Babaápolás

Mindent az éjszakai szoptatásról!

“A barátnőm gyereke alighogy kijött a kórházból, már átaludta az éjszakát, az enyém meg most is ugyanolyan gyakran felébred enni, mint újszülött korában.”

A gyakori éjszakai etetés többnyire a csecsemők megfelelő táplálásához szük­séges

Bár van olyan baba, akinek három hónapos korára (vagy még előbb) éjsza­ka már nem kell annyiszor ennie, a két-három hónaposokat, főleg a szoptatott babákat, éjszakánként kétszer-háromszor még meg kell etetni.

A kisbabának valószínűleg szüksége van némi éjszakai táplálkozásra, arra azon­ban biztosan nem, hogy esténként há­romszor-négyszer teletömjék. A késő esti adagokat nemcsak azért célszerű foko­zatos csökkenteni, hogy az anya többet pihenhessen, hanem azért is, mert ez az első fontos lépés afelé, hogy később evés nélkül átaludja az éjszakát.

Íme a módszer:

  • Növeljük a lefekvés előtti adagot. Az álmos baba képes elbóbiskolni, mi­előtt éjszakára rendesen betankolt volna; ilyenkor próbáljuk meg büfiztetés ürü­gyén finoman felrázni (a rázogatás szó szerint értendő) vagy más módon stimu­lálni, majd addig etetni, amíg láthatóan eleget nem kapott. Az olyan babának, aki még nem elég nagy hozzá, az alvásidő meghosszabbítása kedvéért sem szabad szilárd ételt adni (cumisüvegébe gabona­félét keverni).
  • Keltsük föl a babát enni, mielőtt mi magunk lefeküdnénk. A késői vacsorától remélhetőleg eléggé jóllakik ahhoz, hogy hat-nyolc órát aludni hagyjon minket. Ha álmosabb, semhogy egy teljes adagot elfogyasszon, annyit talán így is eszik, hogy egy-két órával tovább bírja evés nélkül. (Természetesen ha ettől még gyakrabban ébred fel, nem érdemes folytatni. Talán éppen az ébresztgetéstől lett rosszabb alvó.)
  • Gondoskodjunk róla, hogy napközben eleget egyen, különben az éjszakai órá­kat fogja kihasználni a hiányzó kalória pótlására. Ha úgy látjuk, erről van szó, napközben érdemes többször szoptatni, hogy fokozódjon a tejtermelés. Ha üvegből etetünk, nö­veljük a tápszeradagokat. De csak óvato­san, mert előfordulhat, hogy a kisbaba rászokik a kétóránkénti etetésre, és éj­szaka is ragaszkodni fog hozzá. Ilyen esetben jobb áttérni a ritkább, de huza­mosabb etetésre.
  • Tartsunk hosszabb szünetet az eteté­sek között. Ha a baba kétóránként fel­ébred, és enni kér (ami újszülötteknél természetes, de a jól fejlődő két-három hónaposoknál már kevésbé), éjszakán­ként vagy másnaponként fél-fél órával nyújtsuk meg az időt. Ne ugorjunk az első nyikkanásra, várjunk egy kicsit, hátha a gyerek szerez egy kis meglepe­tést a mamának, és magától elalszik. Ha ehelyett egyre hangosabban követelődzik, próbáljuk etetés nélkül megnyugtatni: lapogassuk, simogassuk, dúdoljunk ne­ki monoton altatódalt, vagy szólaltassunk meg kiságyba való zenélő játékot.[brbr]Ha bi­zonyos (a mi türelmünktől függő) időn belül nem hagy fel a sírással, vegyük ölbe, és babusgatva, ringatva, gügyögve vagy énekelve nyugtatgassuk. A szoptatott ba­bákat az apjuk könnyebben meg tudja nyugtatni, mert szeme, hangja, illata nem csábítja őket evésre – ellentétben az anyá­val, aki maga a tej forrás. A szobában le­gyen sötét, a fölösleges beszélgetés és egyéb ingerek kerülendők.

Ha a gyerek elalvás helyett továbbra is enni kér, meg kell etetni, de legalább az időközt sikerült jó fél órával megnyúj­tani. A baba remélhetőleg néhány éjszaka alatt hozzászokik az új rendhez, és két evés között ennyivel tovább fog aludni. Az időközöket fokozatosan addig kell nyújtani, míg be nem éri éjszakánként egy etetéssel, amire még két-három hó­napig szüksége lesz.

További tippek:

  • Csökkentsük a mennyiséget azokon az éjszakai etetéseken, amelyeket el szeret­nénk hagyni. A szoptatás idejét, illetve az üvegből adott adagot fokozatosan mér­sékeljük. Éjszakánként vagy másnapon­ként egyre kevesebbet adjunk.
  • Növeljük a mennyiséget azon az éjsza­kai etetésen, amelyet (egyelőre) folytatni szeretnénk. Ha például a gyerek éjfélkor, kettőkor és négykor ébred fel, az első és a harmadik alkalmat célszerű kihagyni. Ezt úgy a legkönnyebb megoldani, ha a kettő között többet kap enni. Egy pár korty a mellből vagy az üvegből nem fogja sokáig nyugton tartani. Az álmos baba ébren tartásáról és megetetéséről.
  • Éjszaka ne cseréljünk pelenkát, hacsak a szimatunk azt nem súgja, hogy feltét­lenül szükséges. (Természetesen minél ritkábban kap éjszaka enni, annál rit­kábban kell pelenkázni.) Ha a baba két pelenkaméret határán van, a nagyobb szí­vófelületű méretet vagy speciális éjszakai pelenkát kell ráadni.
  • Tartsuk messzebb magunktól. Ha a gye­rekkel egy szobában vagy egy ágyban al­szunk (de ezt csak ideiglenes megoldás­nak szánjuk), talán most jött el az ideje, hogy fontolóra vegyük a leválást. Talán a közelség az oka, hogy olyan sokszor felébred, vagy az, hogy sokszor felvesszük.

Négy hónapos korra a kisbabák több­ségét éjszaka már egyáltalán nem kell etetni. (Pusztán az anyagcsere szempont­jából nézve az ötkilós súly elérése után már evés nélkül is kibírják az éjszakát – más kérdés, hajlandók-e lemondani róla.) Ha az éjszakai ébredések szokása az ötödik-hatodik hónapra sem múlik el, gyanús, hogy nem azért ébred fel, mert tényleg ennie kell, hanem mert meg­szokta, hogy éjszaka is kap enni: ha a pocakja megszokta, hogy kétóránként megtöltik, „üres!” jelzést ad akkor is, ha egyébként még bőven van benne tar­talék.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.