Babaápolás

Szájsérülések kisbabáknál

Behasadt ajak

Kevés baba vészeli át az első évet legalább egy ajaksérülés nélkül. Szerencsére ezek a vágások álta­lában sokkal súlyosabbnak tűnnek, mint amilyenek valójában, és sokkal gyorsab­ban gyógyulnak, mint gondolnánk. A fáj­dalom csillapítására és a vérzés elállításá­ra használjunk jégtasakot. Vagy engedjük, hogy az idősebb baba jégkrémet, fagylal­tot szopogasson. Ha a vágás nem záródik össze, vagy a vérzés 10-15 percen belül nem áll el, hívjuk fel az orvost. Időn­ként az okozza az ajaksérülést, hogy a baba megrágta az elektromos vezetéket. Ha erre gyanakszunk, azonnal hívjuk fel az orvost.

 Vágások az ajak belső oldalán vagy a szájban (beleértve a nyelvet)

Az ilyen sérülések szintén gyakoriak a kisgyerekeknél. Fiatal csecsemők ajká­nak vagy arcának belső oldalán egy jég­tasak (nagyobbaknak fagylalt vagy jég­krém, amit szopogathatnak) gyorsan csökkenti a fájdalmat és segít elállítani a vérzést. A nyelv vérzését, ha spontán nem marad abba, úgy állíthatjuk el, hogy egy darab gézt vagy tiszta ruhát nyomunk a vágásra. Ha a sérülés a torok hátsó ré­szében vagy a lágy-szájpadon (a szájüreg hátsó részén) van, ha hegyes tárgy (pél­dául ceruza vagy bot) szúrt sebet okozott, vagy a vérzés 10-15 percen belül nem áll el, hívjunk orvost.

Tipp: ha a megvágott ajakra a hüvelyk- és a mutatóujj között tartott gézdarabot szorítunk, megállíthatjuk a vérzést.

Kivert fog

Kicsi az esélye, hogy a fogorvos megpróbálja visszaültetni a ki­vert tej fogat (az ilyen, visszaültetett fog gyakran kilyukad, és ritkán marad meg), tehát nem szükséges a fog megőrzésére bármilyen óvintézkedést tenni. De a fogorvos szeretné majd látni a fogat, hogy megállapíthassa, megvan-e az egész. Az ínyben maradt darabok kilökődhet­nek, és később a baba félrenyelheti őket vagy megakadhatnak a torkán. Vigyük tehát magunkkal a fogat a fogorvoshoz, vagy ha nem tudunk eljutni fogorvos­hoz, a sürgősségi ügyeletre.

Törött fog

Meleg vízzel és gézzel vagy tiszta ruhával óvatosan távolítsuk el a szennyeződést és a törmeléket a száj­ból. Gondoskodjunk róla, hogy a fog törött részei ne maradjanak bent a baba szájában, mert fulladást okozhatnak. Rakjunk hideg borogatást az arcra a sérült fog tájékán, hogy csökkentsük a duzzanatot. A lehető leggyorsabban hívjuk fel a fogorvost további útmutatásért.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.