Fájdalmak diagnózisa

Fog eredetű és koponyacsont betegségei miatti fejfájások

A fog eredetű fejfájás felismerése csak akkor nehéz, ha erre a lehetőségre egyáltalában nem gondolunk. Bármennyire távoli területre, akár a homlok vagy a halántéktájra sugároznak a fájdalmak, a fog vagy a fogíny lokális fájdalmassága kimutatható. Neuralgiákban a fogak vagy az orrmelléküregek megbetegedése természetesen gócként is szerepelhet, amely nem közvetlen oka a fájdalomnak, de a neuralgia előidézője és fenntartója lehet.

Az arcra, a tarkóra, a fül felé sugárzó fájdalom fogeredete azzal bizonyítható, hogy a fog érzéstelenítése után a fájdalom megszűnik. Valamely neuralgiás fájást egyébként is csak akkor lehet fog eredetűnek tartani, ha a fog fájdalmasságával is együtt jár.

Fejfájás a koponyacsont betegségeiben

A koponyacsont megbetegedései tartós helyi vagy diffúz fejfájás okai lehetnek. Részben a fej gondos fizikális vizsgálatával, részben a koponya röntgenvizsgálatával ismerhetők fel. A koponya rendellenes növekedési formái tartós fejfájást okozhatnak a sutura sagittalis és coronaria korai záródása folytán. Ilyen esetekben opticusatrophia, sőt az orbita szűk volta következtében exophthalmus is előfordul.

A koponya tapintható multiplex daganataiban tumormetastasisokra, ritkábban primer daganatra, gummára, myelomára gondolhatunk. A koponyacsont vagy a periosteum gammájának előfordulása ma már nagy ritkaság. Az okozott fájdalom a luesre egyébként is jellemző éjszakai fejfájás. A megfelelő reakciók pozitivitása mindenesetre indokolja az antilueses kúra elvégzését, amelynek hatására a gummák gyorsan eltűnnek. Carcinomametastasisoktól a gummák abban különböznek, hogy területükön csontpusztulás és csontképződés a röntgenfelvételen egyaránt látható, a csontritkulás területén sclerosis figyelhető meg.

Röntgen fontossága

Fejfájás esetén mindenkor szükséges a koponyacsontokról legalább kétirányú röntgenfelvételt készíteni. A koponyacsont tumormetastasisai az emlő, a prostata, a pajzsmirigy, a vese daganataiban korán, a tüdő, a gyomorbél, az epeutak daganataival kapcsolatban későbben keletkeznek. Aránylag gyakran okoz csontáttétet a primer májcarcinoma is.

Spontán fracturák (törlések) okai

Anterioposterior felvétel a csigolyákban, medencecsontban, bordákban és más csontokban is találunk metastasisnak megfelelő felritkulásokat vagy hiányokat. Ezek, ugyanúgy, mint a csöves csontok tumorai, spontán fracturák okai lehetnek.

A koponyacsont primer daganatai is előfordulnak, ezek azonban ritkák. A tumornak vagy tumormetastasisnak megfelelő, legtöbbször kerek felritkulások vagy hiányok kevéssé különböznek a plasmocytoma éles szélű, kerek hiányaitól és a hyperparathyreosis csonthiányaitól. A plasmocytoma kerek, éles szélű lyukakat vág a csontba („mintha lyukasztó vassal…”), a tumor metastasisa kevésbé éles szélű, nem annyira szabályosan kör alakú csonthiányokat okoz.

Széli vagy környéki sclerosis és osteoporosis nélkül jelennek meg az eosinophil granuloma csonthiányai. Ritkább, kevéssé a koponyacsontokon, inkább a csöves csontok metaphysisében láthatók a polyostotikus cystikus dysplasia vagy az Albright-betegség csonthiányai. Az utóbbiak pubertás praecoxszal, bőrpigmentációval járnak.

Koponyacsont megvastagodása okozta fejfájás

Súlyos fejfájást okoz a koponyacsont megvastagodása Paget-kórban, ostitis fibrosában. Időskori betegségről van szó, melynek eredete nem ismeretes, de amely gyakran jár együtt arteriosclerosissal és öröklődik. A fejfájáson kívül határozatlan, reumatikus jellegű fájdalmakat okoz különböző csontokban. Legfőbb jellemzője a koponyatető feltűnő megnagyobbodása, mely miatt a beteg kalapja a fejtetőre kerül, a koponyacsont fonatos szerkezete, különböző csontdeformitások megjelenése, néha spontán törések kialakulása.

E betegségben a szérum kalcium és foszfortartalma normális, a szérum alkalikus foszfatáz aktivitása azonban nagymértékben megnőtt. Ez utóbbi jelenséget hyperparathyreosisos csontelváltozásokban és tumormetastasisokban, sőt néha plasmocytomában is megtaláljuk – ezek elkülönítése azonban a Paget-kórtól a röntgenvizsgálat alapján nem nehéz. Jellemző még Paget-kórban a növekedett perctérfogat, mely hosszabb idő után keringési elégtelenséget, dekompenzációt okoz, megvastagodása látászavart és hallászavart is okozhat.

A csont kóros növekedése súlyos fejfájás oka lehet

A csont kóros növekedése acromegaliaban a kilépő idegek nyílását szűkíti és súlyos fejfájás oka lehet. Tartós fejfájással jár a hyperostosis frontalis interna is. E Morgagni-Stewart-Morel-szindrómának nevezett tünetcsoport, melyet egyesek endokrin szindrómának tartanak, mások nem határozott tünetcsoportnak – az angolszász irodalomban ez a szindróma nem is szerepel – az os frontale belső lemezének lényeges hypertrophiájából, mérsékelt elhízásból, virilismusból, esetleg diabéteszből vagy csökkent cukortoleranciából áll és leginkább klimaxos nők állapota.

Gyakran látjuk ulcus cruris kifejlődését is. A fejfájás legtöbbször homloktáji, tartós, kínzó, nehezen csillapítható. Összefüggése a hyperostosissal nem világos, véletlen leletként ugyanis megfigyelhetünk hyperostosis frontalis internát olyan betegeken is, akiknek semmiféle egyéb panaszuk és fejfájásuk sincs.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.