Babaápolás

Lefektetés szopás után?

„A gyerekem szopás közben szokott elaludni Rossz szokásról van-e szó, amin változtatni kell?”

Elméletileg jól hangzik, hogy a gyereket nem akkor kell ágyba dugni, mikor már elaludt, hanem amikor még ébren van, így elválasztás után magától el fog aludni anélkül, hogy a mellbimbó vagy a cumis­üveg a szájában lenne. A gyakorlatban azonban aki már megpróbálta megaka­dályozni, hogy gyereke szopás közben elaludjon, vagy felébreszteni, ha már el­aludt, jól tudja, hogy ez szinte megvaló­síthatatlan. A szopás közben elálmoso­dott csecsemőt nehéz megakadályozni abban, hogy elaludjon. Kérdés: ha tud­nád, megakadályoznád benne?

Három hónapos babánál nem baj, ha szoptatáskor alszik el!

Ráérünk a babát megtanítani arra, hogy az anyamell (vagy cumisüveg) se­gítsége nélkül elaludjon, amikor már nagyobb – 6-9 hónapos -, és ritkábban szopik. Elválasztás után akkor is viszony­lag gyorsan le lehet szoktatni róla, ha be­vett szokásává vált.

Ha azonban adódik a lehetőség, ér­demes a babát alvásidőben lefektetni, amikor még ébren van: már nem annyira éber, hogy ne tudjon elaludni, de látszik rajta az álmosság. Egy kis ringatás, babusgatás, altatódal segítségével könnyű ebbe az állapotba hozni (természetesen ha már elaludt, békén kell hagyni).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.