Babaápolás

Szemsérülés kezelése babákon

Fontos: ne nyomjuk meg a sérült sze­met, ne érintsük meg a szemgolyót az uj­jainkkal, és ne adjunk gyógyszert az or­vos engedélye nélkül. Tartsuk vissza a babát a szeme dörzsölésétől úgy, hogy kis csészét vagy poharat rakunk a szemé­re, vagy ha szükséges, lefogjuk a karját.

Idegen test a szemben

Ha látjuk a tárgyat (például szempilla vagy homok­szem), mossunk kezet alaposan, és egy nedves vattadarabbal óvatosan próbál­juk meg eltávolítani a baba szeméből, míg valaki más mozdulatlanul rögzítve tartja a babát (csak a szem szélén, az al­só szemhéj alatt vagy a szemfehérjén pró­bálkozzunk ezzel, a pupillától maradjunk távol, nehogy megkarcoljuk a szemlen­csét).

Vagy próbáljuk meg a felső szem­héjat néhány másodpercig az alsóra húz­ni. Ha ezek a módszerek nem vezetnek sikerre, és a baba nagyon kényelmetlenül érzi magát, megpróbálhatjuk kimosni az idegen anyagot egy kis langyos (test­hőmérsékletű) vízzel, amit kancsóból, pohárból vagy üvegből öntünk a szemre, miközben valaki lefogja a babát (de vigyáz­zunk, hogy ne menjen víz a baba orrába).

Ha ezen próbálkozások után még mindig látjuk a belekerült idegen testet a szemben, vagy úgy tűnik, hogy a baba még mindig kényelmetlenül érzi magát, menjünk el orvoshoz vagy a sürgősségi ügyeletre, mivel lehet, hogy a tárgy be­lefúródott a szembe, és megsértette. Ne próbáljuk a szembe beleállt tárgyat ma­gunk eltávolítani. Fedjük le a szemet la­zán leragasztva steril gézlappal, néhány tiszta papír zsebkendővel vagy rendes zsebkendővel, hogy útközben, amennyi­re lehet, csökkentsük a kellemetlenséget.

Maró anyag a szemben

Ujjainkkal tartsuk nyitva a szemet, és azonnal, ala­posan, 15 percig mossuk ki egyszerű lan­gyos vízzel (amit kancsóból, pohárból vagy üvegből öntünk). Ha csak az egyik szem érintett, fordítsuk úgy a baba fejét, hogy az érintetlen szem magasabban le­gyen, mint a sérült, hogy a másik szem­ből ne folyhasson bele vegyszeres folyadék. Ne használjunk cseppeket vagy ke­nőcsöket, és ne engedjük, hogy a baba megdörzsölje egyik vagy mindkét sze­mét. A további teendőkért hívjuk az or­vost vagy a mentőt.

A szem sérülése hegyes vagy éles tárggyal

Tartsuk a babát félig fekvő helyzetben, amíg segítséget hívunk. Ha a tárgy még mindig a szemben van, ne próbálkozzunk az eltávolításával. Ha már nincs ott, lazán fedjük le a szemet gézlappal, tiszta törlőkendővel vagy zseb­kendővel, de vigyázzunk, hogy ne nyomjuk meg. Mindkét esetben azonnal ke­ressünk orvosi segítséget. Bár általá­ban az ilyen sérülések súlyosabbnak néznek ki, mint amilyenek, tanácsos szemésznek megmutatni minden olyan esetet, amikor a szemgolyó akár csak kismértékben is karcolódhatott vagy átlyukadhatott.

A szem tompa tárgy okozta sérülése.

Tartsuk a babát arccal felfelé fekve. A sérült szemre tegyünk jégtasakot vagy hideg borogatást. Ha a szem környéke sötéten elszíneződik, ha a baba nem lát jól vagy gyakran dörzsöli a szemét, vagy a tárgy nagy erővel találta el a szemet, forduljunk orvoshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.