Babaápolás

Előtej (kolosztrum) a “folyékony arany”!

“Alig néhány órája szültem, ki vagyok merülve, a kislányom is álmos. Miért muszáj máris szoptatni, mikor még tejem sincs?”

Minél előbb kezdjük el a szoptatást, annál gyorsabban lesz tejünk, ugyanis az anya­tej ellátás a kereslettől függ. A korai kezdés azonban nemcsak azért fontos, hogy be­induljon a tejtermelés, hanem azért is, mert a babának meg kell kapnia a szüksé­ges adag előtejet, élete első napjainak ideá­lis táplálékát.

Előtej – rendkívül tápláló, immunizáló!

A sárgás színe és különle­gesen értékes összetétele miatt “folyékony aranynak” is nevezett sűrű (néha áttetsző) előtej igen magas ellenanyag- és fehér­vérsejt-tartalmának köszönhetően hatá­sos védelmet biztosít a baktérium- és vírusfertőzés ellen, sőt újabb kutatások szerint az újszülött immunrendszerét is ellenanyag-termelésre serkenti.

A baba beleire is pozitív hatása van!

Ezenkí­vül az előtej olyan bevonattal látja el a baba emésztőrendszerét, amely nemcsak a baktériumfertőzéstől óvja meg az éret­len szerveket, hanem véd az allergiától és az emésztési bántalmaktól is. S ha ez sem elég: az első bélmozgások beindításához szükséges ingert szintén az előtejtől kap­ja meg az újszülött, de az esetleges sár­gaságért felelős bilirubin eltávolításában is szerepet játszik.

Előtejből egy kicsi is sokat ér!

A ba­ba alig néhány teáskanálnyit fogyaszt belőle, de éppen ennyire van szüksége. Mivel pedig a sok proteint, vitamint és ásványi anyagot, de kevés zsírt és cukrot tartalmazó előtej könnyen emészthető, remek étvágygerjesztőként is szolgál, és előkészíti a terepet a későbbi lakmá­rozáshoz.

Az előtej az első napokban kielégíti a baba zsenge étvágyát, miközben a le­hető legegészségesebb étkezést biztosít­ja számára. Egyúttal felkészíti a követke­ző fogásra: az átmeneti tejre. Az előtej és az érett anyatej között „tálalt” átmeneti tej narancslével kevert tejre hasonlít (de szerencsére a kisbabának százszor job­ban ízlik), és megjelenését az anyuka akkor fogja észrevenni, mikor beindult a teje.

Érett anyatej

Az előtejhez képest kisebb az im­munglobulin- és proteintartalma, de több benne a laktóz, a tejzsír és a kalória. A szü­lés után 10 – 14 nap múlva termelődő érett anyatej híg és fehér (néha kékes). Bár a lefölözött sovány tejre hasonlít, te­lis-tele van tejzsírral és minden olyan táplálékkal, amire a gyarapodó csecse­mőnek szüksége van.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.