Élj egészségesen

A falánkság és ennek hatása az anyagcserére

A feldolgozott élelmiszerek – a cukrozott reggeli gabonapelyhek, tészták, rétesek, pizzák és nachók, csokoládés sütemények, erősen sózott hasábburgonyák, szendvicsek és hamburgerek – mind-mind finomított szénhidrátokból és keményítőből készülnek.

Cukorfogyastás

A falánkság legyőzése

Magának a falánkságnak egy sereg tényező áll a hátterében. Többféle formája van, fontos különbséget tennünk közöttük és az őket előidéző biokémiai folyamatok között.

Leggyakoribb formája a szénhidrát- és cukoréhség, amely az egekbe szökteti az inzulinszintet. A kényszeresen és tartósan befalt finomított szénhidrátok, finomított cukor, a kólák és üdítők édesítőszerei maradandó változásokat idéznek elő az agyban, a vérben és a szervezet biokémiájában. Ez még tovább ront a helyzeten és az evéskényszeren.

Mikor a toxicitás mértéke már alig kezelhető, bármit eszünk is, méregnek minősül, és a zsírszövetben raktározódik el hájként. Egy idő után nem is kell túl sok szénhidrátot vagy cukrot megennünk, és tovább hízunk, mert máris benne vagyunk a szénhidrátok/cukor-inzulin ördögi körében.

Változtassuk étekzési szokásainkon!
Változtassuk étkzési szokásainkon!

Hogyan hat az inzulinszint az éhségre?

  • A túl sok finomított szénhidrát és cukor felveri az inzulinszintet, hogy az inzulin segítsen a sejtekbe juttatni a véráramba került glukózt. A glukóz hirtelen el is tűnik erre a vérből, aminek fáradtság, letörtség és éhségérzet lesz a következménye. Ennek megszüntetésére még több szénhidrátot és cukrot kívánunk, hogy megemelkedjen a vércukorszint.
  • A megnövekedett inzulinszint tehát éhségérzetet kelt, és a szerencsétlen delikvens egyre többet eszik. Vérében hol aláesik, hol hirtelen megemelkedik a vércukorszint; mind ez, mind az inzulinszint szüntelenül hullámzik már.
  • Mindeközben a fölös glukóz a zsírszövetben raktározódik el.
  • Idővel a sejtek úgy védekeznek a glukóztúlterhelés ellen, hogy lecsökkentik a sejthártyán a glukózreceptorok számát. Kialakul az inzulinrezisztencia, ahonnan csak egy lépés a metabolikus szindróma.
  • Mostanra az inzulin- és vércukorszint, valamint több endokrin- és neurotranszmitter-funkció teljesen összezavarodott. Egyedül a zsírszövet véd már csupán meg e megújuló támadások ellen, amely egyre vastagabb lesz. A túlsúlyosak így válnak elhízottá, ők pedig kórosan elhízottá, amely már halálos betegség.
  • Ne feledkezzünk el arról, hogy ezzel párhuzamosan a belső szervek is mind jobban eltömődnek és mérgeket halmoznak fel. Beáll a toxikus krízis, amely igen súlyos állapot.

Alacsony szerotoninszint is lehet a bűnös!

A szénhidrátéhség alacsony szerotoninszintből is adódhat, ami az agy neurotranszmittere (ingerületátvivő anyaga). A szerotonin sokféle feladatot lát el, egyebek között hangulatunkért és nyugodt álmunkért felel. Hiánya depresszióhoz és ingerlékenységhez vezet. A megnövekedett szerotoninszint mellett ellenben nyugodtak és jókedvűek vagyunk.

A téli depresszióban szenvedő nők is azért búskomorak, mert télidőn, kevés napsütés mellett lecsökken vérükben a szerotoninszint. A napsütés ugyanis szerotonintermelésre serkent az agyban. Borongós téli napokon másként is el tudjuk ezt érni: ha szénhidráttal töltekezünk.

A szénhidrátéhséget ezért alacsony szerotoninszint is kiválthatja. A szerotonint az agy állítja elő a triptofánnak nevezett esszenciális aminosavból. A szervezet a táplálék fehérjéiből nyeri ki a triptofánt. Mivel azonban ez az aminosav más fehérjékbe és a B3 vitaminba is beépül, az agy nem mindig tud elegendő szerotonint gyártani.

Kevesen gondolnak arra, hogy a befalt pizzák vagy rétesek minden egyes morzsája árt szervezetünk egyensúlyának. Nem gondolunk rá, hisz nem azonnal tapasztaljuk meg az összezavart anyagcserével járó keserveket.

Fontos hogy kis adagokat együnk, többször és lassan!
Fontos hogy kis adagokat együnk, többször és lassan!

Miért nem bízunk a természet gyógyító munkájában?

Nem csupán az étrend minőségén kell változtatni, de az étvágy és a vércukorszint stabilizálása érdekében kisebb adagokban is kell táplálkozni a nap folyamán. Aki tápanyaghiányban szenved, az átmenetileg pótolja ezt egészséges, természetes alapú étrendi kiegészítőkkel.

Ezek szedését minden esetben a szervezet egyedi igényeihez kell igazítani.

A szénhidrátéhséget a rendszeres testmozgás is csökkentheti

Akár egy könnyű séta is alapvetően változtathat az agy biokémiáján, és egészséges agyi vegyületek képződésére serkenthet. Ez a hatás olyan jótékony, hogy aki megtapasztalja, már magától egészségesebb étrendre és életmódra vágyik.

Az egészségtelen táplálkozás mellett mérgek felhalmozódásához vezethetnek a helytelen alvási szokások, az érzékszervek túlzott ingerlése, a krónikus stressz és a mérgező érzelmek. Mivel a toxikus életforma természetéből adódóan évek alatt alakul ki, természetes visszájára fordítása is beletelik némi időbe, rendszerint néhány hétbe vagy hónapba.

Mindez választás kérdése. Sok túlsúlyos és elhízott embertársunk azonban elmulasztja ezt a döntést, egyszerűen azért, mert nem tudnak eleget a táplálkozásról és a fogyásról. Sejtelmük sincs, hogy a természet is hozzásegíthetné őket a gyógyuláshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.