Egészségügyi kérdezz-felelek

Menstruációs zavarok – Mit tehetünk?

Amióta elmúltam 40 éves, a menstruációm olyan erős, hogy alig bírok kimozdulni a házból. Mit tehetek?

A középkorú nőknél elég gyakori jelenség az erős havi vérzés, amit a menopauzát megelőző időszak ingadozó hormonszintjei okoznak. Ugyanakkor több egészségügyi probléma is előidézheti az erős vérzést, például a mióma (jóindulatú méhdaganat), a rendellenes pajzsmirigy hormonszint vagy a véralvadási rendellenességek. Ha az orvosa kizárta ezek lehetőségét, többféle módon is megpróbálkozhat a vérzés enyhítésével. Íme, néhány módszer

  • Fogamzásgátló tabletták: A vizsgálatok azt mutatják, hogy e tabletták hatóanyaguktól függetlenül a felére csökkenthetik az erős havi vérzést. Megkérdezheti az orvost arról is, nem szedhetne-e folyamatosan olyan fogamzásgátló tablettát, amely évi legfeljebb négyre csökkenti a menstruációi számát.
  • Nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID-k): A menstruáció kezdete előtt néhány napon át szedett ibuprofen, naproxen vagy más NSAID azáltal csökkentheti a vérzés erősségét, hogy gátolja a prosztaglandinok az ereket tágító hormonszerű vegyületek termelődését. Érdeklődjön orvosánál a megfelelő adagolásról (és ne lépje túl a címkén ajánlott dózist), mivel vannak arra utaló adatok, hogy e gyógyszerek növelhetik a szívproblémák kockázatát. Szedhet vényköteles nem szteroid gyulladáscsökkentő szereket is, például diklofenákot vagy mefenaminsavat.
  • Tranexámsav: Ez a gyógyszer azáltal hat, hogy gátolja a véralvadásban részt vevő, fibrin nevű enzim lebomlását. Egy vizsgálatban 40 nő a menstruációk kezdetétől számított öt napon át szedte a gyógyszert, és azt igen hatásosnak találták: háromhavi kezelés után a hétköznapi rutintevékenységek elvégzésére is képtelen nők aránya 60 százalékról 5 százalék alá csökkent.
  • Hormontartalmú spirál: A spirálból igen kis mennyiségű progeszteron szabadul fel. A vizsgálatok szerint 90 százalékkal képes csökkenteni a havi vérzést, vagy akár teljesen le is állíthatja a menstruációt. Fő mellékhatásai némi ciklus közbeni hüvelyi vérzés, illetve az emlő érzékenysége lehetnek.
  • Méhnyálkahártya abrázió (frakcionált küret): Rendellenes vagy nagy mennyiségű méhűri vérzés esetén a méhnyak és a méhüreg nyálkahártyáját külön (frakcionáltan) eltávolítják („kikaparják”) részben diagnosztikus, részben pedig terápiás célból. A rendellenes méhűri vérzés okát lehet tisztázni a szövettani vizsgálattal. A beavatkozást egynapos sebészeti ellátás keretében végzik, rövid altatásban.
  • Méheltávolítás: Régebben az erős havi vérzés volt a méheltávolítás leggyakoribb oka; ma csak végső esetben alkalmazzák, ha semmi más nem segít, például rendszeresen vérző miómás méh esetén.

Tény vagy tévhit?: A szójában gazdag étrendhatással van a menstruációra

Tény. A szója izoflavonoknak nevezett hormonszerű anyagokat tartalmaz, amelyek hatással lehetnek a menstruációs ciklusára. Egy 2009-ben megjelent áttekintő tanulmány szerint a sok szójatartalmú ételt fogyasztó nők havi ciklusa nagyjából egy nappal hosszabbodott meg.

Elszánt fogyókúrázással és testmozgással elég sokat fogytam, viszont már 6 hónapja nem menstruálok, pedig nem vagyok terhes. Mi lehet az oka?

Már a testsúly 15 százalékának leadása is elég lehet olyan hormonális változások elindításához, amelyek hatására leáll a menstruáció, és kialakul az amenorrheának nevezett állapot. Ön úgy véli, nem terhes, de az orvosa azért vizelet és vérvizsgálatra küldheti, hogy megbizonyosodjon erről, és ellenőriztesse a hormonszintjeit. Bár amenorrheája nagy valószínűséggel a túlzott fogyás következménye, az orvosnak ki kell zárnia az olyan egyéb lehetséges okokat is, mint az agyalapi mirigy daganata vagy az alacsony pajzsmirigyhormonszint.

Nagyon szenvedek a havonta jelentkező görcsöktől. Segíthet, ha elkezdek fogamzásgátlót szedni?

Segítenie kell. Tíz, különféle fogamzásgátlók menstruációs görcsökre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányt elemezve a szakemberek úgy találták, hogy a görcsök erőssége nagyjából egyharmadával csökkent, függetlenül attól, hogy a nők milyen hatóanyagú fogamzásgátló tablettát szedtek. Ha pedig az újabb fajta fogamzásgátlók valamelyikét használja, amelyek évi 14-re csökkentik a menstruációk számát, az is nyilvánvalóan csökkenti majd a görcsöket.

Amennyiben a tabletta szedése után sem javulnak a görcsei, előfordulhat, hogy endometriózisban szenved. E rendellenesség esetén méhszövetek vannak jelen a méhen kívül is, és a menstruációkor rettenetes fájdalmakat okozhatnak; a betegség kezelése gyógyszeresen vagy műtét útján történhet.

Érdemes tudni: A hüvelyi méheltávolítás kevésbé invazív

Ha el kell távolítani a méhét, és önnek megfelelők az anatómiai viszonyai, a beavatkozást a hüvelyen keresztül végzik el E módszernél nincs szükség a hasfal megnyitására, így kevesebb időt kell a kórház­ban töltenie és hamarabb felépül, mint a hagyomá­nyos műtét esetén. Azonban számos feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy ezt a műtéti eljárást alkal­mazzák. Ilyen például, hogy a méh ne legyen nagy­méretű, ne legyen korábbi hasi műtét, ne legyenek összenövések a medence- és hasüregben, rosszindu­latú elváltozás ne merüljön fel, és a hüvely legyen elég tág a műtét kivitelezéséhez.

Nagyjából 40 naponta jön meg a vérzésem nem baj ez?

Ez függ az életkorától is. Bár a menstruációs ciklus átlagos hossza 28 nap, 56 napos eltérés mindkét irányban normálisnak tekinthető. Az ingadozások általában a menstruáció kezdete utáni 2 évben és a menopauzát megelőző 3 évben a legintenzívebbek. Ha tehát még jóval fiatalabb 45 évesnél, és nem várható, hogy a közeljövőben bekövetkezik a menopauzája, akkor érdemes szakemberrel megvizsgáltatnia magát.

Vannak természetes módszerek a PMS tüneteinek enyhítésére?

Nincs biztos megoldás, bár egyes nőknél segíthetnek az alább felsorolt étrend kiegészítők. Bármelyiket akarja is szedni közülük (a kalcium kivételével), először kérje orvosa tanácsát!

  • Kalciumtartalmú étrend kiegészítők: A menstruáció előtti héten szervezete kalciumszintje alacsonyabb lehet, mint máskor. Ez magyarázatot adhat annak a vizsgálatnak az eredményére, amelyben 400 nő fele kapott három hónapon át napi 1200 mg kalciumot (kalciumkarbonát formájában), és ez csaknem 50 százalékkal csökkentette a depressziót, a felfúvódást és az ételek utáni mohó vágyat, míg a placebocsoportban csak 33 százalékos volt a csökkenés. Az is lehetséges, hogy a PMS a kalcium és/vagy a D-vitamin nem kielégítő bevitelének korai figyelmeztető jele (a D-vitaminra a kalcium megfelelő hasznosulásához van szükség).
  • Magnézium: Ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a hangulat szabályozásáért felelős agyi vegyületek szintjének szabályozásában és egy sor egyéb folyamatban, amelyek összefüggenek a PMS tüneteivel. Néhány kis esetszámú vizsgálat úgy találta, hogy napi 200400 milligramm magnézium szedése több PMS tünetet is enyhíthet, például a menstruációs migrént, a felfúvódást és a hangulatváltozásokat.
  • E vitamin: Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy napi 400 NE (nemzetközi egység) E-vitamin szedése jelentősen enyhítheti a premenstruációs szindróma testi és érzelmi tüneteit. A-vitamin használata előtt azonban kérje orvosa tanácsát, ugyanis vérhígító hatású, és nagyobb dózisban alkalmazva növelheti a szívbetegség kockázatát. Egyes szakértők szerint a természetes E-vitamin (a címkén „dalfatocopherolacetat” néven szerepel) hatásosabb a mesterséges úton előállított, szintetikus változatoknál.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.