Betegségek és megelőzésük

Daganatok csontáttétei

Az egyéb daganatok csontáttéte, más néven másodlagos csonttumor, a test más részében levő daganatból terjedt át a csontokra. Az emlő-, tüdő-, pajzsmirigy-, prosztata- és veserákok terjedhetnek át a csontokra. Az áttétek gyakoribbak, mint a fent leírt primer csontdaganatok.

Kiket érint?

Csontáttétek inkább idős korban fordulnak elő, és leggyakrabban a bordákat, a meden­cét, a koponyát és a gerincet érintik. A te­rület megduzzad, erős csontfájdalom lép fel, amely főleg éjjel rosszabb. Az érintett csont elvékonyodik, és könnyen eltörik.

A már diagnosztizált rákos betegeken röntgen- vagy izotópos vizsgálatot végez­nek a csontáttétek felismerésére. Ha a csonton fedeznek fel daganatot, akkor to­vábbi vizsgálatok szükségesek a primer tu­mor megtalálására. A kezelés az elsődleges daganat kezelését jelenti! A csonttörést rögzítik, fémlapokkal és csavarokkal. Ha egy daganat már csontáttétet adott, akkor bármely kezelés csak tüneti lehet, nem pe­dig oki: akár a sugár-, akár a kemoterápia vagy hormonterápia csak a fájdalom csök­kentésére lehet alkalmas.

Sugárterápia

(Képen fent) A képen szekunder csontdaganat sugár­terápiás kezelése látható. A készüléket nagyon pontosan a daganatra irányítják, hogy más területek lehetőleg ne károsodjanak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.