Babaápolás

Hogyan növekszik a csecsemő?

Az olyan ideges szülők félelmeivel el­lentétben, akik mérleggel és centivel pró­bálják megállapítani, nincs-e valami baj, minden gyerek úgy nő, ahogy neki meg­felel.

A felnőttkori magasság tiszta genetika?

A felnőttkori magassága és súlya nagyjából már akkor eldőlt, amikor meg­fogant. Ha magzatkorában minden rendben volt, és világrajövetele után sem szenved szeretet- vagy táplálékhiányban, várhatóan be fogja teljesíteni genetikai programját.

A testmagassági programot az apa és az anya magasságának középértéke ha­tározza meg. Vizsgálatok azt mutatják, hogy ehhez az értékhez képest a fiúk kissé magasabbra, a lányok kissé alacso­nyabbra nőnek.

Úgy tűnik, bizonyos fokig a testsúly is előre be van programozva

A baba eleve a karcsúságot, zömökséget vagy az arany középutat eredményező génekkel születik. A sors azonban a csecsemő- és gyerekkorban elsajátított étkezési szo­kások segítségével befolyásolható.

A növekedési grafikonok  nem azért készül­tek, hogy a szülői aggodalmak állandó forrásává váljanak, annál is kevésbé, mert igen könnyű őket félremagyaráz­ni. Hasznuk abban áll, hogy segítsé­gükkel az orvos vagy a szülők meg tud­ják állapítani, nincs-e eltérés a normá­listól, illetve a szülők alkatát, a gyerek tápláltságát és általános egészségi álla­potát tekintve nincs-e szükség valami­lyen vizsgálatra.

Nem egyenletesen fejlődnek

Mivel az első évben a babák nem egyenletesen gyarapodnak, valószínűleg nincs jelentősége, ha egy-egy mérés kisebb vagy nagyobb ered­ményt hoz. Ennek ellenére jobb fi­gyelmeztető jelzésnek felfogni. A két hónapon keresztül tartó csekély súly­gyarapodás talán csak azt jelenti, hogy a baba genetikailag kis termetű (főleg ha a testhossz is lassabban növekedett), de alultápláltságra vagy betegségre is utalhat.

Ha a súlygyarapodás az adott két hónapban a normális kétszerese (ám a testhossz nem nőtt ezzel arányo­san), talán csak arról van szó, hogy a kis súllyal született baba most hozza be a lemaradást, de az is lehet, hogy túl sokat kap enni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.