Babaápolás

Biztonságos kiságy

Amint a baba aktívabbá és vállalkozó szelleművé válik, egy egész világ nyílik meg számára, és ezzel együtt sok lehe­tőség arra, hogy bajba keveredjen. A kis­ágy tűnik a legbiztonságosabb helynek a kis felfedező számára, azonban nem kell már sokáig várni, hogy kereket old­jon.

Némelyek sohasem próbálnak meg­szökni a kiságyból, sokan viszont igen, tehát bölcs dolog megfontolni a követ­kezőket:

  • Ha eddig még nem tettük, akkor eresszük le a matracot, amennyire csak le­het. Ellenőrizzük a matrac kitámasztá­sát rendszeresen, nehogy meglazuljon, különben egy aktívabb gyerek lenyom­hatja a matracot, és megsérülhet.
  • Vegyük fontolóra az oldalpárnák, a „lökhárítók” eltávolításának lehetősé­gét; egyesek felmásznak rá, és megszök­nek. (A nyugtalanul alvó gyerekek szülei inkább helyükön tartanák a lök­hárítókat, hogy védjék a kicsi fejét az ütődéstől.)
  • Ne hagyjunk olyan nagy játékokat a kiságyban, amelyeket a baba egymásra halmozhat, és lépcsőfokként szolgálhat a szabaduláshoz – és a bajba jutáshoz. Tegyünk el minden mozdíthatót, amin a kicsi felhúzhatja magát!
  • Továbbra is kerüljük a párnákat és más, tollpihével töltött dunyhákat; nem­csak a hirtelen bölcsőhalál veszélye miatt (ez most is fenyeget, csak kevésbé), ha­nem azért, mert egy eszes baba (és melyik nem az?!) Egymásra halmozhatja, és lét­raként felmászhat rajtuk.
  • Húzzuk el a kiságyat legalább 30 centi­méter távolságra minden bútortól és fal­tól, hogy a kicsi ne tudjon felmászni raj­tuk. Mint mindig, most is biztosítsuk, hogy a kiságy ne legyen közel függöny­höz vagy sötétítőfüggöny zsinórjához (egyébként is minden zsinórt fel kell kötnünk).
  • Ha a kicsi felhúzódzkodott, valószínű­leg a kiságy korlátját fogja rágni rágóka helyett. Ha a korlát fából van, és sze­retnénk megvédeni a gyerektől (és a gye­reket a korláttól), tegyünk fel rágható korlátot.
  • Ha tartunk attól, hogy a baba meg­próbál megszökni, fontoljuk meg pár­nák és pehelypaplanok elhelyezését a kiságy mellé, hogy adott esetben puhán landoljon.
  • Itt az ideje gyereknek való ágyra cserél­ni a kiságyat, ha a baba magasabb 90 cen­timéternél.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.