Babaápolás

Prebiotikumok és probiotikumok, mik ezek?

A prebiotikumok és probiotikumok egymástól teljesen különböznek, jóllehet mindkettő a bél baktériumflóráját erősíti, a tápanyagokat teszi könnyebben felszívódóvá és a belet egészségesebbé.

Prebiotikumok

Az élelmiszerekben, elsősorban a gyümölcsökben és zöldségekben leggyakrabban előforduló prebiotikumok a galakto-oligoszacharidok, a frukto-oligoszacharidok, az inulin és a laktóz. Természetes módon a fokhagymában, a spárgában, a banánban, a céklában, az articsókában, a sárgarépában, a gabonában, az almában (pektin), a burgonyában, a póréhagymában, a cikóriagyökérben található.

A prebiotikumokra nem hatnak az emésztőenzimek, így változatlan formában jutnak el a vastagbélbe, ahol serkentik a kedvező hatású baktériumok, a bifidobaktériumok és laktobacilusok szaporodását, melyek az előbbieket rövid láncolata zsírsavakká alakítják.

Ezeknek a zsírsavaknak számos élettani hatásuk van:

Csökkentik a bél pH-tartalmát, amellyel gátolják a káros mikroorganizmusok szaporodását, meg­előzve ezzel a bélfertőzések és emésztőrendszer fertőzések kialakulását (pl. sztafilococcus, clostridis, Pseudomonas, proteus). A prebiotikumok hatására néhány mikrotápanyag felszívódása megnövekszik, javul a bélműködés, ami helyi szinten, a vastagbélben olyan anyagokat termel, ami a cukor és a zsírok emésztését szabályozza. A bél egyensúlya javul, ami végül is az antitestek szintézisét segíti.

Probiotikumok

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos definíciója szerint a probiotikumok „azok az élő szervezetek, amelyek megfelelő mennyiségű bevitel esetén jó hatással vannak az egészségre”. Ezek tehát a „jó” baktériumok, amelyek kedvezően befolyásolják az emberi bélflórát. A kizárólag tejből készült fehér joghurt az egyetlen probiotikus táplálék, minden más (hozzá­adott gyümölccsel, cukorral, müzlivel, méhpempővel, kakaóval, mézzel…) desszertnek tekinthető, és nem tölti be megfelelően a probiotikus funkciót.

A probiotikumok, pl. a joghurtban lévő baktériumok, jellegzetes savanyú ízt adnak az élelmiszernek, mivel átalakítják a cukrokat és más szénhidrátokat tejsavvá. Minél hosszabb ideig eltartható egy joghurt, annál kevésbé hatékony. Hogy megóvják az oxidációtól, a dobozuk (flakon, üveg) nem ereszti át az oxigént, hűtőben kell tartani állandó, 4 fok körüli hőmérsékleten, továbbá nem szabad, hogy nagy hőmérséklet-ingadozások érjék (tegyük távol a hűtő ajtajától).

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.