Babaápolás

Hogy a baba alma nyugodtabb legyen

Függetlenül attól, hogy a baba jó alvó-e vagy sem, néhány, alvást előidéző techni­kával segíteni lehet neki, hogy lehetőleg jól aludjon. Ezen technikák az anyaméh komfortérzését próbálják visszahozni.

Kényelmes alvóhely

A gyerekágy re­mek találmány, de az első hetekben sok újszülött hatalmasnak észleli, és nyugta­lankodik, amikor magányosan egy óriá­si matrac közepén találja magát, a falak­tól tisztes távolságban. Ha a baba nem érzi jól magát a gyerekágyban, az első né­hány hónapban bölcső, mózeskosár vagy mély babakocsi használható, mert az otthonosabb, és jobban emlékeztet a kilenc hónapra az anyaméh védettségében. A biztonságérzetet fokozhatja, ha bepó­lyázzuk a csecsemőt, vagy babahálózsákot használunk.

Szabályozott hőmérséklet

A túl me­leg vagy a túl hideg egyaránt zavarhatja a gyermek alvását. Biztosítsunk neki me­leg időjárásban is kellemes környezetet, akár­csak hidegben.

Nyugtató ringatás

Az anyaméhben a magzat akkor a legaktívabb, amikor az anyuka pihen, amikor a kismama fent van és mozog, a magzat lelassul, a moz­gás elcsendesíti. Az anyaméhen kívül is nyugtató hatása van a mozgásnak. A dajkálás, a hintáztatás és a simogatás elége­dettséget vált ki, és kellemesen elaltat.

Nyugtató hangok

Hónapokon keresz­tül az anya szívverése, gyomrának bugyborékolása szórakoztatta és nyugtatta meg a babát. Most nehéz az alvás hát­térzörej nélkül. Próbáljuk ki a ventilátor zümmögését, kapcsoljunk be lágy zenét a rádióból vagy egy magnóból, szóljon zenélő játékszer, csilingeljen mobiltele­fon vagy valamilyen babanyugtató eszköz, amely az anyaméhbeli hangokat, a szív­verést utánozza.

Nyugodt környezet

A kisgyermekek jobban alszanak, ha a saját szobájukban vannak; nem azért, mert zavarja őket a szülők jelenléte, hanem azért, mert a szü­lők hajlamosak felvenni a gyereket a leg­kisebb nyafogásra, ezáltal feleslegesen megzavarva az alvását. Aki nem képes megállni, hogy felvegye a gyereket min­den mocorgásra vagy fordulásra, az lehe­tőség szerint hagyja a babát a saját szo­bájában. Legyünk azonban elég közel hozzá, hogy meghalljuk a sírását, mielőtt őrületes, fülhasogató óbégatásba kezd, vagy telepítsünk gyerekvigyázó eszközt a baba szobájába.

Rutin

Mivel az újszülöttek szoptatás vagy cumiztatás közben szinte mindig elalsza­nak, a lefektetési rutin feleslegesnek lát­szik. Pedig nem lehet elég korán kiala­kítani az ilyen rutint, és a hatodik hó­napra minden estét ennek kell zárnia. Nyugtató hatású, és még a legkisebb ba­bát is elaltatja az esti szertartás: a meleg fürdő, az éjszakai ruha felvétele, egy kis nyugodt játék az ágyban, halk éneklés vagy egy gyerekvers egy képeskönyvből.

Az anyai mell vagy a cumi legyen az utol­só program azoknál a babáknál, akik még így alszanak el, de akik maguktól képesek elszunnyadni, azoknál előtte is jöhet.

Napközben is kell pihenni

Egyes szülők úgy oldják meg az éjszakai alvás problémáját, hogy nappal ébren tartják a gyereket, még akkor is, amikor aludni szeretne. Ez nagy hiba (bár a nappali szunyókálás hosszát korlátozni kell, hogy megmaradjon a különbség a nappal és az éjszaka között), mivel a túlságosan fáradt gyerek sokkal rendszertelenebbül alszik, mint a kipihent.

Nemcsak az aggódás normális, hanem a baba szundikálás közben változó légzé­se is. Később majd csökken a pánik, nem fogunk folyton azon aggódni, hogy vajon reggel felébred-e a csöppség, az élet kényel­mesebbé válik, hiszen a babával együtt egyfolytában végigalszunk nyolc órát. Arról azonban addig nem fogunk leszokni, hogy (legalább időnként) el­lenőrizzük a gyerek lélegzetvételét, amíg nem szakad el a szülői háztól, és nem alszik máshol – kívül a látókörünkön, de nem a gondolatainkon.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.