Babaápolás

A baba légzése

„Amikor úgy látom, hogy újszülött csecsemőm álmában rendszertelenül veszi a levegőt, a mellkasa furcsán mozog, megrémülök. Valami baj van vele?”

Nem, a baba teljesen normális – és az is, hogy az anyuka aggódva áll a gyerek­ágy felett, és lesi a gyermek lélegzetvéte­lét: ilyen helyzetbe gyakran kerül egy új szülő a gyermeke első néhány hetében (lásd a következő kérdést).

Újszülött baba légzése

Az újszülött normális légzésszáma ébrenlétkor percenként negyven, alvás közben azonban lelassul akár percenként húszra. Nem is ettől ijednek meg az új szülők, hanem attól, hogy mennyire rendszertelen a csecsemő lélegzése alvás közben: 15-20 másodpercen keresztül gyorsan lélegzik ismételt szapora, rövid légzésekkel, majd szünet következik (azaz nem lélegzik, és itt kezd a dolog rémisztővé válni) mintegy 10 másodper­cig (ami örökkévalóságnak tűnik a szü­lőnek), és e rövid szünet után újra léle­gezni kezd (ez az a pillanat, amikor a szülő is mer levegőt venni).

Ez a perio­dikus légzésnek is nevezett légzési típus normális jelenség, és az agyban lévő, légzésellenőrző központ éretlenségének tulajdonítható (ami fejlődési szempont­ból a gyermek korának megfelelő).

Az is megfigyelhető, hogy a gyer­mek mellkasa alvás közben fel-le süllyed. A kisbabák légzéshez a rekeszizmot (a tü­dők alatti nagy izmot) használják. Ha a baba szája környéke nem kékül, és a légzést szülői beavatkozás nélkül is foly­tatja, nincs miért aggódni.

Az újszülöttek alvási idejük felét REM-alvásban töltik, ez idő alatt rend­szertelenül lélegeznek, sokat nyögdécsel­nek, horkantanak és megrándulnak, szemhéjuk alatt még a szemük mozgása is látható. A szendergés többi részét nyu­godt alvás tölti ki, ekkor nagyon mélyen és nyugodtan lélegeznek, csak alkalman­ként riadnak fel vagy tesznek szopó moz­dulatot. Ahogy a gyerek nagyobb lesz, egyre kevesebb időt tölt REM-alvás­ban, és nyugodt alvása egyre inkább ha­sonlóvá válik a felnőttekéhez.

Ha azonban a baba lélegzetvétele percenként megha­ladja a hatvanat, az orra megduzzad, nyögő hangokat hallat, kékülni látszik, vagy minden levegővételnél erőlködnek a bordaközi izmai, úgy, hogy a bordák ki­dudorodnak, azonnal hívni kell az orvost.

Baba légzésének ellenőrzése

„Általában kinevetik azokat a szülőket, akik besurrannak a gyerekük szobájába, hogy meghallgassák, vajon lélegzik-e. És most azon kapom magam, hogy pont így teszek, még az éjszaka kellős közepén is.”

A gyermeke lélegzetvételét idegesen el­lenőrző új szülő jó vígjátéki témának látszik – de csak addig, amíg nem lesz va­laki maga is szülő. Attól kezdve ez egy­általán nem nevetnivaló. Az embert ki­veri a hideg veríték, amikor tökéletes csendre ébred öt órával a gyerek lefekte­tése után. Valami baj történt? Miért al­szik még mindig? Vagy elmegy a mama a gyerekágy mellett, és a baba olyan moz­dulatlanul fekszik, hogy muszáj meg­bökni, minden rendben van-e. Vagy annyit nyöszörög és horkant, hogy az ember csak nehézlégzésre tud gyanakod­ni, így vannak ezzel szülők milliói.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.