Fájdalom enyhítése

Gümőkór (tébécé, tuberkulózis) természetes kezelése

A gümőkór súlyos betegség, a My­cobacterium tuberculosis okozza, és halálos kimenetelű is lehet. Úgy­nevezett szisztémás betegség (vagyis a test bármely részét megtámadhat­ja), mégis a tüdőt sújtja leginkább.

Tünetei:

Fájdalom, nehézlégzés, fá­radékonyság, gyengeség, étvágyta­lanság, fogyás, hőemelkedés vagy láz, éjszakai izzadás és véres köpet.

Elterjedtsége

A védőoltások hatására a tébécés esetek száma 1944 és 1985 között minimálisra csökkent ám, azóta újra megnövekedett. Ennek több oka is van: a fertőzött területekről többen utaznak a világban, növekszik a HIV-fertőzöttek száma, s csökkenő­ben van az emberek immunrend­szerének hatékonysága.

Megjegyzés! Az orvostársadalom a BCG-oltást tartja a megelőzés leghatékonyabb módszerének, ám bizonyos embereknél ez csak rész­ben hatásos. Megnehezíti a kórismézést, hiszen akit egyszer beoltot­tak, annak vizsgálata mindig pozi­tív eredményt hoz a Mantoux-próba során.

Naturopátia

A magashegységi klinikák tovább­ra is a leghatékonyabb természetes gyógymódot kínálják. E helyeken a beteg tiszta, száraz levegőt lélegez be, és rengeteget pihen, lehetőség sze­rint napsütésben. Enyhülést hoz, az eukaliptuszolajos, alkoholos és szőlős meleg dunsztkötés. Bizonyos esetek­ben az ellenőrzött böjt is hatásos.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Fogyasszunk sok friss gyümöl­csöt (különösen körtét, keserűtö­köt) és nyers zöldséget, fehérjében gazdag ételeket és fokhagymát. Táplálékkiegészítőként fogyasszunk esszenciális zsírsavakat, A-vitamint, B-vitamin-komplexet, C- és E-vi­tamint, magnéziumot, kalciumot és cinket. Ne sózzuk az ételeket! A csalánból készített ivólé is segít.

Egyenlő mennyiségű sárgarépából és burgonyából készített ivólébe (a leülepedett keményítő leszűrése után) tegyünk egy teáskanálnyi olí­va- vagy mandulaolajat és mézet, keverjük habosra, s naponta három­szor igyunk belőle egy-egy pohár­nyit.

Gyógynövény-terápia

A bíbor kasvirág általános immun­erősítő hatású, különösen örvény­gyökér- és ökörfarkkóró-tinktúrával keverve (naponta háromszor egy teáskanálnyit). Az édesgyökér és a grépfrútmag-kivonat szintén segít.

Masszázs és aromaterápia

Testmasszázshoz használjuk hígítva eukaliptusz, teafa, ciprus, boróka, borsmenta, gyömbér, rozmaring, majoránna, keserű narancs illóolaját.

Egyéb terápiák

Kizárólag szakképzett terapeuta segítségével!

  • Oszteopátia
  • kupunktúra
  • Pszichoterápia
  • Hipnózisterápia

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.