Betegségek és megelőzésük

A havi vérzés rendellenességei

Rendszertelen havi vérzés

Az átlagos menstruációs ciklus 28 napos, és ma­ga a vérzés 2-7 napig tarthat. Nagyok az egyé­ni különbségek, mert a ciklus akár 21-től 35 na­pos is lehet. A rendszertelen, irreguláris vérzés nem mindig jelez betegséget: számos egyéb oka is lehet.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Mindenesetre érdemes orvoshoz fordulni olyankor, ha az egyébként szabályos ciklus hir­telen felborul, mert ennek lehet kideríthető bi­ológiai oka, vagy esetleg feloldható stressz, de elképzelhető egy komolyabb betegség is a hát­térben. A menstruációs zavarok általában a serdü­lőkorban és a változókorban jelentkeznek; ezek a nagyobb hormonszint-ingadozás időszakai.

Ha a zavar oka stressz, idegeskedés, szorongás stb., ez általában magától ren­deződik. A serdülőkori zavarok is idővel és fokozatosan elmúlnak. Ha a rendszertelen vérzés minden azo­nosítható ok nélkül hosszabb időn keresz­tül fennáll, akkor alapos vizsgálat szüksé­ges. Vérvizsgálat és kismedencei ultra­hangvizsgálat mindenképpen.

Fiatal felnőtt nőkben a vérzészavarokat fogamzásgátlásra alkalmazott hormontab­lettákkal lehet korrigálni. Idősebbeknél, a változókorban ún. hormonpótló terápiát alkalmaznak.

A vérzészavarok okai

A rendszertelen menstruáció más betegség tünete is lehet, így:

 • petefészekciszta, policisztás ovárium szindróma;
 • endometriózis;
 • pajzsmirigybetegség;
 • fel nem ismert terhesség;
 • daganatos megbetegedé

De más tényezők is kiválhatják, így:

 • stressz, szorongás;
 • depresszió, általánosan rossz egészségi állapot;
 • (nagyobb) testsúlyingadozás.
Tipp! A megnyugtató, kellemes környezetben eltöltött idő segít a stressz, a szorongás leküzdésében; sokszor ugyanis ezek okozzák a vérzési rendellenességeket.

Fájdalmas havi vérzés

A menstruációval járó fájdalom nagyon gyakori; de minden nőben különböző fokú lehet, és az éle­tük során változhat is, hiszen a fájdalom megélése is teljesen egyedi. A panaszok a munkaképte­lenségig fokozódhatnak. A fájdalom általában a vérzést megelőző naptól a ciklus 2. napjáig tart.

A fájdalmas menstruáció általában a ser­dülőkor és fiatal felnőttkor jellemzője, ké­sőbb fokozatosan enyhül. Ha valaki egyébként nem észlel külö­nösebb fájdalmat, de hirtelen az egyik cik­lusnál beáll az erősebb fájdalom, orvoshoz kell fordulnia. Az orvos nyilvánvalóan az egyéb okok kizárása céljából vizsgálatokat végeztet.

Kezelési lehetőségek

A gyulladásgátló szerek főleg az erősebb fájdalom előtt hatékonyak. A kombinált hormontartalmú fogamzásgátló az ovulá­ció meggátlásával csökkenheti a fájdalmat.

Méh nyálkahártyájaA méh belsejét borító nyálkahártya (a színes fotón fent).

Menstruációt megelőző tünetegyüttes

A menstruációt megelőző tünetegyüttes gyako­ri jelenség, mivel a menstruáló nők kb. 1/3-át érinti élete valamely szakaszában, és 30 éves kor felett gyakoribb. Egyesek megkérdőjelezik, hogy egyáltalán létezik ilyen „betegség”, de az orvosok többsége a hormonszintek menstruációt megelőző ingadozásával magyarázza ezt. A tünetegyüttest átélő nők kimerültek, fárad­tak, igen levertek, bár maga a jelenség csupán 1-2 napig tart a menstruáció előtt. A tünetek a fejfájástól a súlyos szorongásig, depresszióig terjedhetnek.

Tünetek és jelek

A menstruációt megelőző tünetegyüttes összetevői az alábbiak:

 • ingerlékenység, depresszió, kedély­hullámzás;
 • fáradtságérzés, fejfájás;
 • vízvisszatartás, hasi puffadásérzés;
 • mellfeszülés;
 • derékfájdalom, izomfájdalmak.

Ha a vízvisszatartás (ödémásodás) kelle­metlen, az orvos vizelethaj tót írhat. Fáj­dalomcsillapítók és gyulladásgátlók adása mérsékelheti a panaszokat (izomfájdalom, fejfájás).

A kedélyállapot romlása és a depresszió szükség esetén antidepresszáns szerrel ja­vítható, és a ciklus második felében kell alkalmazni, ill. rendszeresen szedni. Progeszteron hormon-készítményeket is le­het adni, mindenesetre különböző ered­ményességgel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.