Gyógyító természet

A havibaj zavarai és természetes gyógymódja

A nő szervezete sokkal érzékenyebb betegségekkel szemben, mint a férfié. Már maga a nő testalkata is sokkal törékenyebb, csontrendszere finomabb, izomzata kevésbé fejlett; ugyanúgy idegrendszere. A nő munkaképessége viszonylag kisebb, viszont a modern élet ma a nőre szinte ugyanazon terhet rója, mint a férfira, így hasonló túlerőltetések, megfázások, fertőzések stb. a mindig gyengébb szervezetű nőre jobban hatnak ki.

Havibaj

Ehhez járulnak a női szervezet különleges életfeladatai, a havivérzés, a terhesség, a szülés és szoptatás, amely időszakok és feladatok a női szervezetet még érzékenyebbé teszik.

Görcsös havibaj jelentkezése

Már serdülő korban kezdődnek a kellemetlenségek, az első görcsös havibaj, később a szülések, majd a belső nemi szervek gyakori gyulladásai, süllyedése, jó- és rosszindulatú daganatok; végül a változás korszaka. A női ivarszervekben keletkező bajok természetesen kihatnak a környező hasi szervekre. Viszont megfordítva: a női ivarszervek megbetegedései néha környéki (hasi szervek, gyomor, szív stb.) szervekre utaló panaszokat lepleznek, nem beszélve arról, hogy a sok női panaszt, mint fejfájást, alhasi szervek „idegességét” a „hisztériás” szóval illetnek, alapos vizsgálat híján.

Mindebből egy fontos tanulság adódik az orvosnak (ha nem akar hibába esni), hogy minden nőbeteg ivarszervi vizsgálatát végezze el, nehogy az alapbajt – ami igen gyakran az ivarszervekben székel – félreismerje. Ne tévesszük össze az okot az okozattal. Nagyon gyakran nem az idegesség vált ki alhasi panaszokat, hanem épp ellenkezőleg, az alhasi baj az idegesség oka.

Rendetlen vérzések

A legismertebb és legelterjedtebb női betegség a rendetlen vérzés, amelynek alap oka sokféle. Így lehet általános természetű: vérszegénység, ideggyengeség, anyagcsere-bántalom, másrészt helyi ok; így gyulladás, daganat stb. következménye. Mielőtt azonban a havi tisztulás rendellenességeivel és azok természetes gyógymódjával foglalkoznánk, egypár szót kell szólni e jelenség élettani jelentőségéről. A havi tisztulás maga nem betegség, még ha kellemetlen tünetekkel jár is. Az ivarérett nő petefészkeiben, amelyek a méh két oldalán, védett helyen, szilvanagyságban helyezkednek el, 28 naponként (holdhónap) egy-egy pete érik.

Ez a pete az anyaméhbe jut a petevezetéken át, ahol megtermékenyítés esetén a méh nyálkahártyájába beágyazódik és fejlődik. Ha a pete megtermékenyítése elmarad, akkor a pete elhal, a méh nyálkahártyájáról leválik, és bőséges vérzéssel a hüvelyen át távozik. Ezt a vérzést nevezzük havi tisztulásnak. A havi tisztulás azonban nem kizárólag a nemi szervben lejátszódó folyamat; ez az egész szervezetet megmozgatja, mert gyakran tapasztaljuk, hogy a havi tisztulás alatt nemcsak a pajzsmirigy nagyobbodik meg – a tejmirigyek is megduzzadnak, a mellékvese működése fokozódik –, hanem a máj, lép, garat és foghús nyálkahártyái is vérbővebbé válnak, a test hőmérséklete is emelkedik, az idegrendszer is ingerlékenyebb.

Sok nő a havi tisztulás alatt munkaképtelenné válik

Görcsök, teltség az alhasban, fejfájás, émelygés, általános testi levertség jelentkezik. Hullámzó forróság, szívdobogás, izzadás is jelentkezhet, bőrelváltozással (csalánkiütés). A havi tisztulás leggyakoribb rendellenessége, hogy nem 28 naponként, hanem rendetlen időszakokban jön és változó ideig tart. A nemi érés idejét a faj és klíma befolyásolja, így trópusi vidéken a lányok 10-11 éves korukban kapják meg havibajukat, míg az északi népeknél (svéd) ez csak 16-18 éves korban áll be. Az eszkimó asszonyok csak a nyári hónapokban menstruálnak. Átlagosan a havibaj alatt, amely pontosan 28 napra jelentkezik, a nő 100-200 gramm vért veszít, maga a folyamat 3-4 nap alatt játszódik le.

Egyénenként eltérő lehet

Természetesen ezek átlagos számok és egyénileg különbözők, így 3-3,5 hétre, vagy öt hétre is jelentkezhet, csak 1-2 napig vagy öt napig is tarthat, anélkül hogy ezt rendellenesnek kellene nyilvánítani. Heveny fertőző betegség, ugyanúgy idült fertőzések, amelyek a szervezetet elgyengítik (tuberkulózis), nagyobb vérveszteségek után a havivérzések kisebbek, rövidebbek, sőt teljesen ki is maradhatnak. Csekélyebb a vérzés cukorbaj, elhízás, idült vesebaj esetén és lelki izgalmak is befolyásolják a vérzést, így a teherbe eséstől való félelem a vérzés lényeges csökkenését válthatja ki.

Egészségügyi szabályok

A havi tisztulásnak vannak egészségügyi szabályai, amelyeknek szemmel tartása fontos népegészségügyi kérdés, de azonfelül a betegségmegelőzés szempontjából is figyelmet érdemel. Először is a gondos tisztaságra ügyeljünk. Ajánlatos az egész test gyakori lemosása, a vérzési idő alatt azonban ne használjunk sem fürdőket, sem hüvelyöblítéseket. A vérzés alatt minden túlzott sportot és erőltető testi munkát kerülünk, és gondot fordítunk a mértékletes életmódra, egészséges diétára, kellő pihenésre, a széklet szabályozására.

Természetes gyógyeszközök havibajra

A havi tisztulás rendellenességeinek a kezelésében a természetes életmód gyógyeszközeit használjuk fel. A fentebb vázolt leggyakoribb kiváltó okokat kikutatva, az ezen alapbetegségek ellen már leírt gyógymódokat alkalmazzuk. A vízgyógyászati módszerek, az alhasi betegségek kezelései részben helyiek, részben általánosak: a helyi kezelésnél közvetlenül hatunk az alhasi szervekre, és azok vérkeringését javítjuk. Pakolást, borogatást, ülőfürdőt és hüvelyöblítéseket alkalmazunk. Borogatást, pakolást rendszerint hideg vízzel végzünk, legalkalmasabb felkelés után, ezek különösen erősebb vérzés esetén váltak be.

Borogatások

A borogatások a vérpangást megszüntetik, és a bélműködést serkentik, mindez később csak fokozza az általános vízeljárások értékét. Gyenge vérzés, erősebb fájdalom esetén forró borogatást (szénavirágfőzet), melyet naponta többször 1-1 1/2 órára alkalmazunk. A legtöbbre becsült eljárás azonban az ülőfürdő, néha a váltakozó, meleg-hideg ülőfürdő. Ezt másodnaponként adjuk, de hosszú heteken át. Túl erős havibaj ellen a hideg vagy forró hüvelyöblítés gyakran azonnal hat, ezt csak szigorú orvosi ajánlatra szabad végezni, a fertőzés veszélye miatt, a legnagyobb gonddal.

Gyógyvizek

Ami az általános vízgyógykezelést illeti, a következő eljárások ajánlatosak: reggel egész lemosás, negyed percig tartó hideg ülőfürdővel, térd-, comb- és karzuhany, lábfürdő. A menstruációs zavarokkal gyakran fehérfolyás is jár, amelynek leküzdését szintén előmozdítja az ülőfürdő. Fiatal leányok havibaj-zavarainál meszet, vasat és szénsavat tartalmazó gyógyvizek ivókúrája is javallt. Ami a használatos gyógyfürdőket illeti, meleg konyhasós, jódos és meleg sziksós fürdők ajánlhatók. Görcsös havibaj esetén nap- és légfürdők, mezítláb járás harmatos fűben.

Gyógyteák

Ami a gyógyteákat illeti, dicsérik a búzavirág- és szamócalevél-tea keverékét. Zsályasáfrány keveréket is adnak. Erős vérzés ellen pásztortáska, vérpimpó és mezei zsurló keveréke előnyös. Végül nem lehet eléggé hangsúlyozni a természetes gyógymódok jelentőségét, amelyek a legtöbb esetben célhoz vezetnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.