Házi gyógymódok

Menstruáció előtti szindróma: 28 módszer a tünetek kezelésére

Ezt a dolgot úgy képzelje el, mint biológiai hadviselést, melynek csatái a női testben és lélekben zajlanak. Minden hónapban, mintegy két héttel menst­ruációjának kezdete előtt a szembenálló felek, az ösztrogén és a progeszteron gyülekezni kezdenek. ezek a menstruációs ciklust szabályozó női nemi hormo­nok normális körülmények között egymást segítve dolgoznak. A baj akkor lép fel, amikor az egyik megpróbál túltenni a másikon.

Némelyek a nemi hormonok ingadozásából mit sem vesznek észre; a progeszteron és az ösztrogén békésen kiegyeznek, mielőtt még bármelyik fél kardot rántana. Mások viszont nem ilyen szerencsések. Akad olyan nő, akinek az ösztrogénszintje felszökik, s ettől szorongó és túlérzékeny lesz. Másoknak meg a progeszteronszintje nő a kelleténél magasabbra, s ettől depresszióssá és kimerültté válnak.

A természetgyógyász közbeszól

A táplálékkiegészítők stratégiája

Egyes vitaminok, ásványi anyagok, sőt az aminosavak is segíthetnek a PMS tüneteinek enyhítésében:

B6-vitamin. A B6-vitamin és a PMS kapcsolatának vizsgálatakor kide­rült, hogy ha e vegyületből több jut a szervezetbe, az enyhítheti az olyan tüneteket, mint a hangulathullámzás, a vízvisszatartás, a mell érzékenysé­ge, a haspuffadás, a cukor utáni heves vágy és a kimerültség – állítja dr. Susan Lark. Ám óva int mindenkit attól, hogy felügyelet nélkül kísérletezzen ezzel a vitaminnal, a B6 ugyanis nagyobb adagokban mérgező lehet. Min­den vitaminterápiát, közöttük az alábbiakban javasoltakat is ellenőriztesse a háziorvosával.

A- és D-vitamin. E két vitamin együttesen, az ajánlott adagban szed­ve egészségesebbé teheti a bőrét. Miután bebizonyosodott, hogy a bőr szempontjából milyen jelentősek, feltehető, hogy a PMS során jelentkező pattanásokat és az arcbőr zsírosodását is képesek kivédeni. Nagy adag­ban viszont mérgezést okoznak.

C-vitamin. Antioxidánsként a C-vitamin szerepet játszik a stressz ha­tásainak csökkentésében. Dr. Lark szerint a PMS során jelentkező stressz következményeit is enyhíti. És még valami: a C-vitamin segíthet azokon is, akiknél a vérzés kezdete előtt gyakoribbá válik egy-egy allergiás reakció.

E-vitamin. Ez is hatékony antioxidáns. Valószínűleg befolyásolja a hor­monháztartást, így talán csillapítja a PMS-sel járó emlőérzékenységet, a szo­rongást és a depressziót, véli dr. Ábrahám.

Kalcium és magnézium. A két ásványi anyag együttes hatása segíti a PMS ellen vívott harcot. A kalcium kivédi a menstruációt megelőző gör­csöket és fájdalmat, a magnézium pedig segíti a kalcium felszívódását. Dr. Lark szerint a magnézium az egyes ételek iránt ilyenkor jelentkező ellenáll­hatatlan vágy leküzdését is segíti, és stabilizálja a hangulatot.

L-tirozin. Ez az aminosav szükséges ahhoz, hogy az agy elő tudja ál­lítani a dopamint, ezt a fontos idegingerület-átvivő anyagot. Dr. Edward Portman megállapította, hogy betegeinek egy részénél a tirozin enyhítette a PMS-sel járó szorongást és depressziót.

A PMS-tabletta. A legegyszerűbb, ha naponta bevesz egy olyan ké­szítményt, amely valamennyi szükséges táplálékkiegészítőt tartalmazza. Vannak vény nélkül kapható, kifejezetten a PMS-tünetek elleni tabletták.

A csata napokig is eltarthat

Ilyenkor a hasa felpuffad, úgy érzi, mintha hí­zott is volna valamennyit, fáj a feje és a háta, pattanások jelennek meg az ar­cán, allergiás tünetektől szenved, a melle pedig iszonyúan érzékeny. A tünetek előfordulhatnak így együtt, de az is lehet, hogy csak egyik vagy másik jelent­kezik. A hangulata ok nélkül változhat, az eufóriától egészen a depresszióig, be­tegesen kívánja az édességet. Azután a csapatok takarodót fújnak, visszatér a lelki nyugalma, és végre megjön a havivérzés.

A menstruáció előtti feszültség – elegánsan a premenstruációs szindróma (PMS) – egyes feltételezések szerint a 20 és 50 év közötti, fejlett országokban élő nőknek egyharmadát, de akár a felét is érinti, állítja dr. Susan Lark, a kali­forniai Los Altosban működő PMS egészségnevelő központ igazgatónője. Bi­zonyos tényezők, például az, ha valaki sok gyereket szült, vagy ha férjnél van, növeli a PMS kockázatát, hangoztatja dr. Guy Ábrahám, szülész-nőgyógyász-endokrinológus professzor. Kutatóorvosként behatóan tanulmányozta ezt a rend­ellenességet, és megállapította például, hogy a PMS a válások egyik gyakori oka. A bajra való hajlam öröklődik, állítja dr. Edward Portman kutató.

A PMS-sel küszködő nők közül sem mindegyiknél jelentkeznek azonos tü­netek, és a kellemetlenség sem egyformán intenzív, mondja dr. Ábrahám. A kü­lönböző kezelésekre sem egyformán reagálnak a betegek. Ahhoz, hogy az ön tüneteit a legeredményesebben kezelhessék, több módszerrel kell megpróbál­kozni. Kifaggattunk sok orvost, akik behatóan foglalkoztak a PMS-sel, s ők az alábbiakat javasolják:

Fel a fejjel, a többi jön magától!

A pozitív hozzáállás segít megbirkózni a bajjal, sőt még a jövőbeni PMS-támadásokat is kivédheti, állít­ja dr. Lark. Ha érzi, hogy vesztésre áll a PMS-sel vívott csatában, ismételges­sen magában néhány olyan mondatot, ami a pozitív hozzáállást segítheti. Ül­jön le egy kényelmes székbe, és ismételje el kétszer vagy háromszor a következő mondatokat: „Átestem erős és egészséges. Az ösztrogén- és progeszteronszint nem tökéletes egyensúlyban van. Remekül elbánok a stresszel.”

Egyen gyakran, de keveset!

A rossz táplálkozási szokások nem okoznak PMS-t, de bizonyos étrendi tényezők súlyosbíthatják a tüneteket, véli dr. Portman. Dr. Ábrahám ezzel egyetértésben leszögezi: „ A helytelen táp­lálkozás csak fokozza a PMS-t.” Mások szénhidrátszegény étrendet javasolnak, (naponta több alkalommal kis adag, cukorban szegény ételek fogyasztását), s ez, véleményük szerint, elősegíti mind a test, mind a lélek egyensúlyának fenn­tartását.

Mérsékelje a kalóriabevitelét!

Küszöbölje ki az étrendjéből az alacsony tápértékű üdítőket és a finomított szénhidrátot tartalmazó édességeket, figyelmeztet dr. Ábrahám. Ha enged az édesség iránti vágyának, csak ront a helyzetén, fokozza a szorongást és a hangulati labilitást. Dr. Lark szerint az édességet friss gyümölccsel kell pótolni.

Az az őrült vágy

Igaz, hogy ma este vacsora után még elfogyasztott egy nagy tábla cso­koládét és vagy tíz gombóc fagylaltot? Felmentheti magát a súlyos vádak alól, ha a menstruációja közeledik. Ilyenkor a nőt a teste szinte kényszerí­ti az effélére.

„Ilyenkor nem azért eszik sokat, mert nincs akaratereje. A kutatások be­bizonyították, hogy a progeszteron űzi a hűtőszekrény felé” – szögezi le dr. Péter Vash, étkezési rendellenességekkel foglalkozó endokrinológus. A kutatók véleménye szerint a menstruációs ciklus közepén a petefészkek olyan mennyiségben termelnek progeszteront, hogy az kihat az agynak azokra a területeire, amelyek a szénhidrátok iránti csillapíthatatlan vágyat gerjesztik.

„Bármilyen zavarónak tűnik is ez a jelenség, valójában egyszerű vé­dekezőmechanizmussal állunk szemben, amely része a női szervezet bi­ológiai stratégiájának – mondja dr. Vash. – A vérzés során a szervezet fo­lyadékot veszít. Ha magas szénhidrát-tartalmú ételeket eszik, mint amilyen a hasábkrumpli vagy a fagylalt, segít a folyadék visszatartásában, és ext­ra energiáról is gondoskodik.”

A csokoládé iránti sóvárgás, amely általá­nos, a menstruációt megelőző jelenség, feltehetőleg abból adódik, hogy az agynak szüksége van a csokoládéban megtalálható aminosavakra, te­szi hozzá. Viszont próbálja kordában tartani ezeket a kívánásokat, mert ha min­dig enged nekik, csak még rosszabbul fogja érezni magát, figyelmeztet dr. Vash. Ő erre a következő módszereket javasolja:

Legyen résen! „Mivel előre tudja, hogy havi hét-tíz napon át megjele­nik majd az édesség utáni sóvárgás, jelölje be ezeket a napokat a naptá­rában – ajánlja dr. Vash. – Mivel azt is tudja, hogy átmenetiek, ahogy jöt­tek, úgy el is fognak múlni, a dolog nem olyan vészes.”

Ne adja fel! Aludja ki magát, igyon sok folyadékot és egyen gyümöl­csöt, zöldségfélét, amikor a szervezete édességet és lisztes ételeket kíván.

Fogyasszon kevesebb tejterméket!

Napi egy vagy két pohár alacsony zsírtartalmú tejet, sovány túrót vagy joghurtot fogyaszthat, de en­nél többet ne, mondja dr. Ábrahám. Szerinte a tejtermékekben lévő tejcukor gá­tolhatja a szervezetében a magnézium felvételét, márpedig ez az ásványi anyag segíti az ösztrogénszint szabályozását.

Száműzze a zsírokat!

Az állati eredetű zsiradékokat, amilyen pél­dául a vaj és a zsír, helyettesítse többszörösen telítetlen növényi olajokkal: ku­korica- vagy pórsáfrányolajjal. Az állati eredetű zsiradékok elősegíthetik az ösztrogénszint emelkedését, ami viszont a PMS egyik előidézője.

Korlátozza a sóbevitelt!

„Menstruációjának kezdete előtt hét­tíz napon át tartson sószegény diétát, mert ezzel megelőzheti a vízvisszatartást -javasolja dr. Penny Wise Budoff nőgyógyász főorvos. – „Ez azt jelenti, hogy ne menjen étterembe, ne fogyasszon gyárilag előállított készételeket, kínai éte­leket, konzervleveseket és készen kapható salátaönteteket.”

Töltse meg a gyomrát rosttal!

A rostanyagok segítenek ki takarítani a szervezetből a felesleges ösztrogént, állítja dr. Ábrahám. Egyen te­hát sok zöldségfélét, babot és teljes kiőrlésű gabonamagvakat. A hajdina, a kö­les és az árpa nemcsak rostban, hanem magnéziumban is gazdag.

Korlátozza a koffeinfogyasztását!

Csak kis mennyiségben fogyasszon kávét, teát és egyéb, koffeint tartalmazó élelmiszereket, tanácsolja dr. Ábrahám. A koffein ugyanis fokozza az emlőérzékenységet, a szorongást és az ingerlékenységet.

Mondjon le az alkoholról!

A PMS-t gyakorta kísérő depresszi­ót az alkohol csak fokozza, mondja dr. Portman. Az alkohol súlyosbíthatja a PMS-sel járó fejfájást és a cukor utáni sóvárgást is, véli dr. Lark.

Tartózkodjon a vízhajtóktói!

Dr. Lark beszámol róla, hogy a PMS-től szenvedő betegek közül sokan próbálkoznak vízhajtók segítségé­vel megszabadulni a puffadástól. A doktornő ehhez hozzáfűzi, hogy a vízhaj­tók hatására a vízzel együtt értékes ásványi anyagokat is veszít a szervezet. Ezért célravezetőbb, ha kerüli a sót és az alkoholt, amelyek elősegítik a víz­visszatartást.

Legyen aktívabb!

A nem túl kimerítő testmozgás javítja a vérke­ringést, ellazítja az izmokat és csökkenti a vízvisszatartást, állítja dr. Lark. Dr. Portman még ennél is messzebbre megy: szerinte a testmozgás fokozza az agyban az endorfinok termelődését. Ezeknek a természetes úton termelődő anyagoknak a hatása az ópiuméhoz hasonló: jó közérzetet biztosítanak.

Gyalogoljon friss tempóban a szabad levegőn, ússzon, kocogjon, iratkoz­zon be balettra vagy karatéra, javasolja dr. Portman. Dr. Lark hozzáteszi: a PMS-tünetek megjelenését megelőző egy-két hét során jó, ha növeli a test­mozgás intenzitását.

Száműzze a stresszt!

A PMS-ben érintett nők különösen érzé­kenyek a környezeti stresszhatásokra, mondja dr. Lark. Vegye körül magát nyugtató színekkel, és hallgasson halk zenét; ettől nemcsak ilyenkor, de a hó­nap többi napján is megnyugszik.

Vegyen mély lélegzetet!

Aki kapkodva szedi a levegőt, márpe­dig ezt sokan tesszük akaratlanul is, annak csökken az energiaszintje és úrrá lesz rajta a feszültség. Ettől tovább rosszabbodnak a PMS tünetei. Gyakorolja ön is a lassú, mély ki- és belégzést.

Bújjon be a fürdőkádba!

Kedveskedjen önmagának egy ottho­ni gyógyfürdő élményével, amely tetőtől talpig ellazítja az izmait, tanácsolja dr. Lark. A meleg fürdővízbe öntsön egycsészényi tengeri sót és ugyanennyi szó­dabikarbónát. Üldögéljen benne 20 percig.

Egy kis romantika

APMS-t gyakran kísérő izomfájdalmakon és vérkeringési zavarokon enyhíthet a szex, véli dr. Lark. A kielégülés során rit­mikusan összehúzódó méhből távozik a pangó vér.

Aludjon előre!

Ha önnél a PMS álmatlanságot is okoz, készüljön fel rá úgy, hogy még a problémák jelentkezése előtt néhány nappal a szokásosnál korábban fekszik le. Ez a dr. Lark ajánlotta alvástöbblet segíthet az álmatlansággal együtt járó fáradtság és ingerlékenység megelőzésében.

Tervezzen!

Tűzzön ki maga elé mindennapra reális célokat és olyan ütemtervet, amit teljesíteni tud.

A társadalmi kötelezettségek teljesítését halassza máskorra

A nagy terveket, például egy ünnepélyes vacsora megren­dezését napolja el olyankorra, amikor képes lesz megbirkózni vele. Az ilyen program csak további ziláltságot visz az amúgy is zaklatott életébe.

Ne szégyellje bevallani az igazságot

Dr. Lark szerint se­gít, ha megbeszéli a PMS okozta problémáit a férjével, barátaival, kollégáival. Az pedig egyenesen áldás, ha talál a környezetében PMS-önsegítő csoportot, ahol együttérző társakkal oszthatja meg a gondjait. Ha nem tudja, hogy van-e ilyen az ön lakóhelyén, kérdezze meg a háziorvosát vagy a nőgyógyászát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.