Betegségek és megelőzésük

A csontdaganatok keletkezésének okai

Az elsődleges csontdaganatok nagyon ritkák. Ezek szinte csak gyermek- és serdülőkorban fordulnak elő. A csont rákos sejtjei viszonylag hamar áttörnek a környező szöveteken, és a szervezetben gyorsan terjednek, ezért fontos a korai diagnózis.

Az elég korán felismert tumor eltávolítható, és az öt éven belüli kiújulás esélye csekély. Öt éven túli kiújulás pedig már nem valószínű. Sajnos azonban legtöbbször a daganat későn kerül felis­merésre, és ezért a gyógyulási prognózisa meg­lehetősen rossz.

Az elsődleges csontdaganatok keletkezé­sének oka nem ismeretes, de lehet geneti­kai háttere, mert családi halmozódást már megfigyeltek. Sokszor fordul elő a lábon, a térd alatti vagy feletti részen fájdal­mas duzzanat kíséretében. A fájdalom állás vagy ágyban fekvés hatására rosszab­bodik.

Hogyan diagnosztizálják?

A betegeket röntgenre, majd szükség ese­tén CT vagy MR vizsgálatra küldik, és az utóbbiak megerősíthetik a diagnózist. A legismertebb csonttumor az ún. oszteoszarkóma. Ezek a daganatok nagyon rosszindulatúak, a betegség gyakran a tüdőbe ad áttétet, így a beteget mellkasrönt­genre is el kell küldeni.

A csontdaganatok kezelése

Legtöbb esetben a daganatot sebészi úton eltávolítják, majd pótolják – mesterséges csontpótlással, a szervezet más részéből származó csonttal, vagy arra alkalmas do­nortól nyert csonttal. A műtét után sugár­ vagy kemoterápia következik a bennma­radt tumoros részek elpusztítása céljából.

Csontdaganat

(Kép fent) A combcsonton tumoros elváltozást látha­tunk. A csontok daganatai igen rosszindula­túak, és a tumor gyakran és gyorsan eljut a tüdőbe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.