagy- és a kisajkak közti részt, mindig a hüvely­től a végbélnyílás felé haladjunk, így elkerüljük azt, hogy a végbél körül általában jelenlévő baktériumokat átvigyük a nemi szervekhez. Mosdatás után jól szárítsuk meg a baba bőrét a saját törülközőjével.

Ezután fektessük hanyatt a pelenkázóra a babát egy tiszta pelenkára úgy, hogy a pici popsija a pelenka fölső részének közepén legyen, és krémezzük be cink-oxid vagy dexpanthenol alapú popsikrémmel, ami gyulladáscsökkentő hatású, és megelőzi a bőrirritációt.

Ha a köldökcsonk még nem esett le, ügyeljünk arra, hogy száraz legyen, és ne érintkezzen a pelenkával. A pelenka első részének szélét hajtsuk lefelé, hogy szabadon hagyja a köldökcsonkot. Ha egyszer már becsuktuk a pelenkát, akkor nem kell nyomogatni ellenőrzés gyanánt az ágyékot vagy a hasat, hanem dugjuk be a mutatóujjunkat a pelenka és a has közé, és ha ez könnyedén sikerül, akkor jól helyeztük fel. Néhány pelenkának a záródása gumis, így ez nagyon praktikus, mert ezzel csökkentjük annak az esélyét, hogy túlságosan szorosan legyen feltéve.

Bőrpír: Ha a baba feneke kipirosodik, cseréljük gyakrabban a pelenkát. Ha így is piros, próbáljunk ki egy másik márkát; néhány baba allergiás bizonyos pelenkatípusokra. Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljunk a gyerekorvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.