Babaápolás

Körömvágás és orr ápolása a babánál?

Körömvágás babánál

Bármily nehéz feladat elé állítja a szülőket egy újszülött csecsemő picurka körmei­nek levágása, meg kell tenni. A hosszú körmökkel kapkodó kezecske komoly ká­rokat okozhat, elsősorban a baba arcán.

A csecsemők gyakran hosszú köröm­mel születnek (az anyaméhben nincs manikűr), de ez a köröm még annyira vékony, hogy olyan könnyű levágni, mintha papírból volna. Jóval nehezebb elérni, hogy közben ne mozogjon a keze. Jól beválhat az alvás közbeni körömvágás, feltéve hogy a baba jó alvó, vagy vállaljuk a kockázatot, hogy közben mégis feléb­resztjük. Ha körömvágás közben ébren van, kell még valaki, aki fogja azt a kezét, amivel éppen foglalkozunk.

Mire figyeljünk?

Kizárólag cse­csemőknek való, tompa végű körömol­lót vagy körömcsipeszt szabad használ­ni, ami akkor sem szúrja meg sem őt, sem senkit, ha a legrosszabb pillanatban megrándul. Ha körömcsipesszel dolgo­zunk, az ujjbegyét nyomjuk félre az út­ból, nehogy a csipesz a bőrébe vágjon.

A legnagyobb elővigyázatosság mellett is előfordulhat, hogy belevágunk, egyszer-kétszer sajnos minden szülő vért fakaszt a gyermekéből. Ebben az esetben steril gézpárnával nyomjuk le, amíg a vérzés el nem áll; sebtapaszra valószínűleg nem lesz szükség.

Orr ápolása

A hallójárathoz hasonlóan az orrüreg is öntisztuló, külön ápolást nem igényel. A váladékos orrot kívülről meg kell tö­rölni, belül azonban tilos vattával, ruhá­val, körömmel belenyúlva tisztogatni, mert a piszkálással csak visszanyomnánk a váladékot, és a kényes nyálkahártyát is felsérthetnénk. A takonytól nagyon el­dugult orrocskát babaorrszívóval ki le­het „porszívózni”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.