Babaápolás

Szülés utáni sajgások, fájdalmak a nyakban és a hátban

„Amióta a kisfiam megszületett, rengeteget fáj a hátam, és a nyakam, a karom, a vállam is sajog.”

Kismamáknak nem kell konditerembe járniuk egy kis súlyemelés kedvéért – elég, ha naphosszat cipelgetik a gyarapodó gye­reket és a degeszre tömött kismamatáskát. A teher azonban nemcsak az anyuka és apuka izmait fejleszti, megszenvedheti azt a nyakuk, karjuk, csuklójuk, ujjaik, válluk, hátuk is, főleg ha rosszul tartják. Sok babasúlyt fog még emelni, ameddig ön az első számú szállító- és ringatóeszköz.

Néhány módszer a sajgások csökkentésére:

 • Fogyasztás. Ha még nem fogyott vissza a terhesség előtti súlyára, ideje megsza­badulni a fölszedett kilóktól. A súly­többlet fölöslegesen megterheli a hátat.
 • Edzés. Tornásszon rendszeresen, külö­nös tekintettel a hasizomzat (támaszt ad­nak a hátnak) és a karizmok fejlesztésére.
 • Etetéshez helyezkedjen el kényelme­sen. Húzza ki a hátát és támassza meg, ha a háttámla nem tartja az egész hátat, tegyen párnát maga mögé. Szükség sze­rint a karfára is tehet párnát, hogy meg­támassza a karját, miközben a babát tart­ja és a szopást irányítja. És ne tegye ke­resztbe a lábát.
 • Okosan emelni és hajolni. Érdemes jól csinálni, hiszen többet fog emelgetni (hogy fölvegye a babát és a kellékeit) és hajladozni (hogy összeszedje a padlón szétszórt játékokat), mint valaha. A babát úgy kell felemelni, hogy súlya inkább a kart és a lábat terhelje, ne pedig a hátat. Nem derékból kell lehajolni, hanem váll-széles terpeszben térdből.
 • Okosan aludni. Lehetőleg kemény matracon aludjon; ha túl puha lenne, tegyen rá kemény ágybetétet. A középen besüllyedő matrac görbe tartáshoz vezet. Feküdjön hanyatt vagy fölhúzott térddel oldalt.
 • Kerítsen valamilyen létrát/zsámolyt. Ha magasról kell levenni valamit, nyúj­tózkodás helyett álljon létrára vagy sámlira.
 • A régi anyai tanács. Emlékezzen, hány­szor mondogatta az édesanyja, hogy húzd ki magad, állj egyenesen! Legalább most fogadjon szót, amikor különösen fontos vigyázni a testtartására. Járás, ülés, fekvés közben húzza be a fenekét és a hasát (úgynevezett homorítás), és semmiképp ne húzza fel a vállát.
 • Beállítás. Próbálja ki, kényelmesen kéz­re áll-e a gyerekkocsi, a bevásárlókocsi fogantyúja. Ha nem, igazíttassa meg, és ha rövid, szerezzen hozzá hosszabbítót.
 • Váltogatás. Ha az egyik válla már kezd fájni a kismamatáskától, egy időre hord­ja a másik vállán vagy a hóna alatt, esetleg cserélje hátizsákra. A gyereket is felváltva hordja a karján, hogy ne csak az egyik oldalát terhelje. Ha éjszaka fáj a gyerek hasa, nem muszáj járkálni vele, az idő egy részében babahintában is lehet ringatni.
 • Mózeskosár, kenguru használatával kímélje a karját, az utóbbit még könnyebb háton hordani.
 • Melegítés. Izomláz, izomgörcs ellen jót tesz a fűthető párna vagy a meleg fürdő.
 • Foglaljon helyet. Lehetőleg kerülje a hosszas ácsorgást. Ha állnia kell, egyik lábát támassza alacsony sámlira, hogy be­hajlíthassa a térdét.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.