Babaápolás

A baba első receptjei – komplett receptekkel!

Négytől nyolc hónapos korig

Bármilyen fajta párolt zöldség

Hozzávalók 1 vagy 2 pohárhoz:

 • 1 krumpli, édes burgonya vagy tök 3 – 5 sárgarépa
 • 1 pohár zöldbab vagy kifejtett borsó víz, anyatej vagy tápszer

Elkészítése:

Hámozzuk meg a krumplit, a tököt, a sárgarépát, vágjuk fel darabokra vagy szeletekre. Tisztítsuk meg a zöldbabot, és vágjuk félbe, a borsót alaposan öblítsük le. Öntsünk egy közepes méretű lábosba vizet körülbelül 2,5 cm magasságig, és nagy hőmérsékleten forraljuk fel.

Rakjuk a zöldséget egy zöldségpá­roló edénybe, és tegyük bele a lábosba. A víz szintje a zöldségpároló alatt legyen. Fedjük le a lábost. Csökkentsük a hőmérsékletet lassú forrásig, és pároljuk puhára a zöldséget; sárgarépához, zöldbabhoz és borsóhoz 7-10 perc, krumplihoz és tökhöz 15-20 perc szükséges.

Gyorstipp! Amikor a baba már megízlelt min­denfajta zöldséget vagy gyümölcsöt, kezdjük el őket vegyíteni, és kettő­ből vagy többől keverjünk zöldség­ vagy gyümölcskoktélt.

Kisbabáknak pépesítsünk belőle pü­rét robotgéppel, botmixerrel vagy tur­mixszal, ízlés szerint néhány teáskanál vízzel, anyatejjel vagy tápszerrel hígítva. Nagyobb babák számára villával törjük össze, de hagyjunk benne kisebb darabo­kat, hogy legyen mit rágnia a babának.

A lefedett maradékot hűtőszekrény­ben két napig, mélyhűtőben két hóna­pig lehet tárolni.

Bármilyen fajta gyümölcskompót

Hozzávalók 1 vagy 2 pohárhoz:

 • 2 friss alma, körte, őszibarack vagy szilva vagy 3 – 5 sárgabarack
 • Víz, alma- vagy fehérszőlő-lé, anyatej vagy tápszer

Elkészítése:

A gyümölcsöket alaposan tisztítsuk és há­mozzuk meg, magozzuk vagy vájjuk ki, és vágjuk közepes nagyságú darabokra. Öntsünk egy közepes méretű lábos­ba vizet körülbelül 2,5 cm magasságig, és nagy hőmérsékleten forraljuk fel.

Tegyük a gyümölcsöt a lábosba, fed­jük le, csökkentsük a hőmérsékletet lassú forrásig, és főzzük puhára 7-10 perc alatt. Fiatal babák számára készítsünk a gyümölcsből pürét robotgéppel, botmixerrel vagy turmixszal, ízlés szerint né­hány teáskanál vízzel, gyümölcslével, anyatejjel vagy tápszerrel hígítva. Idő­sebb babák számára villával törjük össze, és hagyjunk benne kisebb darabokat.

Gyorstipp! A legtöbb gyümölcs, főleg ha elég érett, természetes módon édes. Ha a gyümölcspüré kissé savanykás, ad­junk hozzá egy kis alma- vagy szőlő­levet, esetleg gyümölcslé sűrítményt. A pici babáknál még nem alakult ki az édesszájúság, és jobb, ha nem is alakul ki, amit úgy érhetünk el, hogy a gyü­mölcsöket nem túl édesen adjuk.

A lefedett maradékot hűtőszek­rényben két napig, mélyhűtőben két hónapig lehet tárolni.

Hattól tizenkét hónapos korig

Lencsefőzelék

Hozzávalók kb. Fél pohárhoz:

 • 25 g (kb. 1/8 pohár) szárított lencse 1 kis krumpli fél teáskanál paradicsomlé (ha már evett paradicsomot) vagy csekély nátriumtartalmú
 • Zöldség- vagy tyúkhúsleves 1 kis sárgarépa

Elkészítése:

A krumplit és a répát alaposan tisztítsuk és hámozzuk meg, majd vágjuk kockára, illetve szeleteljük. A hozzávalókat tegyük lábosba, és annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen ellepje.

Nagy hőmérsékleten forraljuk fel, majd csökkentsük a hőmérsékletet, és las­san forraljuk, amíg a vizet felveszi, és a zöldségek megfőnek, ami kb. 30 perc.

A lencséből és a sárgarépából készít­sünk pürét robotgéppel, botmixerrel vagy turmixszal, vagy villával törjük össze. A lefedett maradékot hűtőszekrény­ben két napig, mélyhűtőben két hónapig lehet tárolni.

A baba első raguja

Hozzávalók 4-6 étkezésre:

 • 1 teáskanál olívaolaj fél kis vöröshagyma 1 kis krumpli 1 sárgarépa
 • Negyed pohár szárított lencse negyed pohár szárított fehér-, tarka- vagy spanyolbab, gyorsan beáztatva másfél pohár alacsony nátriumtartalmú zöldséglevesbe

Elkészítése:

A bab gyors áztatásához tegyünk egy lá­bosba két pohár vizet, bele a babot, és gyorsan forraljuk fel. Vegyük le a lábost. A tűzről, fedjük le, és hagyjuk állni egy órát. Majd szárítsuk le a babot, és folytas­suk a recept szerint.

A hagymát vágjuk apróra, a krump­lit és a répát alaposan tisztítsuk és hámoz­zuk meg, majd vágjuk apró kockára, illet­ve szeleteljük. Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütőnél 4-es fokozat).

Az olívaolajat egy kis lábosban hevít­sük közepes vagy alacsony hőmérsékle­ten. Adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk puhára 3-5 perc alatt. Tegyük át a hagymát egy tűzálló tál­ba, adjuk hozzá a többi hozzávalót, fed­jük le, és süssük addig, amíg a lencse és a bab teljesen meg nem puhul, majd ké­szítsünk pürét a babból és a zöldségekből.

A lefedett maradékot hűtőszekrény­ben három napig lehet tárolni.

Nyolctól tizenkét hónapos korig

Tészta paradicsommal és sajttal

Hozzávalók kb. 2 étkezésre:

 • 60 g ábécés vagy más kis száraz­tészta
 • Fél teáskanál olívaolaj 1 nagy, érett paradicsom negyed pohár alacsony zsírtartalmú Cheddar sajt reszelve 1 evőkanál túró

Elkészítése:

Mielőtt ezt az ételt felkínálnánk, bizo­nyosodjunk meg róla, hogy a gyerek or­vosa szabad utat engedett a paradicsom­nak és a búzának.

Magas hőmérsékleten forraljunk fel egy fazék vizet. Tegyük bele a tésztát, csökkentsük a hőmérsékletet közepesre, és főzzük nagyon puhára. Szűrjük le és tegyük félre.

Egy lábosban alacsony hőmérsékle­ten melegítsünk olajat, adjuk hozzá az alaposan megtisztított, meghámozott, kimagozott és apróra vágott paradicso­mot, és 2 perc alatt pároljuk nagyon puhára. Vegyük le a lábost a tűzről, adjuk hozzá a sajtot és a túrót, és keverjük ad­dig, amíg a sajt el nem olvad.

Öntsuk a szószt a tésztára, és hűtsük le tálalás előtt.

A lefedett maradékot hűtőszekrény­ben két napig lehet tárolni.

A baba első pulykasültje

Hozzávalók 1 vagy 2 étkezésre:

 • 1 közepes nagyságú, főtt pulykaszelet 1 teáskanál víz
 • Egy nyolcad pohár 100%-os áfonyaszósz

Elkészítése:

Az apróra vágott pulykahúst és a vizet te­gyük turmixba vagy robotgépbe a kívánt állag eléréséig (püré a fiatalabbaknak, kisebb darabok az idősebb babáknak). Keverjük el áfonyaszósszal, és tálaljuk.

Bundás kenyér

Hozzávalók 1 vagy 2 étkezésre:

 • 1 tojás
 • 1 szelet korpás búzakenyér fél teáskanál repceolaj

Elkészítése:

Előzőleg bizonyosodjunk meg róla, hogy a gyerek orvosa szabad utat enged a bú­zának és a tojássárgájának.

Verjük fel a tojást (vagy 2 tojássárgá­ját, ha tojásfehérje még nem szerepel az étrendben) egy nagy tálban. Merítsük a kenyeret a tojásba, fordítsuk meg, hogy mindkét oldala jól felszívja a tojást. Melegítsünk olajat egy teflonserpe­nyőben közepes hőmérsékleten.

Helyezzük a kenyeret a serpenyőbe, és mindkét oldalán süssük aranybarnára kb. 5 perc alatt. Vágjuk a kenyeret kis darabokra, távolítsuk el a héját, ha szükséges, és me­legen tálaljuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.