Babaápolás

Orrsérülések kezelése kisgyerek esetén

Orrvérzés

Tartsuk a babát füg­gőleges vagy kissé előredőlt helyzetben, 10 percre gyengéden csípjük össze mind­két orrlyukat a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé. (A baba automatikusan átáll arra, hogy szájon át vegye a levegőt.) Pró­báljuk megnyugtatni, mivel a sírás fo­kozza a vérzést. Ha a vérzés nem akar elállni, tartsuk az orrát még 10 percig összecsípve. Ha ez sem jár sikerrel, és a vér­zés még tart, hívjuk fel az orvost – köz­ben tartsuk a babát függőlegesen. A gya­kori orrvérzést, még ha könnyen el is tudjuk állítani, hozzuk a baba orvosának tudomására.

Idegen tárgy az orrban

Az orr­légzés nehézsége és/vagy a rossz szagú, időnként véres orrváladék annak jele le­het, hogy valami az orrba került. Tart­suk a babát nyugalomban, és buzdítsuk szájon át való légzésre. Távolítsuk el a tárgyat az ujjainkkal, ha könnyű elérni,

Az orrlyukak összecsíp és e elállítja az orr­vérzést

De ne kutakodjunk utána vagy ne hasz­náljunk csipeszt vagy bármi mást, ami megsértheti az orrot a baba egy váratlan mozdulatára, vagy mélyebbre nyomhat­ja a tárgyat az orrlyukban. Ha nem tud­juk eltávolítani a tárgyat, fújjuk ki erő­teljesen a levegőt az orrunkon keresztül, és próbáljuk rávenni a babát, hogy utá­nozzon. Ha ez nem jár sikerrel, vigyük el a babát orvoshoz vagy a sürgősségi ügyeletre.

Ütések az orra. Ha vérzik az orra, tartsuk a babát függőlegesen és előredőlt helyzetben, hogy elkerüljük a vér lenyelését és a félrenyelést. Használjunk jégtasakot vagy hideg borogatást, hogy a duzzanatot csökkentsük.

Ellenőriztessük orvossal, hogy nincs-e törés!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.