Babaápolás

Szoptatás utáni elválasztás, tejelválasztás

Az elválasztás sokszor nehezebb az anyá­nak, mint a gyereknek – testileg, lelki­leg egyaránt. Az egyéves kor körüli vagy utáni fokozatos elválasztás nem szokott komolyabb lelki megterhelést okozni. Remélhetőleg az emlőduzzadás se nagyon fenyeget. A fokozatosság csökkenti a lelki meg­terhelést, de teljesen kiküszöbölni nem tudja. A menstruációhoz, a terhesség­hez, a szüléshez és a szülés utáni idő­szakhoz hasonlóan az elválasztás is hor­monális változásokkal jár, és ez eseten­ként enyhe depressziót, ingerlékeny­séget, kedélyváltozásokat vonhat maga után.

Az ebből fakadó érzéseket tovább fokozza az afölötti bánkódás és veszte­ségérzet, hogy gyerekkel már nem leszünk ilyen bensőséges kapcsolatban, főleg ha nem tervezünk több gyereket. (Vannak nők, akiknél az elválasztás a szülés utáni depresszióhoz hasonló sú­lyos tünetekkel jár, és orvosi beavat­kozást igényel)

A gyors elválasztás az anyának nagy kellemetlenséget okozhat

Külö­nösen az első hónapokban, amikor a tejelválasztás a legbőségesebb. Előfor­dulhat lázzal és influenzaszerű tünetek­kel kísért súlyos emlőduzzanat, a foko­zatos elválasztáshoz képest sokkal na­gyobb a fertőzések és egyéb kompliká­ciók veszélye. A fájdalmat forró vizes borogatással és/vagy forró zuhanyozás­sal lehet némileg csillapítani. Annyi tej kifejtése is segíthet, amennyi a mell lelohasztásához elegendő – ez kevesebb, mint a tejelválasztás beindításához szük­séges mennyiség. Ha a tünetek 24 órá­nál hosszabb ideig fennállnak, orvoshoz kell fordulni.

A hirtelen elválasztást a gyerek is megsínyli

Ha minden előkészítés nélkül vagyunk kénytelenek elválasztani, halmozzuk el sok figyelemmel, szeretettel, babusgatással, és próbáljuk megóvni az egyéb kellemetlenségektől. Ha el kell mennünk hazulról, gondoskodjunk ró­la, hogy ezt a bánásmódot az apjától, a nagyanyjától vagy egy jó bébiszittertől megkapja.

Elválasztás után néhány héttel az emlő olyan, mintha egy csepp tej sem volna benne, de ne lepődjünk meg, ha még hónapokkal, egy vagy akár több évvel később is sikerül valamennyit ki­nyomni belőle. Ez teljesen normális dolog. Az is normális, hogy a mell csak egy idő után nyeri vissza eredeti formá­ját, bár gyakran valamivel kisebb vagy nagyobb marad. Többnyire a feszességéből is veszít, ez azonban inkább örök­letes tényezőktől függ, mint a terhes­ségtől és szoptatástól.

Elválasztás lépései (gyermek szoptatásáról való átállás)

Van­nak babák, akik akkor fogadják jobban a bögrét, ha anyatej van benne. Mások inkább az olyan kísérletet kedvelik, amely nem emlékezteti őket a szoptatásra. Az utóbbi esetben töltsünk a bögrébe tápszert (egyéves kor alatt) vagy vízzel hígított gyümölcslét. Egyéves kortól (az orvos megkérdezése után) át lehet térni a hígítatlan zsíros tehéntejre.

Váltogassuk a bögrét:

Ha először ren­des bögréből kínáltuk, másodszor kínál­juk csőrösből, és megfordítva. A figu­rákkal díszített bögre biztos nyerő.

Kitartás:

Legyünk türelmesek és közö­nyösek (mintha nekünk mindegy volna, iszik-e a bögréből vagy sem), és ne siettessük. Végül minden gyerek megtanul bögréből inni.

A szoptatások csök­kentése:

A dohányzással, ivással, csoko­ládéval ellentétben a szoptatást nem jó egyszerre abbahagyni. Az emlőnek sem tesz jót, a gyereket pedig nagyon fölzak­latja. Az anya esetében (a hormonműkö­dés hirtelen fölborulásával súlyosbított) érzelmi problémák testi kellemetlensé­gekkel párosulnak. Csorog és megduz­zad a melle, eltömődnek a tej csatornák, az emlőgyulladás veszélye is megnő.

Egy­szóval az elválasztásnak lassan kell lezajlania, hacsak betegség, hirtelen utazás vagy más ok miatt nem muszáj egyik napról a másikra megtörténnie. A foko­zatos elválasztáshoz legalább néhány héttel – esetleg hónappal – korábban hozzá kell látni, mint amikor be szeret­nénk fejezni. Ha a gyerek életében (kis vagy nagy) változás történt (például új bébiszittert kapott, édesanyja visszamegy dolgozni vagy a család más lakásba költözik), az egészet jobb elhalasztani.

Az elválasztás legszokásosabb mód­szere abból áll, hogy először csak az egyik szoptatás marad el, ezután néhány nap, jobb esetben egy hét türelmi idő következik, hogy mire a következő lé­pésre sor kerül, az emlő is, a baba is beáll­hasson rá. Az anyák tapasztalatai szerint először azt az etetést tanácsos elhagyni, amelyen a baba a legkevésbé lelkes, és a legkevesebbet szopik, vagy azt, amelyik ütközik az anya időbeosztásával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.